Kijev napadnut dronovima, oštećeni stambeni blokovi

KIJEV

Najmanje tri eksplozije odjeknule su rano jutros glavnim ukrajinskim gradom. Oglašena je uzbuna zbog zračne opasnosti, a gradonačelnik Vitalij Kličko pozvao je Kijevljane da ostanu u skloništima. Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog, potvrdio je da je Kijev napadnut dronovima kamikazama. Prema prvim informacijama, najvjerojatnije je pogođeno područje u blizini željezničkog kolodvora. Predsjednik Zelenski sinoć je objavio da se žestoke borbe vode oko dva grada u ukrajinskoj regiji Donbas - Soledara i Bahmuta.

 

NATO započeo godišnje nuklearne vježbe

10:38

Oružane snage 14 članica NATO saveza u ponedjeljak su započele vježbu obrane teritorija nuklearnim naoružanjem.

U vježbi 'Postojano podne' sudjeluje do 60 letjelica, uključujući borbene zrakoplove te one za nadzor i punjenje goriva, kao i američke bombardere velikog dometa B-52 koji će stići iz Sjeverne Dakote, objavio je NATO. 

 

UNICEF: Rat u Ukrajini gurnuo još 4 milijuna djece u siromaštvo

10:36

Rat u Ukrajini i rastuća inflacija gurnuli su još četiri milijuna djece diljem istočne Europe i središnje Azije u siromaštvo, objavio je UNICEF u ponedjeljak.

To je porast od 19 posto od 2021. i pokazuje da djeca "podnose najteži teret" sukoba, objavio je UNICEF.

 

Kijev napadnut dronovima, oštećeni stambeni blokovi

09:40

U napadu ruskim dronovima blizu glavne željezničke postaje u Kijevu u ponedjeljak ujutro izazvano je nekoliko požara i oštećeni su stambeni blokovi.

Nema još informacija o poginulima u napadima dronovima, točno tjedan dana nakon što su ruski projektili pogodili Kijev u jutarnjoj gužvi u najžešćem napadu na ukrajinsku prijestolnicu od prvih dana ruske invazije.

Reutersov novinar vidio je dijelove drona korištenog u napadu. Na njemu je pisalo "za Belgorod".

Guverner ruske regije Belgorod blizu granice s Ukrajinom optužio je ukrajinske snage za višestruko granatiranje regije, a naoružani napadači ubili su u subotu 11 osoba na vojnom poligonu u regiji Belgorod.

Reuters je u ponedjeljak izvijestio o nekoliko eksplozija, a gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da je oštećeno nekoliko stambenih zgrada.

Nekoliko eksplozija čulo se u Ševčenkovoj četvrti oko 8 ujutro, kada mnogi ljudi odlaze na posao, a djeca u školu. Otprilike sat vremena prije začuo se i val eksplozija i gorjele su zgrade.

Gradske vlasti Kijeva objavile su nakon prvog vala eksplozija da je napadnuta ključna infrastruktura.

Ševčenkova četvrt, prometno središte sa sveučilištima, studentskim barovima i restoranima, bila je meta i prije tjedan dana.

 

Nekoliko eksplozija odjeknulo u ranim jutarnjim satima u Kijevu

07:10

Nekoliko eksplozija odjeknulo je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u Kijevu, točno tjedan dana nakon što su Rusi izvršili napad na ukrajinski glavni grad, objavio je francuski AFP.

Agencija Reuters je objavila da je napad izveden bespilotnim letjelicama kamikazama, pozivajući se na objavu Andrija Jermaka, predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika.

- Rusi misle da će im to pomoći, napisao je Jermak putem Telegrama, aplikacije za razmjenu poruka.

Tri eksplozije odjeknule su između 6.30 i 7 po lokalnom vremenu. Zračna uzbuna oglašena je neposredno prije prve eksplozije.

Prošli ponedjeljak, 10. listopada, Rusi su žestoko bombardirali Kijev i druge ukrajinske gradove i pritom usmrtili 19 osoba, a ranili 105 potaknuvši međunarodnu osudu. Dan poslije Rusi su nastavili sa zračnim napadima, ali s manje žestine, a glavna meta su im bila energetska postrojenja na zapadu Ukrajine.

Napadi su izvedeni u znak osvete za eksploziju u kojoj je oštećen Krimski most, strateški vrlo važan za Ruse.

Prošli petak ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zadovoljstvo izvedenim zračnim udarima i procijenio da tako razorni napadi na ukrajinske gradove trenutačno nisu potrebni.

 

Ministri vanjskih poslova iz EU-a odobrit će dodatnu vojnu pomoć za Ukrajinu

07:01

Ministri vanjskih poslova zemalja članica Europske unije u ponedjeljak će se sastati u Luxembourgu, a na dnevnom će se redu naći i odobrenje za novi paket vojne pomoći za Ukrajinu.

Riječ je o iznosu od 500 milijuna eura, što će povećati ukupan iznos utrošenih sredstava za vojnu pomoć Ukrajincima na 3,1 milijarde eura od veljače, kad je počela ruska invazija.

Ministri će morati formalno odobriti inicijativu koju su već podržali veleposlanici EU-a za slanje vojne misije koja će uvježbavati ukrajinske vojnike.

Čelnik za vanjske poslove Europske unije Josep Borrell nedavno je zatražio još sredstava za dopremu oružja i ostale vojne opreme Ukrajincima.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajinci-tvrde-da-je-kijev-napadnut-dronovima-kamikazama-10209854

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.