Nastavljaju se žestoki sukobi na području Lisičanska i Sjeverodnecka

Nastavljaju se žestoki sukobi na području Lisičanska i Sjeverodnecka

Ruske snage osvojile su naselje jugoistočno od grada Lisičanska u Luhansku, rekao je guverner te pokrajine. Nastavljaju se i žestoki napadi na Sjeverodoneck, no Rusi još nisu zauzeli kemijsku tvornicu Azot u kojoj se skriva oko 300 civila. Kremlj najavljuje da bi američkim borcima zarobljenima u Ukrajini mogla biti izrečena smrtna kazna.

Moskva preimenovala trg kod veleposlanstva SAD-a u 'Narodna Republika Donjeck'

12:44

Rusija je promijenila naziv trga ispred američkog veleposlanstva u Moskvi u 'Narodna Republika Donjeck', naziv separatističke proruske regije na istoku Ukrajine.

Moskva je službeno priznala Narodnu Republiku Donjeck (DNR) u veljači, a nakon toga je došlo do invazije ruskih snaga na Ukrajinu. Zapadni saveznici koji podržavaju Ukrajinu u ratu protiv Rusije ne priznaju DNR kao neovisnu o Kijevu.

Uredbu o preimenovanju trga gradska uprava Moskve objavila je u srijedu.

Ime je odabrano u internetskoj anketi, a jedine druge mogućnosti za izbor bile su "Branitelji Donbasa" ili ime ubijenog vođe separatista - "Vladimir Šoga".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov javno je podržao plan preimenovanja trga.

  

Washington komentirao izjavu glasnogovornika Kremlja

11:36

U Washingtonu komentiraju izjavu glasnogovornika Kremlja koji ne isključuje mogućnost da bi američkim borcima zarobljenima u Ukrajini mogla biti izrečena smrtna kazna.

- Strašno je da ruski dužnosnik uopće govori o smrtnoj kazni za dvojicu američkih državljana koji su bili u Ukrajini, rekao je John Kirby, koordinator strateških komunikacija Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Jučer je glasnogovornik Kremlja za američki NBC rekao da će se suočiti s posljedicama.

- Bit će kažnjeni i treba ih kazniti. Počinili su zločine, poručio je Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja. Prema njima se primjereno postupa, ali morate razumjeti, oni su na bojištu pucali na naše vojnike, ustvrdio je.

Vjeruje se da su oni prvi Amerikanci koje su zarobile ruske snage otkako je počeo rat. Nestali su nakon što se njihova skupina 9. lipnja našla pod teškom vatrom u Harkivskoj regiji.

 

Izbio požar u ruskoj rafineriji nakon nadlijetanja dronova

10:35

U ruskoj rafineriji Novošahtinsk u regiji Rostova izbio je požar nakon što su uočene dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad postrojenja, prenosi TASS u srijedu neidentificirani izvor u lokalnim vlastima.

- Jedna od njih je udarila u jedinicu za prijenos topline, nakon čega je izbio požar. Druga je odletjela, rekao je izvor za TASS.

Varogasci su ugasili požar, javila je novinska agencija Interfax.

 

Petnaest osoba, među kojima je i osmogodišnje dijete, ubijeno u napadu na Harkiv

00:30

Petnaest osoba, uključujući i osmogodišnje dijete, ubijeno je pod ruskom topničkom vatrom u regiji Harkiv (sjeveroistočna Ukrajina), objavio je sinoć guverner te regije. 

- Petnaest osoba je poginulo, a 16 ih je ozlijeđeno. To su strašne posljedice ruskog granatiranja usred bijela dana u regiji Harkiv, rekao je guverner Oleg Sinegubov, dodajući da su svi ubijeni i ozlijeđeni u četiri odvojena bombardiranja.

Ruske snage granatirale su Šugiv, grad oko 30 kilometara jugoistočno od Harkiva, pri čemu je ubijeno šest osoba, a ranjene četiri, rekao je.

U samom Harkivu je ubijeno još pet osoba, a ozlijeđeno 11, dok je u napadu u predgrađu poginuo osmogodišnji dječak čija je majka ozlijeđena. Tri osobe su ubijene u Zoločivu, gradiću 40 km sjeverno od Harkiva.

- Ovo je terorizam. To su zločini protiv čovječnosti koji se moraju kazniti, rekao je guverner.

Mnogi stanovnici regije Harkiv, koja graniči s Rusijom, pobjegli su na početku invazije, a zatim su se počeli vraćati svojim domovima nakon što su pokušaji ruskih snaga da zauzmu drugi ukrajinski grad odbijeni.

Harkiv, koji se nalazi 50 km od ruske granice, pretrpio je teško bombardiranje na početku invazije, ali su ukrajinske snage vratile kontrolu nakon borbi koje su izazvale velika razaranja. Ruska vojska je od tada usmjerila svoje napore na regiju Donbas, koja uključuje regije Donjeck i Lugansk jugoistočno od Harkiva.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ruske-snage-osvojile-su-naselje-jugoistocno-od-grada-lisicanska-u-luhansku-8092079

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.