Rusija nastavlja napade, posebice na južnom bojištu

RAT U UKRAJINI

U Ukrajini se nastavljaju teške borbe na istoku, a sve su žešći ruski napadi na jugu zemlje i prema središnjem dijelu. Kriza s isporukom energenata ne smiruje se, a ona globalna, prehrambena, mogla bi se znatno ublažiti. 

Rusija nastavlja svoje napade, sada je, čini se, novi strateški cilj pojačavanje djelovanja na južnom bojištu i napadi na luke poput Mikolajiva i Odese. U Mikolajivu jučer su pogođeni stambena četvrt i trgovina.

- Htjeli smo doći doma i prespavati u našem stanu, ali nekako nam je srce reklo da je to opasno. I srećom smo odustali. I onda se dogodilo. Iz vikendice smo čuli eksploziju i odsjaj, bum, bum...tako je odjeknulo. Što da vam kažem, sve vidite. Ti ruski luđaci, želim da im se ovo događa u Moskvi, bolesnici, rekao je Artem Ševčenko, vlasnik uništenog stana u Mikolajivu.

Teretni brod Razoni, natovaren s prvom pošiljkom ukrajinske hrane od početka rata, nastavlja svoju plovidbu prema libanonskom Tripoliju. Razoni je prošao multinacionalnu inspekciju usidren nedaleko od Istanbula i prošao kroz Bosporski tjesnac prema otvorenom Sredozemlju. Još deseci ovakvih brodova s hranom trebali bi u idućim danima isploviti iz triju ukrajinskih luka. Svaki će morati biti pregledan od ukrajinskih, ruskih, turskih i UN-ovih inspektora.

- Danas smo proveli prvi pregled u skladu sa standardnim procedurama Zajedničkog koordinacijskog središta. Svrha ovoga je da se utvrdi kako brod ne prevozi neodobreni teret ili osoblje, rekao je Frederick J. Kenney Jr., UN-ov koordinator, Zajedničko koordinacijsko središte.

Ukrajinski predsjednik oštro je napao bivšeg njemačkog kancelara Gerharda Schroedera, nakon njegove nedavne izjave kako Rusija želi pregovorima doći do rješenja rata u Ukrajini. Ukrajinska strana je već ranije ustvrdila kako je Schroeder "glas ruskog dvora" te kako jedini način za postizanje mira s Moskvom jest obustava vatre i povlačenje svih ruskih postrojbi.

- Jednostavno je odvratno da jedan od bivših vođa jedne od najvećih zemalja s europskim vrijednostima radi za Rusiju koja je u ratu s tim istim vrijednostima. Rusija aktivira različite emisare koji onda govore kako teroristička država želi pregovore. Ako Rusija stvarno želi okončati ovaj rat, onda ne bi dovlačila pojačanja na jug Ukrajine i ne bi proizvodila masovne grobnice nevinih ljudi na teritoriji Ukrajine, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

A o nedavnom masovnom stradavanju 50-ak zarobljenih ukrajinskih vojnika u razaranju zatvora u Olenivki Rusija ima novo tumačenje.

- Ukrajinsko vodstvo izdalo je zapovijed za raketni napad, jer su zarobljeni pripadnici Azova počeli svjedočiti, rekao je Aleksander Fomin, rusko ministarstvo obrane.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres objavio je da su i Ukrajina i Rusija zatražile UN-ovu istragu tog masakra, te da je ona pokrenuta.

Američki obavještajni izvori neslužbeno tvrde kako vjeruju da Rusija radi na proizvodnji lažnih dokaza u slučaju Olenivke. Ukrajina je opovrgnula da je raketama ili topništvom napala zatvor u kojem su njihovi vojnici.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/sve-zesci-ruski-napadi-na-jugu-ukrajine-8860892

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.