Ukrajinci krenuli i prema Lisičansku; Rusi povlače podmornice?

UKRAJINA

Munjevita protuofenziva ukrajinskih snaga napreduje iz harkivske regije prema Luhansku. Separatisti traže hitan referendum kako bi ta regija postala dijelom Rusije. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da je ruska vojska u panici.

Erdogan poručio da Rusija treba vratiti teritorij Ukrajini

12:58

- Rusija treba vratiti teritorij koji je okupirala Ukrajini ako je cilj uspostaviti održivi mir, rekao je kasno u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

- Ako se želi uspostaviti mir u Ukrajini, naravno, povrat zemlje koja je bila napadnuta postat će jako važan. To je ono što se očekuje, rekao je Erdogan u intervjuu američkoj televiziji PBS.

Medvedev: Aneksija ukrajinskog teritorija bit će "nepovratna"

12:57

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev kaže da će referendumi o aneksiji planirani za ukrajinski teritorij pod ruskom kontrolom trajno promijeniti političku kartu regije.

- Nakon što se održe (referendumi) i nova područja postanu dijelom Rusije, geopolitička transformacija u svijetu poprimit će nepovratan karakter, napisao je u utorak Medvedev na Telegramu.

Rusija bi mogla upotrijebiti "sva sredstva samozaštite" nakon pristupanja teritorija, dodao je.

Separatisti u Donecku i Luhansku traže da se brzo održe referendumi o priključenju Rusiji u svjetlu ukrajinske protuofenzive koja je dovela do značajnih teritorijalnih dobitaka za Kijev, sugerirajući da bi zbog toga Moskva mogla snažnije se angažirati u ratu.

Rusija je svoju invaziju djelomično opravdala navodeći potrebu za "oslobađanjem" regija Donecka i Luhanska.

U početku je ruska vojska uspjela osvojiti velike dijelove istočne i južne Ukrajine. Međutim, nedavno je Kremlj doživio težak poraz, a ruske su se postrojbe potpuno povukle iz područja oko drugog najvećeg ukrajinskog grada Harkiva nakon ukrajinske ofenzive.

Nova linija bojišnice koju su ruske trupe sada žurno izgradile duž rijeka Oskil i Severski Donjec također se koleba pod naletima ukrajinskih snaga, a probijanje te linije fronta omogućilo bi Ukrajincima zauzimanje dijelova Luhanska.

Zbog ofenzive su separatisti pozvali na održavanje referenduma o pridruženju Rusiji, usprkos činjenici da ruske postrojbe ne kontroliraju cijeli teritorij tih oblasti.

Moskva je anektirala Krim nakon sličnog referenduma 2014. koji nije međunarodno priznat.

Međutim, Kremlj se nada da će jače mobilizirati rusko stanovništvo - moguće čak i proglašavanjem izvanrednog stanja.

- Ruska vojska u Ukrajini pati od nedovoljnog broja vojnika. Angažirana profesionalna vojska nema dovoljno resursa za rat koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom, ocjenjuje dpa.

Truss će u svom prvom inozemnom posjetu obećati nastavak pomoći Ukrajini

12:45

Britanska premijerka Liz Truss će na samitu UN-a obećati da će sljedeće godine vojna pomoć Ukrajini biti na razini dosadašnjih 2,3 milijarde funti (oko 2,6 mlrd. eura) ili će čak i premašiti taj iznos, pokazujući da želi dodatno osnažiti svoju potporu Kijevu nakon ruske invazije.

Ona će na Općoj skupštini UN-a pozvati čelnike da pomognu da se smanji ruski energetski stisak na Europu.

Ukrajinske snage krenule prema Lisičansku

11:33

- Ukrajinske oružane snage uspostavile su potpunu kontrolu nad selom Bilohorivka i spremaju se preuzeti cijelu pokrajinu Luhansk od ruskih okupatora, rekao je guverner pokrajine Sergej Hajdaj.

Ovo je selo samo 10 kilometara zapadno od grada Lisičanska, koji je u srpnju nakon višetjednih svakodnevnih borbi pao u ruke Rusa.

- Bit će borbe za svaki centimetar, napisao je Hajdaj na Telegramu.

- Neprijatelj priprema obranu. Stoga nećemo jednostavno umarširati, poručio je

Akrap: Ukrajina će voditi tempo i odlučivati gdje će napasti

11:16

- Ukrajina nije stala niti će stati. Ide sve o po onim procjenama koje smo imali travnja i svibnja da je Ukrajina razvila svoje sposobnosti, da će ih integrirati. Da će oni biti ti koji će voditi tempo te diktirati mjesto, način i vrijeme daljnjih aktivnosti, istaknuo je u Studiju 4 stručnjak za sigurnost Gordan Akrap.

Dodaje da će Ukrajinci nastaviti s operacijama povezanima s oslobađanjem okupiranog teritorija.

- Bitno je reći da se jasno vidi integracija svih sposobnosti ukrajinskih oružanih snaga uključujući obavještajnu zajednicu. Problem je za Ruse što će Ukrajinci testirati njihovu obranu na brojnim mjestima, tamo gdje bude najslabija, tamo će udariti te nastaviti oslobađati svoj teritorij, rekao je. 

London: Rusija povlači podmornice s Krima zbog straha za njihovu sigurnost

10:54

Zbog prijetnje od ukrajinskih napada, Rusija je povukla svoje podmornice klase Kilo s anektiranog ukrajinskog crnomorskog poluotoka Krima, navodi se u izvješću britanskog ministarstva obrane. Brodovi Crnomorske flote premješteni su iz matične luke Sevastopolj u južni ruski lučki grad Novorosijsk, objavilo je britansko ministarstvo obrane u dnevnom izvješću o ratu u Ukrajini.

Premješteni su najvjerojatnije zbog povećanja ukrajinske sposobnosti napada s veće udaljenosti i zbog promijenjene sigurnosne situacije na Krimu, tvrdi London.

Britanske ministarstvo obrane ističe da je Rusija aneksijom Krima 2014. namjeravala, između ostalog, garantirati sigurnost Crnomorske flote.

Ruski dužnosnici: Ubijeno sedmero civila u ukrajinskom napadu na Luhansk

10:19

U ukrajinskom napadu na selo pod ruskom kontrolom u regiji Luhansk u istočnoj Ukrajini ubijeno je sedam civila, među njima troje djece, objavili su ruski dužnosnici u utorak.

U napadu u ponedjeljak navečer pogođeno je selo Krasnoričenske u dijelu regije Luhansk koji drže ruske snage, rekao je u utorak predstavnik Luhanska u Zajedničkom središtu za kontrolu i koordinaciju (JCCC).

- Kao rezultat topničkog granatiranja ukrajinskih oružanih snaga na selo Krasnoričenske, ubijeno je sedam civila, uključujući troje djece (blizanci - djevojčica i dječak rođeni 2021. te djevojčica rođena 2015., priopćio je predstavnik.

Reuters nije mogao provjeriti informacije s bojišta.

JCCC je uspostavljen u sklopu propalog sporazuma iz Minska - dogovora Rusije i Ukrajine za posredništvo i deeskalaciju sukoba između proruskih separatista i Ukrajine koji je započeo nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine.  

Baerbock optužila Rusiju za napad na temeljne vrijednosti UN-a

08:26

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock naglasila je ključnu ulogu Ujedinjenih naroda u upravljanju globalnim krizama uoči putovanja u New York na Opću skupštinu UN-a koja počinje u utorak.

Ipak, Baerbock je dodala da ovotjedna Opća skupština neće biti "kao prethodne", optuživši pritom Moskvu da je invazijom na Ukrajinu napala načela na kojima su utemeljeni Ujedinjeni narodi.

Iako je jedna do pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a Rusija pokazuje potpuno nepoštivanje međunarodnog prava i globalnog poretka, poručuje njemačka ministrica vanjskih poslova.

- Potrebni su Ujedinjeni narodi kako bismo pronašli zajednička rješenja za globalne probleme. Nijedna zemlja ne bi trebala živjeti u strahu od napada jačeg susjeda, kazala je Baerbock.

UN bi trebali činiti ljudi koji slušaju jedni druge s poštovanjem i razumijevanjem, ujedinjeni u zajedničkim temeljnim vrijednostima kao što su odricanje od nasilja i jednakost svih nacija, smatra Baerbock.

Njemačka ministrica vanjskih poslova istaknula je i da Njemačka čvrsto stoji uz Ukrajinu i da će nastaviti podržavati ju "sa svime što je potrebno" kako bi se uspostavio mir.

Fokus Opće skupštine UN-a bit će na "strašnim zločinima koji su u rusko ime počinjeni u Ukrajini", odnosno na tome kako se prema njima postaviti i procesuirati ih, kao i na smanjenju rizika od nuklearne katastrofe u Ukrajini zbog granatiranja nuklearnih elektrana, dodaje Baerbock.

Na 77. Općoj skupštini UN-a u New Yorku ovoga tjedna očekuje se više od 140 državnih čelnika, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Zelenski: Okupatori su očito u panici

07:09

Okupatori su očito u panici, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u televizijskom obraćanju sinoć, dodajući kako je sada usredotočen na "brzinu" u oslobođenim područjima, "brzinu kojom se kreću naše trupe, brzinu uspostavljanja normalnog života".

Ukrajinski čelnik također je nagovijestio da će iskoristiti video obraćanje Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u srijedu kako bi pozvao zemlje članice da ubrzaju dostavu oružja i pomoći.

- Činimo sve kako bismo osigurali da su potrebe Ukrajine zadovoljene na svim razinama - obrambenoj, financijskoj, gospodarskoj, diplomatskoj, rekao je Zelenski.

Ukrajinske oružane snage uspostavile su potpunu kontrolu nad selom Bilohorivka i spremaju se preuzeti cijelu pokrajinu Luhansk od ruskih okupatora, rekao je guverner pokrajine Serhij Gaidai. To je selo samo 10 kilometara zapadno od grada Lisičanska, koji je u srpnju nakon višetjednih svakodnevnih borbi pao u ruke Rusa.

Luhansk i susjedna pokrajina Donjeck čine industrijaliziranu istočnu regiju Donbas, koju Moskva namjerava zauzeti kao primarni cilj onoga što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Ukrajinske trupe počele su se probijati u Luhansk nakon što su ovog mjeseca u munjevitoj protuofenzivi istjerale ruske snage iz sjeveroistočne pokrajine Harkiv.

Kao znak nervoze moskovske administracije u Donbasu zbog uspjeha recentne ukrajinske ofenzive, njen je čelnik pozvao na hitnu provedbu referenduma kako bi ta regija postala dijelom Rusije. Čelnik ruske separatističke uprave u pokrajini Donjeck Denis Pušilin pozvao je svog kolegu, separatističkog vođu u Lugansku, da udruže napore u pripremi referenduma o pridruživanju Rusiji.

Na jugu, gdje još jedna ukrajinska protuofenziva ostvaruje sporiji napredak, ukrajinske oružane snage priopćile su da su potopile teglenicu koja je prevozila ruske vojnike i opremu preko rijeke u blizini Nove Kakhovke u regiji Herson.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajina-stupa-dublje-u-oslobodena-podrucja-separatisti-pozivaju-na-referendum-9678198

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.