Ruske snage tuku po Ukrajini, Zelenski upozorava na mogućnost težih napada

UKRAJINA

Ruske snage nastavile su ofenzivu u nekoliko ukrajinskih regija, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na oprez rekavši kako bi Moskva mogla pokušati "nešto posebno ružno" uoči Dana neovisnosti Ukrajine koji je u srijedu. Istodobno, nižu se reakcije na ubojstvo Darje Dugine, novinarke i kćeri utjecajnoga ruskog filozofa i nacionalista Aleksandra Dugina.

Britanski obavještajci: Rusi imaju problema s motiviranjem i regrutiranjem

12:39

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novo izvješće o stanju u Ukrajini.

- Rusija ima problema s motiviranjem i regrutiranjem pomoćnih snaga u svoje regularne trupe u Donbasu, navode.

 

Poginulo dvoje civila

12:38

U ruskom granatiranju oblasti Donjeck poginula su dva civila, rekao je guverner regije Pavlo Kirilenko.

Putin: Ruska politika je u skladu s osnovnim interesima domovine

12:37

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je njegova zemlja moćna, neovisna svjetska sila koja izvršava politiku koja je u skladu s osnovnim interesima domovine.

Danas se u Rusiji obilježava Nacionalni dan zastave na kojemu je Putin kazao da će od 1. rujna pa nadalje u školama svaki školski tjedan počnjati s dizanjem zastave i pjevanjem himne. To će se raditi kako bi educirali mlađe građane o “patriotizmu, građanstvu, odgovornosti za budućnost domovine.

 

Zelenski upozorava na mogućnost težih napada

08:04

Topničke granate u noći na ponedjeljak padale su na Nikopolj, grad blizu Zaporižja, najveće europske nuklearne elektrane, a projektili su padali blizu crnomorske luke Odese tijekom vikenda.

Zelenski je pozvao na oprez, rekavši da bi Moskva mogla pokušati "nešto posebno ružno" uoči srijede, kada se obilježava Dan neovisnosti Ukrajine i također pola godine otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače.

Zelenski je rekao da je razgovarao o "svim prijetnjama" s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a poruke su poslane i drugim čelnicima, uključujući turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa.

- Svi partneri Ukrajine obaviješteni su o tome što teroristička država može pripremiti za ovaj tjedan, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, misleći na Rusiju.

Također je rekao da bi Rusija prekršila međunarodno pravo i isključila se iz pregovora ako bi nastavila s planovima da sudi zarobljenim ukrajinskim braniteljima u Mariupolju.

- Kad bi se odvratno revijalno suđenje nastavilo... to bi bila crta iza koje pregovori više nisu mogući, rekao je.

- Neće više biti razgovora. Naša država je sve rekla.

List Financial Times je u članku objavljenom u nedjelju citirao Genadija Gatilova, moskovskog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, koji je rekao da je Erdogan pokušao olakšati dijalog.

No odbacio je nagađanja o razgovorima između Zelenskog i ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekavši da "ne postoji nikakva praktična platforma za održavanje tog sastanka", navodi se u izvješću.

Novi ruski napadi

Dok se Ukrajina priprema za obilježavanje svog Dana neovisnosti vodi rat u kojemu su sravnjena mjesta i gradovi, ubijene tisuće i milijuni natjerani na bijeg, a dužnosnici su izvijestili o još ruskih napada na ciljeve na istoku i jugu zemlje.

U istočnoj regiji Bahmut ruske snage topništvom i višecijevnim raketnim bacačima gađale su područja naselja Soledar, Zajceve i Bilogorivka, objavio je ukrajinski Glavni stožer u dnevnom biltenu u ponedjeljak.

Nastavili su usmjeravati svoje napore na uspostavljanje potpune kontrole nad teritorijima regija Luhansk i Doneck, zadržavajući osvojena područja Hersona i dijelove regije Harkiv, Zaporižja i Mikolajiv, dodao je Glavni stožer.

Posebno zabrinjava granatiranje Nikopolja.

Nikopolj je granatiran u pet različitih navrata tijekom noći, napisao je regionalni guverner Valentin Rezničenko u nedjelju na Telegramu. Rekao je da je 25 topničkih granata pogodilo grad, uzrokujući požar u industrijskom objektu i prekinuvši struju za 3000 stanovnika.

 

Sve žešće borbe oko nuklearne elektrane Zaporižja

07:59

Većina ruskih medija i dalje u stanju šoka. Jučerašnji atentat nepoznatih počinitelja u kojem je poginula Darja Dugina, kćer najvažnijeg Putinova savjetnika iz sjene, koji je samo slučajno preživio bombu postavljenu u automobilu, jasno je otvorilo neku novu stvarnost za sve arhitekte rata iz Moskve. Nitko više nije nedodirljiv u ovom ratu.

- Ovaj napad je poruka, ovo je čin zastrašivanja. Za sve građane Rusije, ovo je simboličan čin, ovo je demonstracija rata koji se prenosi na tlo Rusije, što znači da se rat više neće gledati samo na malim ekranima. Rat se prenosi u Rusiju. Ne samo da je napadnut Krim, teroristi su ovaj rat doveli ravno u naše dvorište - u samu Moskvu, rekao je Abbas Gallyamov, politički analitičar.

Kijev naravno niječe bio kakvu upletenost u teroristički napad, Moskva, barem ona službena, zasad nema konkretnih komentara, no čitajući naslove s većinski prorežimskih portala, jasno je da je Kremlj ostao zatečen ovim napadom. No to ga ne zaustavlja u napadima na Ukrajinu. Svjesni kako je izravna borba s ukrajinskom vojskom, koja je sve bolje obučena i opremljena - vrlo opasna, Rusi napadaju iz daleka.

- Kinzhal je supersonična raketa, putuje deset puta brže od brzine zvuka. I ono što je najvažnije - tijekom leta prema konačnom cilju ona stalno mijenja putanju, pa je na taj način praktični nezaustavljiva za bilo kakvu protuzračnu obranu. Dosad smo je koristili u tri napada na posebno važne ciljeve u Ukrajini, i svaki put je pokazala izuzetnu preciznost i ogromnu razornu moć, rekao je Sergej Šojgu, ruski ministar obrane.

A kada se govori o razaranju, Mariupolj je primjer ruskog uništvanja. Nakon tjedana granatiranja i raketriranja, nakon čega je grad pao u ruske ruke, lokalno prorusko čelništvo pokušava obnoviti grad, no neuspješno. Pa zato kreću u ubrzano suđenje preživjelim zarobljenim ukrajinskim braniteljima tog grada.

- Ako se taj nakaradni događaj i obistini i suđenje stvarno počne, to će biti kršenje svih međunarodnih prava. I ne samo to, ukoliko suđenje počne, mi se povlačimo iz bilo kakvih pregovora s Moskvom. Sad sve ovisi o Rusiji - ili žele konkretne pregovore ili žele sudsku farsu, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Nema pomaka na bolje oko nuklearne elektrane Zaporižje, borbe se i dalje vode, a svijet sa zebnjom razmatra moguće tragične posljedice. Američki, francuski, britanski i njemački čelni ljudi pozvali su obje strane na sudržanost.

- No ne smijemo zaboraviti istinu - ovaj rat je izazvao Putin, ovaj napad počela je Rusija. I sve se to događa samo iz tog razloga. Radi se o tome da je jedna zemlja htjela pokoriti i zauzeti susjednu zemlju. A to je nedopustivo, istaknuo je Olaf Scholz, njemački kancelar.

Pa je logičan zaključak da su sva četiri čelnika tijekom nedjeljnih razgovora potvrdili "konkretni nastavak pružanja potpore Ukraijini u njezinoj borbi od ruske agresije".

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/sve-zesce-borbe-oko-nuklearne-elektrane-zaporizja-9144855

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.