Ukrajina izgubila ključni grad, ruska vojska s tri strane okružila Lisičansk

UKRAJINA

Ukrajinske snage primile su zapovijed da se povuku iz Sjeverodonecka. Sjeverodoneck padne u ruske ruke, pod nadzorom Ukrajinaca u regiji Luhansk ostao bi samo grad Lisičansk. Ukrajina je kazala da je Rusija "potpuno zauzela" grad Hirske, južno od Lisičanska, a Moskva tvrdi da je opkolila oko dvije tisuće ukrajinskih postrojbi u tome području. Bitka se u Donbasu približava žestokom klimaksu, poručili su iz ureda ukrajinskog predsjednika. A rusko ministarstvo obrane, svjesno kako dosadašnji tijek rata u Ukrajini nije donio uspjehe kakve su očekivali, počinje reorganizaciju vojnih postrojbi.

Ruska vojska Hirske, ugrožen Lisičansk

14:51

Ukrajina je kazala da je Rusija "potpuno zauzela" grad Hirske, južno od strateški važnoga Lisičanska na istoku regije Luhansk od petka, a Moskva tvrdi da je opkolila oko dvije tisuće ukrajinskih postrojbi u tome području. Gubitak Hirskea i nekoliko drugih obližnjih naselja stavilo je Lisičansk, posljednji veliki grad pod ukrajinskom kontrolom u Luhansku, u opasnost, budući da ga ruske snage mogu opkoliti s triju strana. 

- Cijeli okrug Hirske okupiran je, kazao je glasnogovornik regionalne uprave za Reuters putem telefona. Crvena se zastava vijori iznad općinske uprave, potvrdio je čelnik općine Hirske Oleksij Babčenko putem televizije. 

Rusko ministarstvo obrane kazalo je u petak da je opkolilo oko 2000 ukrajinskih postrojbi, među kojima i 80 stranih boraca, u Hirskeu. Reuters nije mogao sam potvrditi izvješće. Glasnogovornik regionalne uprave odbio je komentirati tvrdnju.

Na dnevnom brifingu, rusko ministarstvo obrane kazalo je da su njegove snage "potpunoi izolirale" skupinu ukrajinskih jedinica u blizini Hirskea i Zolotea. Kazalo je da je opkolilo ukrajinske bojne, skupinu topnika te "detašman stranih plaćenika". Polovica Zolotea pod ruskom je kontrolom, kazalo je rusko ministarstvo i dodalo da pokreće "neprekidne napade" oko opkoljenih ukrajinskih snaga u Hirskeu.

 

Ubijen dužnosnik proruske uprave u Hersonu

13:15

Viši dužnosnik uprave koju je Rusija uspostavila u okupiranoj ukrajinskoj pokrajini Herson ubijen je u navodnom atentatu u petak, rekao je zamjenik voditelja te uprave za Reuters. Dmitrij Savlučenko, voditelj odjela za obitelji, mladež i sport hersonske vojno-civilne uprave, ubijen je u eksploziji bombe.

Ruska novinska agencija TASS je objavila da se u gradu Hersonu, pokrajinskom središtu gdje je došlo do eksplozije, nalaze dva izgorjela automobila i da su prozori jedne od četverokatnih kuća razbijeni. Savjetnik ukrajinskog guvernera Hersona je za ukrajinski javni servis Suspilne rekao da je atentat "uspješan posao partizana", kojim su rukovodile ukrajinske oružane snage. 

Herson je smješten sjeverozapadno od anektiranog Krima, a okupiran je u prvom tjednu ruske invazije na Ukrajinu, koja je započela u veljači. Velik dio lokalnog stanovništva je otišao. Redoviti građanski prosvjedi održavali su se u toj pokrajini u prvim tjednima okupacije, koji su ugušeni. Otada su objavljena nepotvrđena izvješća o rastućoj partizanskoj aktivnosti usmjerenoj protiv uprave, koju podržava Rusija.

 

Srušio se ruski vojni transportni zrakoplov

09:03

Vojni transportni zrakoplov Iljušin Il-76 srušio se i zapalio prilikom slijetanja u petak blizu zapadnog ruskog grada Rjazanja, pri čemu je smrtno stradalo četvero od devet članova posade, objavila je ruska novinska agencija RIA, navodeći podatke lokalnih vlasti. Petero ljudi smješteno je u bolnicu zbog ozljeda, rekla je RIA.

Novinska agencija Interfax je zasebno citirala rusko ministarstvo obrane, koje je reklo da je na motoru zrakoplova uočen kvar tijekom probnog leta. Ministarstvo nije pružilo daljnje pojedinosti o smrt članova posade.

 

Ukrajinskim snagama naređeno povlačenje iz Sjeverodonecka

08:55

- Ukrajinske snage primile su zapovijed da se povuku iz Sjeverodonecka, grada na istoku zemlje gdje se vode žestoke borbe s ruskim snagama. (...) Ostajanje na pozicijama razbijenim tijekom mnogo mjeseci samo zbog ostanka tamo nema smisla, rekao je u petak regionalni guverner Serhij Gajdaj

Neki od najžešćih sukoba u ukupnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu vodili su se upravo u Sjeverodonecku, gdje borbe za svaku ulicu traju više od mjesec dana, a Rusija polako napreduje. Gajdaj nije rekao hoće li se vojska povući odmah ili postoji neki drugi vremenski okvir.

Bitka za Sjeverodoneck ključna je za Rusiju da uspostavi kontrolu nad preostalim dijelom regije Luhansk gdje bi samo Lisičank ostao u rukama Ukrajine ako bi Sjeverodoneck pao. Luhansk je jedna od dviju regija koje čine Donbas, područje koje Rusija i ruski separatisti na istoku Ukrajine žele u potpunosti osvojiti.

- Na mnoge načine, sudbina Donbasa odlučuje se ovdje, rekao je nedavno predsjednik Volodimir Zelenski, misleći na Sjeverodoneck.

 

Akrap: Teško da će Rusija napasti NATO

08:47

- Rusija će i dalje nastaviti s ratnim aktivnostima i intenzivirat će napadna djelovanja razarajuće naravi kako bi što prije zaokružila prostor koji namjerava zauzeti, a to je područje Donbasa i Luganska, rekao je u emisiji U mreži Prvog Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba te dodao kako ukrajinske oružane snage i ukrajinski narod napreduju i jačaju svoje sposobnosti, ali im nedostaju još određene sposobnosti kako bi mogli zaokružiti splet aktivnosti neophodnih za ozbiljne obrambene i oslobađajuće operacije. 

- Teško je za očekivati da će Rusija napasti bilo koju od zemalja članica NATO saveza zato što bi to značilo početak 3. svjetskog rata u kojem nitko ne bi dobro prošao, a naročito ne Rusija, naglašava Akrap.

 

Ruske se snage pregrupiraju

08:23

Ruski ministar obrane zabrinut je zbog brojnih poraza u Ukrajini, a gomilanje vojnika NATO-a na ruskim granicama shvaća kao ozbiljnu prijetnju kojoj se mora suprotstaviti na bilo koji način. Rusko ministarstvo obrane, svjesno kako dosadašnji tijek rata u Ukrajini nije donio uspjehe kakve su očekivali, kreće u reorganizaciju vojnih postrojbi.

- Stanje na terenu zahtijeva od nas prilagodbu, odnosno reorganizaciju vojnih postrojbi i ustroja obrambenih struktura. Moramo povećati borbenu spremnost, ali i učinkovitost na terenu, a sve to počinje od novog ustroja zračnih snaga. Svim zemljama u okruženju želimo ponuditi suradnju u obrani od mogućih napada, izjavio je Sergej Šojgu.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ruska-vojska-se-reorganizira-bitka-u-donbasu-priblizava-se-klimaksu-8130042

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.