Scholz: Putin neće Ukrajini nametati mirovne uvjete; Moskva optužila Zapad

UKRAJINA

Nastavlja se rat u Ukrajini. "Luhansk nije odsječen", poručuju ukrajinski vojni izvori, demantirajući izvješća da su ruske snage blokirale glavnu cestu koja povezuje područja pod nadzorom Ukrajine na istoku od ostatka zemlje. Borbe su stigle do predgrađa Sjeverodonecka, ključne ruske mete. Grad je izložen silovitim napadima. U tijeku su, prema ukrajinskim izvješćima, napadi na čak 40 gradova. 

Moskva optužila zapad da priječi izvoz žitarica iz Ukrajine

14:37

Kremlj je u četvrtak odbio zapadne optužbe po kojima Moskva od početka ofenzive u Ukrajini priječi izvoz ukrajinskih žitarica, što bi moglo prouzročiti svjetsku prehrambenu krizu, te je optužio zapad za blokadu.

- Odlučno odbijamo te optužbe i, naprotiv, optužujemo zapadne zemlje za donošenje niza nezakonitih mjera koje su dovele do ove blokade, rekao je glasnogovornik ureda ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Zapadne zemlje "moraju povući ove nezakonite odluke koje priječe najam brodova i izvoz žitarica", dodao je Peskov, smjerajući na zapadne sankcije Moskvi.

Ukrajina, veliki izvoznik žitarica, napose kukuruza i pšenice, ne može proizvoditi zbog ruske agresije.

Rusija pak, drugi najveći proizvođač žitarica, ne može prodati svoju proizvodnju i umjetno gnojivo zbog zapadnih sankcija uvedenih financijskom i logističkom sektoru.

U srijedu je visoki ruski diplomat Andrej Rudenko rekao da rješenje krize vidi u ukidanju sankcija Moskvi i u "deminiranju" luka na Crnome moru koje treba provesti Kijev.

Moskva je, rekao je, spremna zatim osigurati "humanitarne koridore" kako bi brodovi mogli izvoziti.

 

Poruka iz Moskve: Protjerat ćemo zapadne novinare ako YouTube blokira naše briefinge

14:27

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u četvrtak da će novinari zapadnih zemalja biti protjerani iz Rusije ako YouTube blokira pristup brifinzima glasnogovornice ministarstva Marije Zaharove.

Zaharova, koja jednom tjedno održava briefing o ruskoj vanjskoj politici, što uključuje i invaziju na Ukrajinu, kazala je da je ministarstvo vanjskih poslova upozorilo YouTube da ne blokira sadržaj.

- Samo smo došli i rekli im: 'Ako blokirate još jedan briefing, jedan novinar ili američki medij ide kući, rekla je Zaharova, prenosi TASS.

- Ako se blokira još jedan brifing reći ćemo koji novinar ili medij mora doma, dodala je.

Nekoliko dana ranije ruski su zastupnici usvojili zakon kojim se tužiteljima daju ovlasti da zatvore dopisništva stranih medija u Moskvi ako je neka zapadna zemlja bila "neprijateljska" prema ruskim medijima.

Mjerom se želi uzvratiti zbog zabrane emitiranja nekih ruskih državnih medija na zapadu.

Zaharova je također u srijedu rekla da Moskva radi na mjerama protiv medija na engleskom jeziku kao odgovor na "neprijateljske akcije" stranih vlada prema ruskim medijima, ali nije iznijela pojedinosti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ožujku zakon kojim se izriče zatvorska kazna do 15 godina osobama koje namjerno šire "lažne" informacije o ruskim oružanim snagama,

Zbog toga je dio zapadnih medija povukao svoje novinare iz Rusije, ali je dio, uključujući Reuters, ostao u zemlji.

 

Sjeverodoneci i Lisičansk glavne mete

14:00

Ruska vojska pokušava opkoliti ukrajinske snage koje pružaju otpor u gradovima Sjeverodoneck i Lisičansk. Slom ukrajinskog otpora u tim gradovima omogućio bi Rusima preuzimanje nadzora nad cijelom Luhanskom oblasti. 

 

Scholz: Putin neće Ukrajini nametati mirovne uvjete

12:28

Rusija neće biti ratni pobjednik, a uvjete bilo kakvog mirovnog sporazuma ne smije nametati ruski predsjednik Vladimir Putin, poručio je u četvrtak njemački kancelar Olaf Scholz.

- Putin će ozbiljno pregovarati o miru samo ako shvati da ne može slomiti obranu Ukrajine, rekao je Scholz u govoru na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

- Neće biti diktiranog mira, istaknuo je Scholz.

- Ukrajina to neće prihvatiti, a nećemo ni mi, istaknuo je njemački kancelar.

Scholz je u svom govoru naglasio i kako je uvjeren da Putin neće pobijediti u ratu s Ukrajinom te da je Rusija već doživjela neuspjeh po pitanju strateških ciljeva invazije.

U tom kontekstu je istaknuo i da je cijena rata enormna i da ona raste svakoga dana za Putina i njegov aparat.

Scholz se u svom govoru nije osvrnuo na ukrajinske zahtjeve za isporukom više teškog naoružanja Kijevu, unatoč konkretnim zahtjevima ukrajinskog ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe u Davosu u srijedu.

 

Rusi grade treću liniju obrane na jugu?

09:49

- Ruska vojska gradi treću liniju obrane na jugu Ukrajine. Ukrajinske obavještajne službe smatraju to znakom da Rusija planira osvojiti i zadržati to područje, pišu Suspilne News.

 

Zelenski se žestoko obrušio na Kissingera

08:23

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je izjave bivšeg američkog državnog tajnika Henryja Kissingera, koji je u utorak predložio kako bi mirovni pregovori trebali ići u smjeru kreiranja granica "na liniji kontakta" u Donbasu i to kako je bilo prije invazije ruskih snaga 24. veljače.

- Bez obzira na to što Rusija radi, pojavi se netko i kaže: Hajdemo uzeti u obzir njihove interese. Ove godine smo to ponovno čuli u Davosu. Bez obzira na tisuće projektila koji pogađaju Ukrajinu, bez obzira na desetke tisuće ubijenih Ukrajinaca. Bez obzira na Buču i Mariupolj. Bez obzira na razorene gradove. I bez obzira na "filtracijske kampove" gdje Rusi ubijaju, muče, siluju i ponizuju. Rusija je sve ovo napravila u Europi. Ali u Davosu, naprimjer, gospodin Kissinger pojavi se iz duboke prošlosti i kaže da bi dio Ukrajine trebalo dati Rusiji. 

 

Rusija napala 40 gradova u regijama Donecku i Luhansku

08:05

Ruske snage napale su više od 40 gradova u regijama Donecku i Luhansku na istoku Ukrajine, rekla je ukrajinska vojska a prenosi BBC u četvrtak.

- Okupatori su pucali na više od 40 gradova u regijama Donecku i Luhansku uništivši i oštetivši 47 civilnih mjesta, uključujući 38 kuća i školu. Kao rezultat granatiranja poginulo je petero civila, a 12 je ranjeno, objavljeno je na Facebook profilu ukrajinskih oružanih snaga.

Protekli mjesec Rusija se usredotočila na preuzimanje potpune kontrole u Donbasu.

Rusija je poslala tisuće vojnika u Donbas napadajući s tri strane u pokušaju da opkoli ukrajinske snage koje drže Sjeverodonjeck i Lisičansk. Njihovim padom cijela pokrajina Luhansk pala bi pod rusku kontrolu, ključni ratni cilj Kremlja.

Gradovi Sjeverodoneck i Lisičansk prije su bili pod intenzivnim bombardiranjem.

Luhanski guverner Serhij Gajdaj upozorio je da su ruske snage uništile sve osim jednog mosta preko rijeke Donjec te da prijeti opasnost da Sjeverodonjeck bude odsječen.

Dok Moskva nastoji učvrstiti kontrolu na zauzetom teritoriju, predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu kojom se pojednostavljuje postupak za stanovnike novoosvojenih područja da dobiju rusko državljanstvo i putovnice.

Ruski parlament u srijedu je ukinuo gornju dobnu granicu za profesionalne vojnike, ističući potrebu da se zamijene izgubljeni vojnici.

U kasnonoćnom obraćanju putem videa, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je, komentirajući nova ruska pravila o novačenju, rekao: "(Oni) više nemaju dovoljno mladića, ali još imaju volje za borbu. Trebat će još vremena da se ta volja slomi ."

 

Ukrajinci tvrde da Luhansk nije odsječen

07:16

Luhanske regionalne vlasti kažu da se borbe vode u predgrađu Sjeverodonecka, ključnog ruskog cilja, ako Rusi zauzmu cestu za Bahmut, grad bi mogao biti u opsadi. Sjeverodoneck je na neprestanom udaru ruskih granata, napadaju topništvom i iz zraka, na udaru je i civilna infrastruktura, tvrde luhanske vlasti. Ako zauzmu taj grad i Lisičansk, cijela Luhanska oblast bit će pod nadzorom ruskih snaga. 

 

Bitka za Sjeverodoneck

07:14

Rusi pojačavaju napade na Donbas, očito želeći što prije osvojiti preostale dijelove pokrajina Doneck i Luhansk. Vodi se bitka za Sjeverodoneck, koji je prije ruske invazije imao oko stotinu tisuća stanovnika. Trenutačno je to glavno žarište rata u Ukrajini. Grad je već gotovo potpuno u okruženju i prijeti mu sudbina Mariupolja. Istodobno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da će se Ukrajinci boriti sve dok ne vrate svaki dio okupiranog teritorija.

 

Opširnije...

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/svijet/teske-borbe-oko-severodonecka-ukrajinci-tvrde-da-ih-rusi-nisu-odsjekli-7575482

IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.