Intenzivni ruski napadi, Kijev tvrdi da se situacija na bojištu mijenja

Intenzivni ruski napadi, Kijev tvrdi da se situacija na bojištu mijenja

Ruske snage i dalje bombardiraju gradove širom Ukrajine, intenzivno su granatirale Sumi na sjeveru, kazetnim bombama ciljale Mikolajiv i napadale projektilima Odesu na jugu, objavile su vlasti u utorak. Ukrajinske snage tvrde da se situacija na bojištu mijenja, u njihovu korist. Zapadno teško oružje, ponajprije višecijevni raketni bacači HIMARS okupatoru nanose znatne gubitke, tvrde ukrajinski dužnosnici. 

Ruska neovisna TV postaja Dožd opet emitira

11:47

Uz rat na bojnom polju, vodi se i onaj informacijski. Ruske vlasti od početka invazije potpuno su utišale oporbene medije u zemlji. Ali ruska neovisna TV postaja Dožd našla je način da dopre do gledatelja. Nakon što joj je u Moskvi zabranjen rad, uz pomoć Europske unije počela je ponovno emitirati program iz studija u Litvi, Francuskoj, Nizozemskoj i Gruziji.

 

Putin i Erdogan u Teheranu

10:24

Ruski predsjednik Putin i turski predsjednik Erdogan borave u Teheranu gdje će razgovarati s iranskim kolegom Raisijem. Posjet Teheranu drugi je Putinov službeni odlazak u inozemstvo otkad su ruske snage napale Ukrajinu. Premda rat nije na dnevnom redu, vjerojatno će biti tema razgovora. Turska održava bliske veze i s Moskvom i s Kijevom te je posredovala u sukobu kako bi olakšala izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Službeno, povod summ je situacija u Siriji. Tri su države u prošlosti već razgovarale o Siriji, s tim da Rusija i Iran podupiru vladu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, dok Turska održava veze s oporbenim snagama u toj zemlji.

 

Intenzivno bombardiranje

09:11

Ruske snage i dalje bombardiraju gradove širom Ukrajine, intenzivno su granatirale Sumi na sjeveru, kazetnim bombama ciljale Mikolajiv i napadale projektilima Odesu na jugu, objavile su vlasti u utorak.

U Odesi u ruskom napadu projektilima ranjeno je najmanje četvero ljudi, kuće su spaljene do temelja a neke zapaljene, napisao je na Telegramu glasnogovornik regionalnih vlasti.

Ruske snage gađale su Mikolajiv kazetnim bombama u ponedjeljak, ranile najmanje dvoje ljudi i oštetile krovove i prozore privatnih kuća, objavio je na društvenim mrežama gradonačelnik Oleksandr Senkevič.

Ruske snage neuspješno su pokušavale napredovati prema gradu Avdijevki sjeverno od Donjecka, rekao je čelnik vojne uprave toga grada Vitalij Barabaš. Dodao je da ukrajinske snage potisnule ruske nakon što su ih napadale nekoliko dana. Neprijateljski gubici puno su veći od naših, rekao je, a to uključuje oko 40 mrtvih vojnika.

 

Zelenski: Oslobođeno 1.028 naselja

07:48

Kijev se nada da je rat na prekretnici, da je Moskva iscrpila svoje ofenzivne sposobnosti zauzimanjem nekoliko malih gradova na istoku, a Ukrajina sada raspolaže zapadnjačkim oružjem dugog dometa kojim može napadati iza ruskih linija.

- Ukrajinske oružane snage uspjele su okupatoru nanijeti značajne logističke gubitke. Ruskoj vojsci sve je teže držati položaje na osvojenom teritoriju. Korak po korak, napredujemo i ometamo Rusima logističku opskrbu. Na današnji dan od okupatora je oslobođeno 1.028 naselja. Preostalih 2.621 još je uvijek pod kontrolom Rusa, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajinske-snage-tvrde-da-se-situacija-na-bojistu-mijenja-8595317

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.