Ukrajina slavi dan državnosti, Zelenski siguran u pobjedu

ZELENSKI

Ruske snage zauzele su drugu po veličini ukrajinsku elektranu i izvode "masovno preraspoređivanje" snaga u tri južne regije, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika. Očekuje se ukrajinski protunapad u regiji Hersona. 

Situaciju u Ukrajini pratite iz minute u minutu. 

 

Zelenski siguran u pobjedu dok Ukrajina slavi dan državnosti

13:03

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u četvrtak da je siguran u pobjedu nad Rusijom, obilježavajući dan državnosti Ukrajine. 

- Bilo je ovo strašno jutro puno raketnog terora, ali Ukrajina neće odustati. Ukrajina je neovisna, slobodna i nedjeljiva zemlja. Takva će biti zauvijek, rekao je Zelenski u Kijevu. Čestitao je građanima dan državnosti koji se slavi prvi put i različit je praznik u odnosu na dan neovisnosti 24. kolovoza.

Uz poruku je objavio video snimku o borbi protiv ruskih okupatora. U ratu, koji je ušao u šesti mjesec, Ukrajina je izgubila oko 20 posto teritorija, rekao je predsjednik i pozvao zapad da pošalje više teškog naoružanja. S novim praznikom, koji je Zelenski proglasio prošle godine, Ukrajina se bori protiv ruskih tvrdnji da nije prava nego umjetna država. Zelenski je to više puta odlučno odbacio.

 

Raketiran ključni most preko Dnjepra, Rusi u okruženju?

08:41

Ključni most prema gradu Hersonu sada nije u funkciji, nakon što su ga ukrajinske snage pogodile raketama dugog dometa koje je isporučio SAD. To znači da su tisuće ruskih vojnika u opasnosti da budu odsječene od ostatka okupiranog teritorija. Strateški smješten zapadno od rijeke Dnjepar, taj je grad prvi pao u ruke ruskih snaga.

Ukrajinske snage pucale su u utorak na hersonski most Antonivski. Koristile su se topničkim raketnim sustavom Himars, zbog čega je, prema zapadnim vojnim izvorima, prijelaz "potpuno neupotrebljiv". Od mosta, jednog od dvaju ključnih prijelaza preko rijeke Dnjepar, ostala je samo olupina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina ponovno izgraditi most Antonivski preko Dnjepra i druge prijelaze u regiji. 

"Činimo sve kako bismo osigurali da okupatorske snage nemaju logističkih mogućnosti u našoj zemlji", istaknuo je.

  

Rusi zauzeli Vuhlehirsk, jednu od najvećih TE u Europi

08:15

Ruske snage zauzele su mjesto Pokrovske i termoelektranu Vuhlehirsk, jednu od najvećih u Europi. Ukrajinska vojska izvijestila je da zasad uspješno odolijeva snažnim ruskim napadima u Donbasu. Ponovno su izveli raketni napad na most Antonovski, jedan od dvaju mostova preko Dnjepra u Hersonskoj oblasti.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, potvrdio je zauzimanje elektrane u istočnoj regiji Doneck, rekavši da je to samo "mala taktička prednost" za Rusiju.

 

Razgovori SAD-a i Rusije o razmjeni zarobljenika?

07:23

 

Moskva je službeno opovrgnula da je dobila zahtjev od Washingtona za telefonski razgovor dvojice ministara vanjskih poslova, američkog Antonyja Blinkena te ruskog Sergeja Lavrova, o Amerikancima zatočenima u Rusiji i o obnovi ukrajinskog izvoza žitarica.

- Mi se u Rusiji vodimo uobičajenom diplomatskom praksom, dodano je iz Moskve, dok su američki mediji naglašavali kako je SAD spreman razmijeniti Viktora Bouta, ruskog trgovca oružjem zatvorenog u Sjedinjenim Državama, koji je osuđen na 25-godišnju zatvorsku kaznu, za košarkašicu Brittney Griner i marinca Paula Whelana, koji su, pak, zatvoreni u Rusiji.

 

Centar za nadzor izvoza ukrajinskog žita

07:05

U Istanbulu je službeno otvoren zajednički koordinacijski centar za nadzor izvoza ukrajinskog žita preko Crnoga mora. Prve pošiljke očekuju se potkraj tjedna.

Za to vrijeme nastavlja se plinski rat Rusije i Europe. Njemačka vlada Moskvu je optužila da vodi igre moći jer je jučer isporuka ruskog plina toj zemlji smanjena na samo 20 posto, a izvršni direktor Gazproma tvrdi da Siemensova turbina još nije stigla s remonta u Kanadi.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusi-zauzeli-veliku-elektranu-krece-ukrajinski-protunapad-u-hersonu-8747828

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.