Strah od nukleranog rata: Biden zove na pregovore, oglasio se i Putin

Strah od nukleranog rata: Biden zove na pregovore, oglasio se i Putin

U sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku započela je konferencija o neširenju nuklearnog oružja. Ruska invazija na Ukrajinu ponovno je oživjela stare strahove o nukleranoj konfrontaciji velikih sila, zbog čega zemlje potpisnice žele dodatno ojačati preko 50 godina star Sporazum o neširenju nuklearnog oružja. Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Moskvu i Peking na pregovore o kontroli nuklearnog oružja.

- Oblaci koji su se razišli nakon završetka hladnog rata, sada se ponovno skupljaju na nebu. Dosad smo imali nevjerojatnu sreću, ali sreća nije ni strategija ni štit od geopolitičkih tenzija koje mogu prerasti u nuklearni sukob. Čovječanstvo je od nuklearnog uništenja udaljeno tek za jedan nesporazum ili pogrešnu procjenu, poručio je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres. 

Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Mariano Grossi upozorio je kako se agencija nalazi pred velikim izazovom u Zaporužju. 

- Već neko vrijeme pokušavam s inspekcijom otići onamo provesti nadzor i potrebne sigurnosne mjere. Spremni smo ići u bilo kojem trenutku i nadam se da ćemo uspjeti posjetiti Zaporižja jer ako se nešto dogodi, za to ćemo moći kriviti samo sebe, nikakvu prirodnu katastrofu, kazao je.

Biden poziva Moskvu i Peking na pregovore 

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u ponedjeljak Rusiju i Kinu da počnu pregovore o kontroli nuklearnog oružja, istaknuvši da Moskva treba pokazati posebnu odgovornost nakon invazije na Ukrajinu. U priopćenju je opetovao da je njegova administracija spremna na "brze pregovore" o zamjeni novog START-a, ugovora koji istječe 2026. a ograničava količinu interkontinentalnog nuklearnog oružja SAD-a i Rusije. 


- Rusija mora pokazati da je spremna nastaviti raditi na kontroli nuklearnog oružja. No pregovori traže partnera koji je odlučan i dobre volje. Gruba i ničim izazvana ruska agresija na Ukrajinu narušila je mir u Europi i napad je na temeljna načela međunarodnog poretka, rekao je Biden.

Što se tiče Kine koja je osnažila svoj, znatno manji nuklearni arsenal, Biden je rekao da Peking ima obvezu, kao stalni član UN-ova Vijeća sigurnosti, "sudjelovati u pregovorima koji će smanjiti opasnost od pogrješne procjene i uhvatiti se ukoštac s destabilizirajućim vojnim dinamikama".

- Nijedna zemlja ni svijet neće imati nikakve koristi od toga da se protive važnoj obvezi u vezi s kontrolom oružja i s neširenjem nuklearnog oružja, rekao je. Istaknuo je da nuklearne velesile, ponajprije Rusija i SAD, imaju odgovornost da budu primjer kako jamčiti održivost ugovora o neširenju nuklearnog oružja (TNP) koji treba spriječiti širenje tehnologije nuklearnog oružja u svijetu.

Putin kaže da u nuklearnom ratu nema pobjednika 

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da takav sukob nikad ne bi trebao započinjati. Putin je to rekao u pismu sudionicima konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT), više od pet mjeseci nakon početka rata u Ukrajini.

- Krećemo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da takav rat nikad ne treba započinjati. Zagovaramo jednaku i nedjeljivu sigurnost svih članova svjetske zajednice, napisao je Putin.

Međunarodna zabrinutost oko mogućnosti nuklearnog sukoba narasla je od početka ruske invazije 24. veljače, a ne smiruju je izjave ruskih dužnosnika i javnih osoba u kojima prijete atomskim naoružanjem.

Izvor: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.