Rusija: Primanje Ukrajine u NATO moglo bi izazvati treći svjetski rat

UKRAJINA

Rusija nastavlja žestoke napade na Ukrajinu. Jutros su raketama gađali više od 40 ukrajinskih gradova i mjesta. Napadi su uslijedili nakon što je Opća skupština UN-a u rezoluciji nazvala moskovsku aneksiju ukrajinskog teritorija "ilegalnom", a ukrajinski saveznici obećali još dodatne pomoći.

 

Erdogan spreman pomoći zaustaviti "krvoproliće" u Ukrajini

11:26

Turska teži pomoći u zaustavljanju "krvoprolića" između Rusije i Ukrajine unatoč velikim zaprekama, rekao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u obraćanju na regionalnom samitu u Kazahstanu.

 

- Naš je cilj pomoći zaustaviti krvoproliće čim prije moguće tako da to ubrzamo unatoč zaprekama, rekao je Erdogan prije početka sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

 

- Pošteni mir moguće je postići diplomacijom, rekao je u obraćanju regionalnim liderima okupljenima u Astani gdje se održava Konferencija o interakciji te mjerama za izgradnju povjerenja u Aziji. 

 

Erdogan i Putin trebaju se sastati kasnije u četvrtak i razgovarati o ratu između Rusije i Ukrajine. Na stolu je turska ponuda da posreduje u pregovorima između Rusije i Ukrajine te zapadnih sila, prenose lokalni mediji. Turska, koja je članica NATO-a, pozicionirala se kao posrednik od veljače kada je Rusija počela agresiju na Ukrajinu. Ankara je ranije ovaj tjedan upozorila da se Rusija i Ukrajina udaljuju od diplomatskog rješenja što povećava izglede za dugotrajni rat. 

 

Erdogan se u srijedu sastao s kazahstanskim predsjednikom Kasimom-Žomartom Tokajevim u Astani gdje su dvije strane potpisale šest sporazuma koji pokrivaju različita područja od trgovine do sigurnosti. Zatim su Erdogan i Tokajev zaigrali stolni tenis, a snimke su postale hit društvenih mreža koje su vrvjele komentarima o tome da dvojica muškaraca u kasnim 60-ima igraju stolni tenis u košulji i kravati, a puno se komentirao i neuobičajen način na koji Erdogan drži reket.

 

Ruske rakete gađale više od 40 ukrajinskih gradova

10:58

Ruske rakete gađale su više od 40 ukrajinskih gradova i mjesta, rekli su dužnosnici u četvrtak, nakon što je Opća skupština UN-a u rezoluciji nazvala moskovsku aneksiju ukrajinskog teritorija "ilegalnom", a ukrajinski saveznici obećali dodatnu pomoć.

Rusija je ponovila svoje stajalište da je Zapad, pomažući Ukrajini, pokazao da je "izravna strana u sukobu" i upozorila da bi primanje Ukrajine u NATO moglo izazvati treći svjetski rat.

- Kijev je itekako svjestan da bi takav korak značio sigurnu eskalaciju do trećeg svjetskog rata, rekao je zamjenik tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Aleksander Venediktov za državnu novinsku agenciju TASS u četvrtak.

U protekla 24 sata ruski projektili pogodili su više od 40 naselja, a ukrajinske zračne snage izvele su 32 napada na 25 ruskih ciljeva, priopćio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

Gradonačelnik lučkog grada Mikolajiva Oleksandr Senkevič na društvenim je mrežama objavio da je taj grad "masovno granatiran".

- Pogođena je stambena zgrada od pet katova, dva gornja kata potpuno su uništena, ostatak je pod ruševinama. Spasioci su na mjestu događaja, rekao je.

Mikolajiv, središte brodogradnje i luka na rijeci Južni Bug kod Crnog mora, tijekom rata trpio je teška ruska bombardiranja.

Rusija je također gađala naselje u regiji glavnoga grada Ukrajine, Kijeva, koristeći eksplozivne dronove rano ujutro u četvrtak, objavila je regionalna uprava putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram. Guverner regije Kijev Oleksij Kuleba rekao je na temelju preliminarnih informacija da su napadi uzrokovani lutajućim oružjem iranske proizvodnje, poznatim kao "kamikaze dronovi". 

- Bespilotne letjelice pogodile su objekte ključne infrastrukture, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika Volodimira Zelenskog.

 

Projektili su pogodili više od 30 višekatnica i privatnih kuća, plinovode i dalekovode u gradu Nikopolu u regiji Dnipropetrovsk, a više od 2000 obitelji ostalo je bez struje, napisao je guverner Dnipropetrovska Valentin Rezničenko na Telegramu.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvješće.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da su ruski raketni napadi znak slabosti. Rusija zapravo gubi na bojnom polju, dodao je.

 

Ruska mobilizacija ima sve manje uspjeha

08:37

Ukrajinski vojni izvori javljaju da su Rusi noćas napali grad Mikolajiv. Recept uobičajen - baražna vatra dalekometnih raketa koje gađaju civilne ciljeve. Prvi podaci s terena javljaju da je pogođena peterokatnica, te da se strahuje da je broj žrtava velik.

 

U pokušaju da u ruskim napadima bude što manje civilnih žrtava, lokalne ukrajinske vlasti organiziraju u određenim područjima djelomičnu evakuaciju. 

 

A u Donecku ruska vojska očekuje nastavak ukrajinske ofenzive. Prorežimske televizije šalju optimistične vijesti.

 

- Stižu loši dani za Ukrajince, jer nakon njihovih napada naš moral samo je porastao i jedva čekamo da krenemo u protunapad kako bismo dovršili specijalnu operaciju, kaže jedan ruski vojnik.

 

No, istina je ipak drukčija, ruska mobilizacija ima sve manje uspjeha, a lokalno stanovništvo tvrdi kako je pitanje dana kada će ukrajinska vojska krenuti u konačno oslobađanje regije Donbas.

 

Velika Britanija će Ukrajini poslati protuzračne projektile AMRAAM

08:19

Velika Britanija će poslati protuzračne projektile AMRAAM Ukrajini kako bi joj pomogla u obrani njezinog neba od ruskih napada, najavio je britanski ministar obrane Ben Wallace.

 

AMRAAM je prvi britanski raketni sustav doniran Ukrajini koji može oboriti krstareće projektile. Nove rakete protuzračne obrane trebale bi pomoći u zaštiti ukrajinske infrastrukture nakon što je Moskva ovaj tjedan pokrenula val smrtonosnih raketnih i bespilotnih napada na gradove i elektrane u zemlji.

 

Velika Britanija i njezini saveznici u G7 nakon toga su ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove snage optužili za ratne zločine, te obećali da će "nastaviti pružati financijsku, humanitarnu, vojnu, diplomatsku i pravnu potporu i... čvrsto stajati uz Ukrajinu sve dok to bude trebalo."

 

Promjena strategije Kremlja na napade na civilna područja i infrastrukturu došla je kao odmazda za eksploziju koja je oštetila strateški i simbolički važan Kerčki most, koji povezuje Rusiju s anektiranim poluotokom Krimom.

 

Ruske rakete pogodile Mikolajiv

05:00

Rusija je u četvrtak ispalila baražnu vatru projektila na ukrajinski grad Mikolajiv, izvijestili su dužnosnici, nakon što je Opća skupština Ujedinjenih naroda osudila pokušaj Moskve da anektira četiri ukrajinska područja, a saveznici Kijeva dali dodatnu vojnu pomoć.

 

- Pogođena je stambena zgrada od pet katova, dva gornja kata potpuno su uništena, a ostatak je pod ruševinama. Spasioci rade na licu mjesta, rekao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič u objavi na društvenim mrežama, dodajući da je južni grad "masovno granatiran".

 

Središte brodogradnje i luka na rijeci Južni Bug kod Crnog mora, Mikolajiv je tijekom rata trpio teška ruska bombardiranja.

 

U New Yorku, tri četvrtine od 193 člana Opće skupštine - 143 zemlje - glasalo je u srijedu za rezoluciju koja je potez Moskve nazvala nezakonitim, produbljujući međunarodnu izolaciju Rusije.

 

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije - Sirija, Nikaragva, Sjeverna Koreja i Bjelorusija. Trideset i pet zemalja bilo je suzdržano pri glasovanju, uključujući ruskog strateškog partnera Kinu, dok ostale nisu glasale.

 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na Twitteru kako je zahvalan državama koje su podržale "povijesnu rezoluciju" UN-ove Opće skupštine.

- Svijet je rekao svoje - ruski pokušaj aneksije je bezvrijedan i nikada ga slobodne nacije neće priznati, napisao je.

 

U Bruxellesu se više od 50 zapadnih zemalja sastalo kako bi obećalo dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, posebice oružje za protuzračnu obranu, nakon teških napada koje je ovaj tjedan naredio ruski predsjednik Vladimir Putin kao odgovor na eksploziju na mostu na Krimu.

 

Obećanja saveznika uključivala su najavu Francuske da će isporučiti radarske i protuzračne obrambene sustave Ukrajini u nadolazećim tjednima. Britanija je obećala projektile za protuzračnu obranu, a Kanada je rekla da će, između ostalog, osigurati topničke projektile.

 

Na sastanku Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu u Bruxellesu, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je da su posljednji napadi Rusije razotkrili njezinu "zloću i okrutnost".

 

Najmanje 26 ljudi ubijeno je od ponedjeljka u ruskim raketnim napadima diljem Ukrajine.

 

- Ukrajina je dobila na zamahu od rujna s izvanrednim dobicima, ali trebat će joj više pomoći. Učinit ćemo sve što možemo kako bismo bili sigurni da imaju ono što je potrebno da budu učinkoviti, rekao je Austin novinarima. 

 

 

 

Velika Britanija i druge zapadne vlade isporučuju nove sustave oružja Ukrajini ili se spremaju pružiti dodatnu pomoć.

 

Rakete AMRAAM bit će isporučene sljedećih tjedana kako bi se koristile s protuzračnim obrambenim sustavima NASAMS koji su obećale Sjedinjene Države, priopćilo je britansko ministarstvo obrane. Najnoviji paket britanske opreme također uključuje stotine drugih projektila protuzračne obrane i bespilotnih letjelica, kao i daljnjih 18 topničkih haubica.

 

- Posljednji neselektivni napadi Rusije na civilna područja u Ukrajini zahtijevaju daljnju potporu onima koji žele obraniti svoju naciju. Stoga sam danas odobrio opskrbu Ukrajine protuzračnim projektilima AMRAAM, rekao je Wallace.

 

- Ovo oružje pomoći će Ukrajini da obrani svoje nebo od napada i ojača svoju ukupnu proturaketnu obranu zajedno s američkim NASAMS-ima.

 

Ministri obrane NATO-a razgovarali su u srijedu u Bruxellesu o dodatnoj potpori Ukrajini, a daljnji razgovori trebali bi se održati u četvrtak. Britanija će također dati 10 milijuna funti u paket financiranja vojnog saveza za pomoć u pružanju humanitarne pomoći Ukrajini, uključujući zimsku odjeću, skloništa, generatore, kamione s gorivom i kola hitne pomoći. Ujedinjeno Kraljevstvo je ranije opskrbljivalo Kijev raznim oružjem, uključujući lanser protutenkovskih projektila NLAW, koji se smatrao ključnim u početnoj obrani od invazije Moskve.

 

Dronovima kamikazama na Kijevsku oblast

07:18

Lokalni dužnosnici i mediji javljaju da su ruske snage pogodile Kijevsku oblast dronovima kamikazama.

 

- Imamo napade na jednu od zajednica u oblasti, rekao je guverner Oleksij Kuleba, pozvavši stanovnike da ostanu u skloništima.

 

Zamjenik šefa ureda predsjednika Zelenskog Kirilo Timošenko objavio je da je u toj oblasti dronovima pogođena kritična infrastruktura.

 

Ujedinjeni narodi osudili rusku aneksiju dijelova Ukrajine

01:00

Opća skupština Ujedinjenih naroda u srijedu je velikom većinom osudila ruski "pokušaj nezakonite aneksije" četiriju djelomično okupiranih regija u Ukrajini i pozvala sve zemlje da ne priznaju taj potez, čime je ojačala diplomatsku međunarodnu izolaciju Moskve.

 

Tri četvrtine od 193 člana Opće skupštine, odnosno 143 zemlje, glasalo je za rezoluciju koja također potvrđuje suverenitet, neovisnost, jedinstvo i teritorijalni integritet Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica.

 

- To je nevjerojatno, rekao je ukrajinski veleposlanik pri UN-u Sergij Kislicja novinarima nakon glasovanja, dok je stajao pokraj američke veleposlanice u UN-u Linde Thomas-Greenfield, koja je rekla kako rezultat pokazuje da Rusija ne može zastrašiti svijet.

 

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv rezolucije - Sirija, Nikaragva, Sjeverna Koreja i Bjelorusija. Trideset i pet zemalja bilo je suzdržano pri glasovanju, uključujući ruskog strateškog partnera Kinu, dok ostale nisu glasale.

 

- Danas Rusija napada Ukrajinu. Ali sutra bi to mogla biti druga nacija čiji je teritorij povrijeđen. To biste mogli biti vi. Vi biste mogli biti sljedeći. Što biste očekivali od ovog vijeća?, rekla je Thomas-Greenfield Generalnoj skupštini prije glasovanja.

 

Moskva je u rujnu proglasila aneksiju četiriju djelomično okupiranih regija u Ukrajini - Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporižja - nakon što je organizirala ono što je nazvala referendumima. Ukrajina i saveznici osudili su glasovanja kao nezakonita i prisilna.

 

Glasovanje u Općoj skupštini uslijedilo je nakon prošlomjesečnog veta Rusije na sličnu rezoluciju u 15-članom Vijeću sigurnosti.

 

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia rekao je Općoj skupštini prije glasovanja kako je rezolucija "politizirana i otvoreno provokativna", dodajući da bi "mogla uništiti sve napore u korist diplomatskog rješenja krize".

 

Dupli standardi

 

Potezi u UN-u odražavaju ono što se dogodilo 2014. nakon što je Rusija anektirala ukrajinski Krim. Generalna skupština potom je usvojila rezoluciju kojom se referendum proglašava nevažećim sa 100 glasova 'za', 11 'protiv' i 58 formalno suzdržanih.

 

Kina je bila suzdržana u srijedu jer nije vjerovala da će rezolucija biti od pomoći, rekao je zamjenik kineskog veleposlanika pri UN-u Geng Shuang.

 

- Svaka akcija koju poduzima Opća skupština trebala bi pridonijeti deeskalaciji situacije, nastavku dijaloga i promicanju političkog rješenja ove krize, rekao je.

 

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje lobirale su uoči glasovanja u srijedu. Američki državni tajnik Antony Blinken u utorak je sazvao virtualni sastanak s diplomatima iz više od 100 zemalja.

 

Osvojili su desetke glasova više u usporedbi s rezultatom iz 2014. i poboljšali se u odnosu na 141 zemlju koja je glasala za osudu Rusije i zatražila od nje da povuče svoje trupe iz Ukrajine nakon invazije 24. veljače.

 

Moskva je tada pokušavala ublažiti svoju međunarodnu izolaciju. Dok su se Rusija i Zapad natjecali za diplomatski utjecaj, neke države - posebno na globalnom jugu - postale su zabrinute oko plaćanja cijene zbog toga što su se našle stisnute usred intenzivnog geopolitičkog rivalstva.

 

- Osuđujemo politiku dvostrukih standarda moćnika ovoga svijeta kada je riječ o Africi, rekao je veleposlanik Demokratske Republike Kongo pri UN-u Georges Nzongola-Ntalaja Generalnoj skupštini u srijedu.

 

- Podržavamo Ukrajinu. Želimo vidjeti kraj rata, ali voljeli bismo vidjeti kako međunarodna zajednica poduzima slične mjere protiv drugih situacija u svijetu u kojima su zemlje napadnute i okupirane, rekao je.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-44-10133429

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.