Ukrajinci tvrde da Rusi koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu

Ukrajinci tvrde da Rusi koriste nuklearnu elektranu Zaporožje kao vojnu bazu

 Ruske snage koje su okupirale nuklearnu elektranu Zaporožje pretvorile su to mjesto u vojnu bazu za napade na ukrajinske položaje, rekao je čelnik ukrajinske nuklearne kompanije. Petro Kotin je za BBC rekao da je prijetnja elektrani "velika", ali da je još uvijek sigurna. Danima se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju za napad na to mjesto, najveću europsku nuklearnu elektranu, što izaziva zabrinutost zbog moguće nuklearne katastrofe i velike nesreće. Kompleks je pod ruskom okupacijom od početka ožujka, iako ukrajinski tehničari nastavljaju njime upravljati.
Ukrajina je optužila ruske snage za napad na lokaciju iz sovjetske ere tijekom vikenda, rekavši da su dva radnika prebačena u bolnicu s ozljedama od krhotina i da su tri senzora radijacije oštećena. Kotin, koji vodi Enerhoatom, rekao je da je 500 ruskih vojnika bilo u postrojenju i da su na tom području postavili raketne bacače.
- Ruske snage koriste elektranu kao štit protiv ukrajinskih snaga, jer nitko iz Ukrajine neće učiniti ništa. Ukrajinske oružane snage znaju da se radi o ukrajinskom osoblju i da je ovo ukrajinska tvornica i da su tamo Ukrajinci, tako da nećemo ubijati naše ljude, naše osoblje i oštetiti našu infrastrukturu - rekao je Kotin. (FENA)

Ruske vlasti optužile su ukrajinske snage za granatiranje nuklearne elektrane u Zaporožju i upozorile na potencijalno katastrofalne posljedice za Europu. U međuvremenu je proruska administracija u Zaporožju donijela nalog za referendum o pripajanju Rusiji.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.