"Nova serija ruskih projektila pogodila je ukrajinsku kritičnu infrastrukturu. Umjesto da se bori na bojnom polju, Rusija napada civile", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba. "Nemojte opravdavati ove napade nazivajući ih odgovorom. Rusija to radi jer ima projektile i želi ubijati Ukrajince."

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko također je potvrdio da je meta ruskih napada kritična infrastruktura te da je prekinuta opskrba vodom i strujom. "Rusiju ne zanimaju mirovni pregovori niti globalna sigurnost hrane. Putinov jedini cilj su smrt i uništenje."

Vlasti su pozvale ljude da ostanu u skloništima i drugim sigurnim mjestima. U Moskvi tvrde da napadaju samo energetsku infrastrukturu zemlje, dok u Kijevu upozoravaju da Rusija napadima želi utjerati strah među civile koji se bore s hladnoćom i nedostatkom struje.

Danas se očekuje da 12 brodova sa žitom napusti Ukrajinu

Napadi su uslijedili nakon što je Rusija okrivila Ukrajinu za napade dronovima na njezinu crnomorsku flotu na Krimu. Moskva je jučer obustavila provedbu sporazuma o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka. Prema Reutersu, brodovi sa žitom nisu otišli u nedjelju. Ujedinjeni narodi, Turska i Ukrajina složili su se da 16 brodova koji su već u turskim vodama mogu nastaviti ploviti. Istodobno su potvrdili planove za zajednički koordinacijski centar u Carigradu za inspekciju 40 plovila. Sve je to dojavljeno Moskvi, koja još nije odgovorila.

Ukrajinska mornarica objavila je danas da su dva broda sa žitom napustila ukrajinske luke. Prema zajedničkom koordinacijskom centru u Istanbulu, koji je odgovoran za provedbu rusko-ukrajinskog sporazuma o izvozu žitarica, očekuje se da će ih danas iz Ukrajine krenuti ukupno 12, a tamo će stići četiri.