Ruski ministar obrane: Usporavanje rata u Ukrajini je namjerno

Ruski ministar obrane: Usporavanje rata u Ukrajini je namjerno

Tri mjeseca od početka rata, ruska vojska uglavnom je usredotočena na ofenzivu na istoku Ukrajine. Ruske snage u Donbasu pokušavaju potpuno osvojiti Luhansku regiju, nastoje opkoliti strateški važne gradove Sjevjerodoneck i Lisičansk. Borbe u Donbasu ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba nazvao je najvećima na europskom tlu od Drugog svjetskog rata. Zapad nastavlja slati pomoć Ukrajini, Sjedinjene Države objavile su da je 20-ak zemalja obećalo poslati novi paket oružja. Njemačka očekuje skori dogovor Europske unije o zabrani uvoza ruske nafte. Sjedinjene Države objavile su da je 20-ak zemalja obećalo poslati novi paket naprednog oružja Ukrajini.

 

Kina i Rusija održale prvu vojnu vježbu nakon invazije na Ukrajinu

16:20

Kineski i ruski zrakoplovi zajednički su u utorak patrolirali Japanskim morem, Istočnokineskim morem i zapadnim Tihim oceanom, objavilo je kinesko ministarstvo obrane.

 

Ruski parlament razmatra ukidanje gornje dobne granice za prijavu u vojsku

15:45

Ruski parlament razmatra ukidanje gornje dobne granice za prijavu u vojsku, što je još jedan znak da se zemlja suočava s nedostatkom pješaštva za nastavak ofenzive u Ukrajini, prenosi The Guardian.

Trenutačno Rusi u dobi od 18 do 40 godina i stranci od 18 do 30 godina mogu sklopiti prvi ugovor s vojskom. Nacrt zakona koji je u utorak na dnevnom redu donjeg doma Državne dume potpuno bi ukinuo tu gornju dobnu granicu.

 

Ukrajina: Među ruševinama nebodera u Mariupolju pronađeno 200 tijela

15:41

Savjetnik gradonačelnika Mariupolja, Petro Andriušenko, rekao je da je 200 tijela otkriveno među ruševinama nebodera.

Tijela su, kako kaže, pronađena u podrumu ispod srušene zgrade te su u uznapredovalom stanju raspadanja.  

 

Ukrajinski glavni stožer: Nastavljaju se žestoke borbe na istoku Ukrajine

11:39

Ruske snage u istočnoj regiji Donbasa nastavljaju napade i pokušavaju u potpunosti osvojiti pokrajinu Luhansk, rekli su ukrajinski izvori.

- Neprijatelj ne prestaje napadati, objavio je u utorak ujutro glavni stožer ukrajinske vojske. Trenutno pokušavaju opoliti strateški važne gradove Sjeverodonjeck i Lisičansk.

Istovremeno, ruske oružane snage pretrpjele su iznimno velike gubitke pokraj Sjeverodonjecka, stoji u priopćenju stožera. Ovu informaciju nije bilo moguće provjeriti.

Žestoke borbe nastavile su se i oko grada Bahmuta u Donjecku, koji zajedno s Luhanskom čini pokrajinu Donbas.

Tri mjeseca nakon početka rata, ruska vojska usredotočena je uglavnom na napade na istoku zemlje. Nakon nedavnog pada lučkog grada Mariupolja prije nekoliko dana, Ukrajina sada strahuje od jačanja ruskih ofenziva na tom području.

 

Broj poginulih u ova tri mjeseca nemoguće je procijeniti

11:31

U 90 dana ruske invazije na Ukrajinu poginule su tisuće ljudi. Ne samo vojnici nego i velik broj civila. Ljudima koji s time žive svaki dan nije lako.

 

- Mislim da je ovo velika cijena, ljudski životi neprocjenjivi su i nije u redu da mladi ginu. Diplomacija mora pronaći rješenje, rekao je ukrajinski časnik Aleksej Kolesnikov iz Harkivske regije.

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski priznaje da je situacija na istoku zemlje, na crti bojišta u Donbasu, vrlo teška, te da Rusija uvodi nove snage u borbu, kako bi proširila okupirani teritorij. Slično je i istočno od Harkiva, kao i u Hersonu te oko Zaporižja.

 

- Idući tjedni rata bit će teški. Moramo biti svjesni toga. No, nemamo drugog izbora nego boriti se. Boriti se i pobijediti. Osloboditi našu zemlju i naše ljude. Jer okupator želi oteti ne samo dijelove nego sve što imamo. Uključujući i pravo Ukrajinaca na život, rekao je Zelenski.

 

Kijev obilježava tri mjeseca invazije komemoracijama za poginule vojnike i civile u ruskoj agresiji. No, svakodnevni život u prijestolnici sada je gotovo normaliziran. Broj poginulih u ova tri mjeseca nemoguće je procijeniti. Obje strane uglavnom objavljuju protivničke gubitke, što se treba uzeti sa sumnjom. Ipak, Zelenski priznaje da na istoku zemlje dnevno gine i do stotinu ukrajinskih vojnika.

 

Velika Britanija traži rješenje za izvoz žita iz Ukrajine

11:19

- Velika Britanija s Ukrajinom traži rješenje kako izvesti žito iz te zemlje, nakon što je Rusija blokirala njezine glavne morske luke, rekao je u utorak britanski ministar prometa Grant Shapps.

Shapps je kazao da je vrlo zabrinut zbog tog problema, zbog kojeg su porasle i globalne cijene hrane, budući da Ukrajina nije u mogućnosti izvesti gotovo 25 milijuna tona žitarica, te se prošlog tjedna sastao s ukrajinskim ministrom infrastrukture Oleksanderom Kubrakovom.

- Razgovarali smo o detaljima u koje ne mogu ulaziti, ali i o tome kakva bi se infrastruktura mogla uspostaviti kako bi se osiguralo da žitarice izađu iz zemlje, rekao je Shapps. Razmatramo sve različite opcije. Postoji mnogo različitih potencijalnih načina da se žito i druga dobra izvuku iz zemlje. Apsolutno je neophodno da to učinimo, inače bi moglo biti gladovanja, kazao je.

 

Biden: Mračno doba naše zajedničke povijesti

10:31

- Svijet zbog ruske invazije na Ukrajinu prolazi kroz mračno doba naše zajedničke povijesti, rekao je američki predsjednik Joe Biden azijskim saveznicima u utorak, prenosi BBC. Ovaj rat je globalni problem, kazao je Biden i naglasio važnost očuvanja međunarodnog mira.

Tijekom svog prvog predsjedničkog posjeta Aziji, Biden se u Tokiju sastaje s čelnicima Japana, Australije i Indije. Četiri zemlje poznate pod zajedničkim nazivom Quad raspravljaju o sigurnosti i ekonomskim pitanjima, uključujući i jačanje kineskog utjecaja u regiji, ali i neslaganja oko ruske invazije.

 

Izvoz ukrajinskih žitarica u Afriku i preko hrvatskih luka na Jadranu

10:00

- Hrvatske luke na Jadranu mogu biti alternativni način za prijevoz žitarica iz Ukrajine, čije su crnomorske luke blokirane, prema sjeveru Afrike, izjavila je u ponedjeljak državna tajnica u ministarstvu vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić.

Metelko Zgombić je sudjelovala na sastanku Vijeća za opće poslova na kojem se razgovaralo o pripremama za dva predstojeća samita EU-a, o Ukrajini, sigurnosti hrane i energetici.

- U raspravi sam skrenula pozornost da hrvatske luke na Jadranu stoje na raspolaganju i da mogu biti učinkovit i kratak put prema sjeveru Afrike, izjavila je Metelko Zgombić.

 

Rusija bi mogla uspostaviti vojnu bazu u regiji Herson

08:01

Ruska uprava u ukrajinskoj regiji Herson od Moskve će tražiti uspostavu vojne baze na tom području, prenijela je  ruska novinska agencija RIA riječi dužnosnika lokalne vlasti.

 

- U regiji Herson trebala bi biti ruska vojna baza, kazao je za RIA-u Kirill Stremousov, zamjenik šefa onoga što Rusija naziva civilno-vojnom regionalnom upravom Hersona.

 

Rusija je u veljači pokrenula invaziju na Ukrajinu, osvojivši regiju Herson koja je Moskvi posebno važna jer se nalazi u susjedstvu Krima, poluotoka koji je pod ruskom kontrolom od sukoba u 2014.

 

Rusija je u regiji Herson postavila novu upravu i počela uvoditi ruski rubalj kao valutu.

 

Ukrajinski sud naredio uhićenje nekadašnjeg predsjednika Janukoviča

07:07

Ukrajinski sud donio je odluku i naredio uhićenje u odsutnosti nekadašnjeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča optuživši ga pritom za izdaju.

 

Janukovič je od veljače 2010. do veljače 2014. godine obnašao dužnost ukrajinskog predsjednika nakon čega je prebjegao u Rusiju s kojom je blisko surađivao i u vrijeme dok je bio prvi čovjek Ukrajine.

 

Već ranije je Janukovič osuđen na 13 godina zatvorske kazne zbog izdaje, a sve zbog bliske suradnje s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od kojeg je tražio da ruska vojska i policija uspostave red u Ukrajini.

 

Ovaj put je optužen za izdaju zbog sporazuma kojeg je potpisao 2010. godine, a koji se odnosio na produženje ruske kontrole nad Krimom. Taj je sporazum poznat kao Harkovski pakt koji je omogućio Rusiji da zadrži svoju Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolju. Upravo je Crnomorska flota ostvarila jedan dio ruske invazije na Ukrajinu od kraja veljače do danas.

 

Lavrov: Zapad mora ponuditi nešto novo za obnavljanje odnosa

07:06

Rusija će razmisliti i odlučiti treba li joj obnavljanje odnosa sa Zapadom, izjavio je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, a prenosi Reuters.

 

Zapad kao prvo mora prihvatiti da Rusija postoji. Rusija nije nestala i uvjeren sam kako će svake godine biti sve jača. Isto tako, Zapad mora ponuditi nešto novo u vidu obnavljanja odnosa. Kada se to dogodi onda će Rusija razmisliti o svemu, rekao je Lavrov te se osvrnuo na trenutačnu situaciju u svojoj zemlji uslijed svih sankcija s kojima je Rusija suočena.

 

Rusija se mora pod hitno naučiti da ne ovisi o Zapadu. Moramo se osloniti na sebe, ali i na one zemlje koje su se u ovo vrijeme pokazale hrabrima i koje ne plešu kako drugi sviraju. Sada kada je Zapad postao diktator naša ekonomska veza, primjerice s Kinom, će biti sve jača. I ta će povezanost samo rasti, dodao je Lavrov.

 

Opširnije..

IZVOR: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/svijet/prije-tocno-3-mjeseca-pocela-je-ruska-agresija-na-ukrajinu-7534720

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.