Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je dekret o prekidu sudjelovanja Rusije u nizu sporazuma u okviru Vijeća Europe

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je dekret o prekidu sudjelovanja Rusije u nizu sporazuma u okviru Vijeća Europe

MOSKVA, 3. srpnja (FENA) - Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je dekret o prekidu sudjelovanja Rusije u nizu sporazuma u okviru Vijeća Europe, navodi se u dokumentu koji je objavio službeni ruski internetski portal specijaliziran za informacije iz područja zakonodavstva. javlja Aljazeera Balkans. 

Od 16. ožujka 2022. Rusija će se povući iz Grupe Vijeća Europe za međunarodnu suradnju u borbi protiv droga i bolesti ovisnosti (Pompidou grupa), djelomičnog sporazuma Vijeća Europe iz 1990. kojim se osniva Europska komisija za demokraciju kroz pravo, otvorenog djelomičnog sporazuma o suradnji u prevenciji, zaštiti i organiziranju pomoći u velikim prirodnim i tehnološkim katastrofama, Proširenog djelomičnog sporazuma o sportu, Proširenog djelomičnog sporazuma o kulturnim putovima i iz Zvjezdarnice za nastavu povijesti u Europi, navodi se u uredbi.

Rusija više neće sudjelovati u radu Fonda za potporu kulture Vijeća Europe (Eurimages) i Europskog audiovizualnog opservatorija, prenosi Tanjug pozivajući se na Tass.

Rusija se pridružila Vijeću Europe prije 26 godina.

Od 1996. delegati iz ove zemlje sudjelovali su u pet glavnih formata suradnje: međuvladinoj (Odbor ministara Vijeća Europe, CMCE), međuparlamentarnoj (Parlamentarna skupština Vijeća Europe, PACE), međuregionalnoj (Parlamentarna skupština Vijeća Europe, PACE). (Kongres lokalnih i regionalnih vlasti), sudski (Europski sud za ljudska prava) i nevladin (Konferencija međunarodnih organizacija Vijeća Europe).

Moskva je 15. ožujka ove godine započela proces istupanja iz Vijeća Europe.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.