Nesuglasice oko deklaracije o Ukrajini; Lavrov govorio o pokušaju "politizacije"

G20

Na indonezijskom otoku Baliju počeo je sastanak skupine G20. Šefovi najmoćnijih zemalja svijeta raspravljaju o klimatskim promjenama, gospodarskom razvoju i energetskoj krizi, ali dominira rat u Ukrajini. Na summitu sudjeluju i Kina i Rusija, a videovezom se obratio ukrajinski predsjednik koji je iznio ukrajinske uvjete za mir. 

Lavrov smatra da zapad pokušava "ispolitizirati" deklaraciju

13:36

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su zapadne zemlje pokušale "ispolitizirati" zajedničku deklaraciju summita skupine G20, optuživši ih da su izvršile pritisak da se uključi osuda ruske invazije na Ukrajinu u ime svih zemalja sudionica.

Nacrt deklaracije čelnika G20, koji je Reuters u utorak dobio na uvid, navodi da "većina" članica snažno osuđuje rat u Ukrajini.

- Da, naše zapadne kolege pokušale su na sve moguće načine ispolitizirati tu deklaraciju i pokušali su progurati jezik koji implicira osudu postupanja Ruske Federacije u ime cijelog G20, što uključuje nas, rekao je Lavrov.

- Ali budimo pošteni i jasni da s tim u vezi imamo različita stajališta, dodao je.

- Da, u Ukrajini se vodi rat, hibridni rat koji je zapad pokrenuo i pripremao godinama, ustvrdio je.

Lavrov je na margini sastanka G20, ocijenio "nerealnima" ukrajinske uvjete za početak pregovora o okončanju rata.

- Svi problemi proizlaze iz toga što ukrajinska strana kategorički odbija pregovore i postavlja očigledno nerealne zahtjeve koji nisu u skladu sa situacijom, rekao je.

Rekao je također da mu je UN prenio pisana američka i europska obećanja da će ukloniti zapreke za izvoz ruskog žita i gnojiva.

 

 

Von der Leyen kritizirala Rusiju jer spaljuje plin koji bi mogla prodati

12:08

Rusiji je više stalo do toga da koristi plin kao oružje, pa ga čak radije spaljuje nego da ga proda, u znak odmazde zbog zapadnih sankcija, optužila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Moskva je obustavila dotok plina EU-u ranije ove godine zbog sankcija koje su joj uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

- Vidimo da Rusija spaljuje plin radije nego da ga proda", rekla je Von der Leyen na prvom sastanku skupine G20 koja se okupila na godišnjem samitu na Baliju u Indoneziji, rekli su diplomati.

Rusko ponašanje "izaziva nestašice na globalnim energetskim tržištima i vrtoglavi skok cijena", rekla je.

EU je zbog toga podržao uvođenje ograničenja cijene nafte, dodala je, kazavši da će to koristiti i zemljama s niskim i srednjim prihodima.

- Ali naš najbolji odgovor na tu situaciju je ubrzati tranziciju na čiste oblike energije, rekla je.

To je "jedini odgovor i na energetsku i na klimatsku krizu" i pruža velike prilike drugim regijama svijeta.

Europa će zato uložiti najmanje četiri milijarde eura u obnovljive energije kao što je vodik u idućih pet godina.

- To će potaknuti golema privatna ulaganja, rekla je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji je također na summitu na Baliju, isto je tako kritizirao Rusiju, po sudionicima prvog sastanka, optuživši Moskvu da instrumentalizira energiju kao oružje, što ima negativne posljedice za gospodarstvo u Europi i svijetu.

 

 

Većina G20 članica osudile rat u Ukrajini

09:24

Većina zemalja sudionica summita G20 na Baliju osudila je invaziju Rusije na Ukrajinu, sudeći prema nacrtu deklaracije, a u koji uvid ima Reuters.

- Rat uzrokuje ogromnu ljudsku patnju te pogoršava postojeće slabosti u globalnom gospodarstvu, stoji u deklaraciji, koja kako se čini, nema podršku svih zemalja.

- Postoje druga mišljenja i različite procjene stanja i sankcija, stoji u nacrtu deklaracije od 16 stranica. Svjesni smo da G20 nije forum koji rješava sigurnosna pitanja no priznajemo da sigurna pitanja mogu imati velike posljedioce na svjetsko gospodarstvo, navodi se.

Dokument trebaju prihvatiti članice i on bi mogao biti promijenjen.

Ministri zemalja G20 u prošlosti nisu uspjeli donijeti zajedničke izjave zbog neslaganja između Rusije i drugih članica o tekstu kojim će opisati rat u Ukrajini.

Summit na otoku Baliju u Indoneziji prvi je skup članica G20 najsnažnijih gospodarstava na svijetu otkako je Rusija krajem veljače izvela invaziju na Ukrajinu. Rat i zabrinutost zbog inflacije u svijetu, sigurnosti hrane i energenata dominirali su sastankom.

 

 

Peskov: Kijev nije zainteresiran za mirovne pregovore

09:00

Ranije danas ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se skupu G20 i poručio da ruski rat mora završiti odmah.

Odbacio je mogućnost za sporazum "Minsk 3", referirajući se na propala prethodna dva dogovora o primirju između Kijeva i Moskve, a vezano uz status Donbasa.

- Nećemo dopustiti Rusiji da čeka, dovuče nove snage, a onda nastavi sa serijom terora i globalnom destabilizacijom.

Iz Moskve pak kritike na račun obraćanja Zelenskog.

Agencija RIA Novosti objavila je da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da izjave Zelenskog jasno pokazuju da Kijev nije zainteresiran za mirovne pregovore. 

 

Kineske burze porasle nakon susreta Xi-Biden

07:59

Na azijskim se burzama trguje oprezno, dok su kineska tržišta snažno porasla zahvaljujući nadi u popuštanje napetosti između SAD-a i Kine, nakon razgovora predsjednika Joe Bidena i Xi Jinpinga.

 

Najizazovnija geopolitička situacija od Hladnog rata

07:43

Lideri najmoćnijih zemalja svijeta zajedno za istim stolom, a pred njima najizazovnija geopolitička situacija od Hladnog rata.

- Moramo surađivati kako bismo spasili svijet. Imamo odgovornost ne samo prema našim nacijama, već prema svim ljudima svijeta. Uz rat koji traje, svijet teško može ići naprijed. Ne smijemo dopustiti da svijet upadne u još jedan Hladni rat, kaže predsjednik Indonezije Joko Widodo.

Da rat u Ukrajini utječe na sve, u svom je obraćanju istaknuo i predsjednik Europskog vijeća. Charles Michel pozvao je sve prisutne zemlje, posebno se obrativši Kini, da pritisnu Rusiju.

- Ovo nije rat Rusije protiv zapadnog svijeta. Ovo je borba za povelju Ujedinjenih naroda, za međunarodno pravo. Ovo je borba da pokažemo da nije prihvatljivo silom mijenjati međunarodno priznate granice susjedne zemlje, ističe predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Na marginama summita, predsjednik Kine sastaje se s čelnicima zapadnog svijeta. U jednom od najznačajnijih trenutaka rata dok ruska vojska trpi velike poraze, kineski predsjednik Xi JinPing razgovarao je s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom.

Macron je Xija pozvao na ujedinjenje Pariza i Pekinga protiv rata u Ukrajini.

- Nadam se baš kao i vi gospodine Xi da će ovaj sastanak G-20 smanjiti napetosti i jaz koji postoji na međunarodnoj razini. Tada možemo izgraditi, u interesu Francuske i Kine, suradnju koja bi vratila mir tamo gdje je sukob. Suradnju koja bi postigla ekonomsku stabilnost i istovremeno smanjila emisije štetnih plinova, ističe Emmanuel Macron.

Ključni sastanak svakako je bio onaj između Xija i najvećeg Putinovog rivala, predsjednika Sjedinjenih Država. Glavni cilj trosatnog sastanka je popravljanje odnosa na relaciji Washington - Peking. Američki predsjednik jasno je poručio da novog hladnog rata s Kinom - neće biti. 

 

Charles Michel ne planira se sastati s Lavrovom

07:14

Predsjednik Europskoga vijeća Charles Michel rekao je u utorak da se ne planira sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom na marginama summita čelnika skupine G 20.

- Morali bismo iskoristiti sastanak G 20 da pokušamo uvjeriti sve partnere da Rusiju izlože još snažnijem pritisku, rekao je Michel na konferenciji za novinare, optuživši tu zemlju da je "ničim izazvanim ratom" uzrokovala globalnu krizu na polju energetike i hrane.

 

 

SAD očekuje da će G20 osuditi ruski rat u Ukrajini

06:50

- Sjedinjene Države očekuju da će čelnici skupine G20 u zaključku sastanka na Baliju osuditi rat koji je Rusija povela u Ukrajini i njegov utjecaj na svjetsku ekonomiju, rekao je u utorak viši američki dužnosnik.

Na brifingu novinara uoči sudjelovanja predsjednika Joea Bidena na summitu, dužnosnik je rekao da se većina država u G20 u razgovorima tijekom proteklih dana složila da se rat koji je Rusija povela u Ukrajini mora "osuditi najstrožim mogućim riječima".

Skupina G20 uključuje i Rusiju pa je konsenzus o ratu u Ukrajini malo vjerojatan, a dužnosnik je odbio reći u kakvom će obliku biti osuda niti na koji će se način referirati na rat u Ukrajini, koji Rusija opisuje kao "posebnu vojnu operaciju".

Dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da će G20 jasno pokazati da rat koji vodi Rusija uzrokuje veliku štetu za sve ljude i za svjetsku ekonomiju u cjelini.

Dodao je da se većina zemalja G20 složila da je rat u Ukrajini "uzrok gospodarskih poteškoća i nestabilnosti koju vidimo u mnogim dijelovima svijeta".
Države će usto najaviti inicijative, među kojima i pandemijski fond, reformu multilateralnih banaka za razvoj te sigurnost hrane i energije, dodao je dužnosnik.

 

Zelenski pozvao G20 da usvoji mirovni prijedlog Ukrajine

06:19

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak u obraćanju putem video veze svjetskim čelnicima okupljenima na summitu G20 u Indoneziji kako je sada vrijeme da se zaustavi ruski rat u njegovoj zemlji, prema mirovnom planu koji je predložio.

- Uvjeren sam da je sada vrijeme kada se ruski razorni rat mora i može zaustaviti, rekao je Zelenski, prema preslici njegova govora u koju je Reuters imao uvid.

- Rat treba završiti "pravedno i na temelju Povelje UN-a te međunarodnog prava", rekao je ukrajinski predsjednik.

Pozvao je na ponovno uspostavljanje "radijacijske sigurnosti" u pogledu nuklearne elektrane Zaporižja, uvođenje ograničenja cijena ruskih energetskih resursa i širenje inicijative za izvoz žitarica te na oslobađanje svih ukrajinskih zarobljenika.

- Molim vas, izaberite svoj put za vodstvo - i zajedno ćemo sigurno provesti formulu mira, rekao je sudionicima summita.

Sjedinjene Države očekuju da G20 osudi ruski rat u Ukrajini i njegov utjecaj na globalno gospodarstvo, rekao je ranije visoki američki dužnosnik.

Rusija svoju akciju u Ukrajini naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja Ukrajine i njezine zaštite od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da su fašističke optužbe neutemeljene i da je rat ničim izazvani čin agresije.

Nakon što je Rusija objavila da je predsjednik Vladimir Putin prezauzet da bi nazočio, na summitu G 20 predstavlja ju ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

 

Sunak pružio potporu Ukrajini

02:20

Britanski premijer Rishi Sunak pružio je potporu Ukrajini na summitu skupine G 20 rekavši da će se režim ruskoga predsjednika Vladimira Putina suočiti sa složnim globalnim protivljenjem njegovu djelovanju.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/g20-na-baliju-kljucna-tema-je-invazija-na-ukrajinu-nece-biti-sastanka-michela-i-lavrova-10440449

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.