Nastavljaju se borbe u Ukrajini, masovna evakuacija civila iz Hersona

UKRAJINA

U Ukrajini se nastavljaju snažne borbe za svako naselje na južnom bojištu. Tisuće Rusa evakuiraju se iz Hersona, okupiranog grada kojem se Ukrajinci svakim danom sve više približavaju. Ukrajina strahuje od ruske odmazde odnosno detoniranja eksploziva postavljenog na brani na rijeci Dnjepar. U međuvremenu Europska unija najavljuje izdašnu financijsku pomoć toj zemlji.

SAD pozvao UN da istraži korištenje iranskih dronova u Ukrajini

09:36

Sjedinjene Države su na Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zatražile istragu o navodima da Rusija koristi iranske bespilotne letjelice u ratu protiv Ukrajine.

 

ISW: Rusija će detonirati eksplozive na brani

07:37

Američki Institut za rat (ISW) izvijestio je da će Rusija najvjerojatnije detonirati eksplozive na brani pokraj elektrane Kahovka u Ukrajini kako bi se zaštitili tijekom povlačenja iz Hersona. Također smatra da će Rusi za uništenje spomenute brane optužiti ukrajinsku vojsku. Na taj ih način žele spriječiti u daljnjem napredovanju na istočnoj strani Hersonske oblasti, koja se nalazi s druge strane rijeke Dnjepar.

 

Rusi masovno bježe iz Hersona

07:34

Nakon aneksije - evakuacija. Rusi masovno bježe iz Hersona u iščekivanju onoga što postaje sve izvjesnije. Iako posljednja dva tjedna ukrajinske snage ne napreduju znatnije na terenu, Herson bi prije dolaska zime mogao biti vraćen pod njihov nadzor.

Kako bi omeli silovitu protuofenzivu, Rusi su navodno unutar goleme brane Nova Kahovka na rijeci Dnjepar postavili eksploziv. Njegovim aktiviranjem moglo bi biti poplavljeno 80 naselja, a nuklearna elektrana u Zaporižji mogla bi ostati bez vode za hlađenje reaktora. Prema tvrdnjama ukrajinskih vlasti, s Kaspijskog jezera kreće nova eskadrila iranskih dronova. U Dnjipropetrovsku i Krivom Rihu zračne uzbune. U Mikolajivu dronovi grad napadaju noću. Tek ujutro policija ima uvid u prave razmjere štete. Ostaci dronova i drugo deaktivirano streljivo prevoze se u bazu na ispitivanje.

- Dron je termobaričko oružje koje zapali zrak. Čak i ako dron samo malo ošteti zgradu, postoji velika vjerojatnost zapaljive eksplozije koja uzrokuje veliko razaranje, kaže Oleksandr Krivobog, policijski stručnjak za deaktiviranje bombi.

Priča s iranskim opskrbljivanjem Rusije navodno je dosegnula i višu razinu. Prema agenciji Reuters, Iran je Rusiji obećao isporučiti i balističke projektile zemlja-zemlja. Dok Teheran i Moskva nastavljaju negirati uporabu dronova Shahed u Ukrajini, zapadne zemlje pozivaju Ujedinjene narode na istragu.

- Dokumentirano je da su se ruske oružane snage koristile iranskim bespilotnim letjelicama u Ukrajini, posebice za neselektivno bombardiranje civilne infrastrukture. Opskrbom Rusije tom opremom Iran krši Rezoluciju 2231., rekao je Nicolas De Riviere, stalni predstavnik Francuske pri Ujedinjenim narodima.

Rat u Ukrajini bio je tema i na sjednici Vijeća Europske unije. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je znatno povećanje financijske pomoći Kijevu. Svakog mjeseca Ukrajina će dobivati milijardu i pol eura pomoći.

- Veoma je važno da Ukrajina ima predvidiv i stabilan prihod. Ukrajinci nam kažu da im treba 3 do 4 milijarde eura mjesečno za osnovne potrebe. To bi trebala financirati Europska unija, naši američki prijatelji i financijske institucije. Europska unija sudjelovala bi s oko milijardu i pol eura mjesečno, ukupno 18 milijardi u idućoj godini, rekla je Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije.

U obraćanju europskim čelnicima, ukrajinski predsjednik upozorava da su ruske snage proteklih dana uništile trećinu energetske infrastrukture.

- Rusija potiče novi migrantski val iz Ukrajine u zemlje Europske unije. Provodeći teror nad našim energetskim postrojenjima, žele stvoriti probleme sa strujom i grijanjem tijekom jeseni i zime, kako bi što više Ukrajinaca otišlo u vaše zemlje, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Kremlj ističe da je Putin i dalje otvoren za pregovore, ali za Sjedinjene Države ruski su potezi udaljavanje od pregovaračkog stola.

Uz Iran, s vojnom opskrbom ruske vojske nastavlja i Bjelorusija koja joj je poslala još 24 tenka. Oni će biti raspoređeni kod grada Donecka koji je i dalje pod ruskom okupacijom.

 

Blinken: Ne vidimo zainteresiranost Rusije za okončanje agresije na Ukrajinu

07:25

SAD će razmotriti sva sredstva za unaprjeđenje diplomacije s Rusijom ako primijete otvaranje, ali Moskva trenutno ne pokazuje znake spremnosti da se uključi u značajne razgovore, rekao je u petak američki državni tajnik Antony Blinken.

MMF pozvao ukrajinske vlasti da izbjegnu smanjivanje prihoda od poreza

07:24

Tim Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) održao je ovoga tjedna produktivne razgovore s ukrajinskim vlastima te će u sljedećim tjednima raditi na uspostavi pojačanog nadzora programa koji je zatražila Ukrajina, rekao je u petak šef misije MMF-a Gavin Gray.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-47-10313097

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.