Summit Bricsa, o "zloupotrebi sankcija Rusiji" održan virtualno - Putin tvrdi nikad bolji odnosi s Kiniom

Summit Bricsa, o "zloupotrebi sankcija Rusiji" održan virtualno - Putin tvrdi nikad bolji odnosi s Kiniom

Na online summitu zemalja Bricsa - Kine, Rusije, Indije, Brazila i Južne Afrike - čelnici Rusije i Kine Vladimir Putin i Xi Jinping pozvali su na pojačanu gospodarsku suradnju zbog "zlouporabe međunarodnih sankcija" od strane Zapada.
Kineski predsjednik Shi pozvao je članove na sastanku u četvrtak da preuzmu odgovornost i zalažu se za pravi multinacionalni međunarodni sustav temeljen na Ujedinjenim narodima. " Moramo napustiti hladnoratovski mentalitet, blokirati sukobe i suprotstaviti se jednostranim sankcijama - i zlouporabi sankcija ". Naš današnji sastanak je u ključnom trenutku izbora za budućnost čovječanstva: kao ključna tržišta u nastajanju i zemlje u razvoju, zemlje Bricsa moraju preuzeti odgovornost ", Rekao je kineski predsjednik. Kinesko gospodarstvo daleko je najjače u skupini, s više od 70 posto ukupne ekonomske moći vrijedne 27,5 bilijuna dolara, navodi Reuters, a prenosi RTV SLO - .https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/putin-in-si-zaradi-zlorabe-sankcij-proti-rusiji-pozvala-h-krepitvi-bricsa/632077

Putin: Zapad svoje pogreške makroekonomske politike preusmjerava na cijeli svijet. Slično, ruski predsjednik Putin pozvao je članice na suradnju i optužio Zapad za poticanje krize. " Samo na temelju poštene i obostrano korisne suradnje možemo tražiti izlaze iz krizne situacije koja je nastala u svjetskoj ekonomiji zbog nepromišljenog i sebičnog ponašanja pojedinih zemalja", rekao je Putin.

Zapad je optužen da " koristeći financijske mehanizme preusmjerava vlastite pogreške makroekonomske politike na cijeli svijet ".Odnose Rusije s Kinom Putin je opisao kao najbolje ikada i pohvalio strateško partnerstvo u borbi protiv američkog utjecaja. Odnosi između Rusije i zapadnih zemalja u međuvremenu su pali na najnižu razinu od kubanske raketne krize 1962. godine.

Zemlje Bricsa kritične su prema sankcijama Rusiji

SAD, EU i druge zapadne zemlje uvele su brojne sankcije Rusiji zbog vojne invazije na Ukrajinu. Putin tvrdi da Zapad želi uništiti Rusiju, da su ekonomske sankcije slične predviđanju gospodarskog rata i da će Rusija izgraditi veze s drugim silama poput Kine i Indije. Pet članova grupe Brics sastajalo se jednom godišnje od 2009. godine. Ovogodišnji summit održan je putem video veze zbog strogih mjera za suzbijanje širenja covida-19 u Kini, koja je službeni domaćin.
Za razliku od G7, koji će se sastati na ovogodišnjem summitu pod njemačkim predsjedanjem u nedjelju, članovi skupine Brics dosad su izbjegavali kritike Rusije zbog napada na Ukrajinu i više puta su osuđivali zapadne sankcije.

Trenje između Indije i Kine u indo-pacifičkoj regiji

Indija zauzima neutralan stav prema ratu u Ukrajini, budući da ima duge i bliske odnose s Rusijom, a većina njezine vojne opreme dolazi odatle. Također je nedavno značajno povećao uvoz nafte iz Rusije zajedno s Kinom. Brazil se također izjasnio protiv sankcija zbog negativnog utjecaja na trgovinu i gospodarstvo.
Unatoč jedinstvu oko sankcija, Brics partneri ne slažu se po svim pitanjima. Odnosi između Indije i Kine i dalje su napeti jer Indija, zajedno sa SAD-om, Japanom i Australijom, formira Quad Alliance, čiji je cilj smanjiti utjecaj Kine u indo-pacifičkoj regiji.

Kina je predana novim članicama

Nakon današnje rasprave čelnika Brics grupe, u petak će biti na dnevnom redu i online forum na koji su pozvane mnoge zemlje u razvoju. Prije summita, Kina je pozvala na proširenje Brics formata novim članicama, ali još nije detaljno opravdala ovaj plan.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.