Snažni napadi na Herson; Kremlj: Namjera Rusije nije promjena vlasti u Kijevu

UKRAJINA

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da će zima biti velik test za Ukrajince i njihov zdravstveni sustav. Predsjednik Volodimir Zelenski ponovno je pozvao građane i tvrtke da nastave štedjeti električnu energiju. Istodobno, UN-ova agencija za atomsku energiju objavila je da je u granatiranju oštećena nuklearka Zaporižja, ali da nema opasnosti.

Žestoki napadi na Herson

10:32

Ruske snage su u raketiranju oslobođenog Hersona ubile najmanje jednu osobu, izjavio je šef ureda Volodimira Zelenskog, Kirl Timošenko.

S druge strane, guverner oblasti Herson, rekao je da su Rusi minirali u gradu skoro sve.

  

SAD: Ruski ratni zločini u Ukrajini su sustavni, možda umiješani visoki dužnosnici

10:30

Rusi su ubijali, mučili i otimali Ukrajince u sustavnom obrascu što bi moglo značiti umiješanost i visokih dužnosnika u ratne zločine, rekla je u ponedjeljak veleposlanica američkog State Departmenta za globalni progon kaznenih djela Beth Van Schaack.

Sve je više dokaza da je ruska invazija na Ukrajinu "popraćena sustavnim ratnim zločinima počinjenim u svakoj regiji gdje su bile raspoređene ruske snage", rekla je.

Dokazi iz oslobođenih područja ukazuju na "namjerne, neselektivne i neproporcionalne" napade na civilno stanovništvo, zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u pritvoru, prisilno uklanjanje ili filtraciju ukrajinskih građana - uključujući djecu - u Rusiju, te pogubljenja i seksualno nasilje, rekla je novinarima.

Kada vidimo takve sustavne postupke, uključujući stvaranje goleme filtracijske mreže, vrlo je teško zamisliti kako bi ti zločini mogli biti počinjeni, a da odgovornost ne obuhvaća vrh zapovjednog lanca", rekla je.

Van Schaack predstavlja Sjedinjene Države pri globalnim tijelima koja istražuju ratne i druge zločine, a trenutnu situaciju nazvala je "novim nirnberškim trenutkom", misleći na suđenja za ratne zločine održana u tom njemačkom gradu potkraj Drugoga svjetskog rata.

Rekla je na brifingu za novinare da je devetomjesečni ruski napad na Ukrajinu izazvao "niz inicijativa za utvrđivanje odgovornosti bez presedana", uključujući mnoga tijela zajedno s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Tijela koordiniraju utvrđivanje prioriteta i pristupa "prema svim dostupnim pravnim osnovama", rekla je.

Van Schaack nije htjela konkretno reći može li ruski predsjednik Vladimir Putin biti procesuiran za ratne zločine u Ukrajini.

Ali rekla je da će tužitelji slijediti kamo vode dokazi.

Prema međunarodnom pravu, doktrina odgovornosti nadređenog dopušta da kazneni progoni idu do vrha zapovjednog lanca, rekla je.

- Kada gledamo sam razmjer zlodjela koji su pokazale ruske snage, on je ogroman u usporedbi s optužbama koje smo vidjeli protiv ukrajinskih snaga.

 

 

Britanci šalju moćne projektile Ukrajini

10:28

Britanske Kraljevske zračne snage Ukrajini šalju zalihe projektila Brimstone 2, piše The Telegraph.

Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo je projektile Brimstone u Ukrajinu prije otprilike šest mjeseci, ali ovaj najnoviji model ima dvostruko veći domet u odnosu na prethodnu verziju, a što omogućuje obrambenim snagama da gađaju ruske položaje i dalje nego dosad.

Tijekom vikenda britanski premijer Rishi Sunak najavio je daljnji paket pomoći od 50 milijuna funti za Ukrajinu.

 

 

Redukcije struje do kraja ožujka u Ukrajini

10:12

Ukrajinci će s redukcijama struje najvjerojatnije živjeti barem do kraja ožujka, upozorio je u ponedjeljak kasno navečer Sergej Kovalenko, izvršni direktor YASNO-a, glavnog kijevskog opskrbljivača energijom.

 

Kreće evakuacija iz Hersona i Mikolajiva zbog hladne zime

10:05

Ukrajina planira evakuirati civile iz nedavno oslobođenih regija Herson i Mikolajiv jer vlada sve veća zabrinutost da bi stanovnicima bilo teško preživjeti zimu uslijed teškog oštećenja energetske infrastrukture. Vlasti su građanima savjetovale da se presele u sigurnije krajeve Ukrajine, rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk.

Dodala je kako je vlada ponudila građanima prijevoz, smještaj i liječničku skrb. Podsjetimo, prije samo tjedan dana Ukrajina je ponovno preuzela kontrolu na Hersonom.

 

Kremlj: Namjera Rusije nije promjena vlasti u Kijevu

09:44

Rusija više nema u planu promjenu vlasti u Kijevu, tvrdi Kremlj. Podsjetimo, kada je Rusija započela invaziju na susjednu zemlju, Moskva je jasno poručila da želi srušiti kijevsku vlast i postaviti vlastito vodstvo. No, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov sada tvrdi da namjera specijalne vojne operacije nije promjena vlasti u Ukrajini, prenosi Syk News.

 

Ukrajinski obavještajci: Rusija planira isprovocirati ulazak Bjelorusije u rat

09:30

Institut za rat u novom izvješću navodi kako, prema ukrajinskim obavještajcima, Rusija vjerojatno planira operaciju lažnih napada na bjelorusku kritičnu infrastrukturu u pokušaju da isprovocira ulazak bjeloruske vojske u rat u Ukrajini. Prema ukrajinskim obavještajcima, Rusija za napade planira okriviti Ukrajinu i NATO članice.

 Međutim, Institut za rat smatra kako su šanse za uvlačenje Bjelorusije u rat male zbog velikog rizika koji bi uplitanje predstavljalo za opstanak režima Aleksandra Lukašenka.

 

Banksyjev mural nudi utjehu prkosnim stanovnicima hladne Horenke

09:00

Dok se pripremaju za hladnu zimu stanovnici bombardiranog ukrajinskog sela Horenke kažu da jako cijene mural koji prikazuje toplu kupku što ju je naslikao poznati grafiter Banksy.

Mural, koji prikazuje čovjeka kako riba leđa u kadi, nalazi se u prizemlju onoga što je ostalo od stambenog bloka pogođenog u ožujku u ruskome napadu na selo Horenku, sjeverozapadno od Kijeva, nekoć na prvoj liniji borbi, gdje je zaustavljen ruski napad na glavni ukrajinski grad.

 

 

Nema zabrinutosti za sigurnost u NE Zaporižja nakon granatiranja

07:26

Nema trenutne zabrinutosti glede nuklearne sigurnosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, kojom upravlja Rusija, unatoč granatiranju koje je krajem tjedna izazvalo veliku štetu, rekla je u ponedjeljak UN-ova agencija za atomsku energiju, nakon što su njeni stručnjaci pregledali elektranu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA, čija su četiri člana osoblja smještena u elektrani Zaporižja, najvećoj u Europi, u nedjelju je poručila da je krajem tjedna došlo do najvećeg granatiranja u proteklih nekoliko mjeseci, no da ključni sigurnosni sustavi nisu pogođeni.

Rusija i Ukrajina se posljednjih mjeseci međusobno optužuju za granatiranje, u kojem su oštećene zgrade i dalekovodi, čime je prekinuta opskrba električnom energijom, ključna za hlađenje šest reaktora i sprečavanje taljenja njihovih jezgri. Ti dalekovodi nisu oštećeni u granatiranju krajem prošlog tjedna.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajina-12-10453078

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.