U eksplozijama u Kijevu ima mrtvih i ranjenih; Djamić: Hrvatski državljani su dobro

KIJEV

U raketiranju Kijeva poginulo je najmanje osmero ljudi, a 24 ih je ranjeno, kazala je veleposlanica RH u Ukrajini Anica Djamić. Eksplozije su zabilježene i u Lavovu, Ternopilu i Žitomiru na zapadu Ukrajine, Dnjepru i Kremenčuku u središnjoj Ukrajini, Zaporižji na jugu i Harkivu na istoku. Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je ukrajinsku tajnu službu da je odgovorna za eksploziju u kojoj je oštećen most koji Krim povezuje s Rusijom. 

 

Moldavija: tri ruske krstareće rakete povrijedile moldavski zračni prostor

12:05

Moldavija je priopćila da su tri krstareće rakete koje je Rusija ispalila na Ukrajinu u ponedjeljak prošle kroz moldavski zračni prostor te da je pozvala ruskog veleposlanika da to objasni.

- Tri krstareće rakete koje su jutros lansirane na Ukrajinu s ruskih brodova u Crnom moru prošle su kroz zračni prostor Moldavije. Naložio sam da se pozove ruski veleposlanik kako bi dao objašnjenje, napisao je moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu na Twitteru.

 

Šmihal: Napadnuta infrastruktura u osam regija i Kijevu

11:50

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je prema podacima od prijepodneva u današnjim ruskim raketnim napadima oštećeno 11 infrastrukturnih objekata u osam regija i u glavnom gradu Kijevu. 

- Sada su neka područja odsječena. Potrebno je biti spreman na privremene prekide struje, vodoopskrbe i komunikacija, navodi Šmihal. 

 

Veleposlanica Djamić o napadima u Ukrajini i hrvatskim državljanima

11:20

Hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić u videu za HTV kazala je da je opća uzbuna u Ukrajini oglašena u svim pokrajinama osim u Krimu. 

- Neprijatelj je odmah počeo s neprijateljskim aktivnostima, pa je tako napadnut i Kijev. Pogođen je centar Kijeva, a poginulo je osam osoba, a ozlijeđene su 24 osobe. To nije konačna brojka. Svi hrvatski građani, koji su nam se javili, dobro su, a također i osoblje veleposlanstva. Vjerujem da ćemo se čuti u nekim boljim okolnostima, a nadamo se uskoro, izjavia je veleposlanica Djamić.  

 

Putin: Cilj je bio uništiti važnu civilnu infrastukturu Ruske Federacije

11:01

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je nakon sastanka s čelnicima Federacije da se u vezi s djelomičnom mobilizacijom zakon treba poštivati.

Putin je za danas sazvao sastanak ruskog Vijeća sigurnosti na kojem će se okupiti ključni ministri, politički dužnosnici te predstavnici sigurnosnih službi i vojske.

Optužio je ukrajinsku tajnu službu da je odgovorna za snažnu eksploziju u kojoj je oštećen most koji Krim povezuje s Rusijom. Nazvao je to terorističkim činom protiv važne infrastrukture.

- Ovdje, kao što ste upravo izvijestili, nema sumnje da je riječ o terorističkom činu te da je cilj bio uništiti strateški važnu civilnu infrastrukturu Ruske Federacije, kazao je Putin.

 

Ukrajinska vojska: Rusija u ponedjeljak ujutro ispalila 75 projektila na Ukrajinu

10:47

Ukrajinska vojska objavila je da je Rusija jutros ispalila 75 projektila na Ukrajinu, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski da je glavna meta ruskih napada bila energetska infrastruktura u zemlji, a druga meta - ljudi.

- Ujutro je agresor lansirao 75 projektila (od kojih je) 41 oborio naš protuzračni obrambeni sustav, objavio je ukrajinski vrhovni zapovjednik Valerij Zalužnij na Telegramu, dodajući da je Rusija također koristila borbene bespilotne letjelice.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija tempirala svoje napade na Ukrajinu u ponedjeljak tako da nanese najveće moguće gubitke među ljudima, a također je gađala energetsku infrastrukturu zemlje.

- Oni žele paniku i kaos, žele uništiti naš energetski sustav, rekao je Zelenski u video objavi koja ga prikazuje ispred njegova predsjedničkog ureda. 

- Druga meta su ljudi. Vrijeme i mete posebno su odabrane da nanesu što veću štetu, kazao je i dodao da su u napadima korišteni iranski dronovi Šahed.

 

Kim: Gađan stakleni most

10:27

Vitalij Kim, čelnik regionalne vojne uprave Mikolajiva, objavio je na twitteru da su ruske snage pokušale uništiti stakleni most kod Luka slobode ukrajinskog naroda, odnosno bivšeg Luka prijateljstva naroda.

 

Eksplozije u Belgorodu

10:19

Svjedoci su javili o eksplozii u ruskom gradu Belgorodu. Belgorod se nalazi u blizini rusko-ukrajinske granice i nedaleko grada Harkiva.

 

U raketiranju Kijeva pet poginulih i 12 ranjenih

10:11

U raketiranju Kijeva najmanje pet osoba je poginulo, a 12 je ranjeno. Pogođene su zgrade među kojima su i one koje su dio ključne infrastrukture glavnog grada Ukrajine, objavili su policija i gradonačelnik Kijeva. Među mjestima pogođenima projektilima u glavnom gradu je i dječje igralište, objavio je savjetnik ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko na svom Telegram kanalu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da pokušava izbrisati njegovu zemlju s lica zemlje.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da su ruski raketni napadi širom Ukrajine pokazali da je predsjednik Vladimir Putin terorist koji razgovara s projektilima. 

- Višestruki ruski raketni udari po Ukrajini. Putinova jedina taktika je teror nad mirnim ukrajinskim gradovima, ali on neće slomiti Ukrajinu. Ovo je i njegov odgovor popustljivima koji žele s njim razgovarati o miru: Putin je terorist koji razgovara s projektilima, napisao je Kuleba na Twitteru.

 

Zelenski se obratio Ukrajincima: Rakete pogađaju, ima mrtvih, čuvajte se

09:58

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da se zračna uzbuna ne smiruje u cijeloj Ukrajini.

- Rakete pogađaju. Nažalost ima mrtvih i ozlijeđenih. Molim vas, ne napuštajte skloništa. Čuvajte sebe i svoje najmilije. Držimo se zajedno i budimo jaki, kazao je Zelenski. 

 

Eksplozije jutros u Kijevu, Lavovu, Ternopilu i Žitomiru

08:47

Eksplozije su danas potresle glavni grad Ukrajine te još nekoliko ukrajinskih gradova nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin optužio Ukrajinu za teroristički napad na most koji povezuje Rusiju i Krim, što je izazvalo pozive na odmazdu najviših dužnosnika u Moskvi. Prema informacijama hitnih službi, u Kijevu ima mrtvih i ozlijeđenih.

Eksplozije su zabilježene i u Lavovu, Ternopilu i Žitomiru na zapadu Ukrajine te u Dnjipru u središnjoj Ukrajini.

Gusti dim dizao se iz središta Kijeva nakon što je odjeknulo nekoliko jakih eksplozija, rekli su svjedoci. Za sada nije jasno što je uzrokovalo eksplozije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da u napadima na ukrajinske gradove ima ubijenih i ranjenih.

 

OPŠIRNIJE: https://vijesti.hrt.hr/svijet/putin-sazvao-rusko-vijece-sigurnosti-10071970

IZVOR: HRT

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.