Tko će naslijediti Liz Truss?

Tko će naslijediti Liz Truss?

Liz Truss u četvrtak je izjavila da podnosi ostavku na mjesto britanske premijerke nakon samo šest tjedana na vlasti, nakon što je njezin ekonomski program srušio povjerenje ulagača i razbjesnio veliki dio njezine Konzervativne stranke.

Govoreći ispred vrata svog ureda u Downing Streetu 10, Truss je prihvatila da je izgubila povjerenje svoje stranke i rekla da će odstupiti sljedeći tjedan, postavši tako premijer s najkraćim mandatom u britanskoj povijesti.

Truss, koja je u srijedu izjavila da je "borac, a ne onaj koji odustaje", rekla je novinarima okupljenima u Downing Streetu kako je shvatila da ne može ispuniti obećanja zahvaljujući kojima je postala čelnica konzervativaca.

- Stoga sam razgovarala s Njegovim Veličanstvom kako bih ga obavijestila da podnosim ostavku na mjesto čelnice Konzervativne stranke, rekla je Truss, koju je ispred ureda podržao samo njezin suprug, a njeni suradnici i lojalni ministri bili su odsutni.

Novi izbori za vodstvo bit će dovršeni do sljedećeg petka 28. listopada. Među kandidatima za novog premijera su bivši ministar financija Rishi Sunak i Penny Mordaunt, bivša ministrica obrane.

Jeremy Hunt, čovjek doveden da spasi javne financije, rekao je da se neće kandidirati.

Anketa provedena ovog tjedna pokazala je da većina članova stranke želi povratak bivšeg premijera Borisa Johnsona, koji je smijenjen u srpnju.

Nacionalni izbori u Britaniji ne bi se trebali održati još dvije godine.

Kladionice su favoritom za novog premijera proglasile Sunaka, ispred Mordaunt i Johnsona.

Imenovana 6. rujna, Truss je bila prisiljena smijeniti svog ministra financija i najbližeg političkog saveznika Kwasija Kwartenga, i napustiti gotovo sav svoj ekonomski program nakon što su njihovi planovi za velika smanjenja poreza srušili funtu i britanske obveznice.

U srijedu je izgubila drugog od četiri najviša ministra u vladi, suočila se sa smijehom i omalovažavanjem u parlamentu dok je pokušavala braniti svoju politiku, te vidjela kako se njezini zastupnici otvoreno svađaju, produbljujući osjećaj kaosa u Westminsteru.

Dio zastupnika otvoreno je pozvao na njenu ostavku, a drugi su već krenuli raspravljati tko bi je trebao zamijeniti.

Novi ministar financija Hunt sada pokušava pronaći desetke milijardi funti smanjenja potrošnje kako bi pokušao uvjeriti ulagače i obnoviti fiskalni ugled Britanije dok gospodarstvo ulazi u recesiju, a inflacija je na najvišoj razini u 40 godina.

Novi proračun trebao bi dostaviti 31. listopada, a novi premijer bit će izabran u petak, 28. listopada.

Truss je postala britanski premijer s najkraćim mandatom u povijesti, piše BBC. Dosad je taj 'rekord' držao George Canning koji je 1827. vladao 119 dana, do svoje smrti. Novi izbor vodstva bit će dovršen idući tjedan, prenosi Reuters.

Britanci nisu iznenađeni ostavkom britanske premijerke. Pozvaju na političku stabilnost u zemlji suočenoj s velikim rastom životnih troškova.

Rezultati izbora za novog vođu britanskih konzervativaca u 19 sati u ponedjeljak

Prvi rezultati unutarstranačkih izbora za novog vođu britanske Konzervativne stranke, koji će zamijeniti premijerku na odlasku Liz Truss, bit će objavljeni u 19 sati u ponedjeljak, priopćila je stranka u četvrtak.

Bude li potrebno drugo glasanje, rezultati će biti objavljeni u ponedjeljak u 22 sata.

Kandidati trebaju podršku barem 100 konzervativnih zastupnika da bi ušli u konkurenciju.

Visoki prag znači da će najviše tri kandidata ući u prvu fazu izbora. Nominacije se zatvaraju u 15 sati u ponedjeljak.

Ako samo jedan kandidat prijeđe prag, taj će kandidat biti proglašen pobjednikom u ponedjeljak, rekli su organizatori izbora.

U slučaju da prag prijeđe dvoje kandidata, šire članstvo stranke će izabrati novog vođu internetskim glasanjem.

Eventualnog trećeg kandidata će glasanjem eliminirati parlamentarni zastupnici, čime će se osigurati da samo dvoje kandidata prijeđe u fazu internetskog glasovanja, čiji će pobjednik biti proglašen u petak, 28. listopada.

Prije glasanja šireg članstva, zastupnici će glasati za jednog od dvoje kandidata kako bi se pokazalo koga preferira većina zastupnika.

IZVOR:HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/britanska-premijerka-liz-truss-podnijela-ostavku-10280129

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.