Zelenski pozvao Europu da zadrži jedinstvo i ograniči cijenu ruske nafte

ZELENSKI

Najmanje su četiri osobe poginule, a deset je ranjeno u ruskom raketiranju Hersona, iz kojeg su se ruske snage povukle prije dva tjedna. Iza Ukrajinaca je i ova noć provedena u mraku. Ukrajinski predsjednik Zelenski traži svjetsku osudu, a javio se i bjeloruski predsjednik Lukašenko i rekao da neće slati svoju vojsku na područje Ukrajine jer to, tvrdi, ne bi ništa riješilo.

Zelenski pozvao Europu da zadrži jedinstvo i ograniči cijenu ruske nafte

11:14

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak Europu da zadrži jedinstvo protiv ruskog rata i da značajno ograniči cijenu ruske nafte.

- Nema podjele, nema raskola među Europljanima i to moramo sačuvati. Ovo je naša misija broj jedan ove godine, rekao je Zelenski u obraćanju videovezom na konferenciji u Litvi.

- Europa pomaže sama sebi. Ne pomaže Ukrajini da se suprotstavi Rusiji, ovo pomaže Europi da se suprotstavi ruskoj agresiji, dodao je.

Veći dio Ukrajine ostao je bez grijanja i struje nakon najrazornijih ruskih zračnih napada na njezinu energetsku mrežu, a stanovnici Kijeva upozoreni su da se pripreme za nove napade i opskrbe se vodom, hranom i toplom odjećom.

Vlade Europske unije bile su u četvrtak podijeljene oko toga na kojoj razini ograničiti ruske cijene nafte kako bi se ograničila sposobnost Moskve da financira rat, a Zelenskij je pozvao čelnike EU-a da dogovore najniži prijedlog od 30 dolara.

- Smanjenje cijena je vrlo važno. Slušamo o (prijedlozima da se gornja granica po barelu postavi na) 60 ili 70 dolara. Takve riječi više zvuče kao ustupak (Rusiji), upozorio je Zelenski.

- No jako sam zahvalan našim baltičkim i poljskim kolegama na njihovim prijedlozima, sasvim razumnim, da se cijena ograniči na 30 dolara po barelu. To je puno bolja ideja, dodao je ukrajinski predsjednik.

Članice EU-a u srijedu nisu uspjele postići dogovor o ograničenju cijene ruske nafte jer su zemlje podijeljeno gledale na prijedlog skupine G7 - ograničenje od 65 do 70 dolara po barelu.

Poljska želi da gornja granica iznosi 30 dolara, uz argument da bi uz ruske troškove proizvodnje koje se procjenjuju na 20 dolara po barelu, prijedlog G7 omogućio previše profita Moskvi. Litva i Estonija podržavaju Poljsku.

 

 

Zelenski: Neće biti trajnog mira dok se Krim ne vrati Ukrajini

11:00

Ukrajinski predsjednik Zelenski i dalje je uporan na tome da Rusiju treba istisnuti s cijelog teritorija Ukrajine, što uključuje i Krim. Zapadni čelnici podupiru Ukrajinu u odbijanju ruskih snaga od početka invazije u veljači, ali Zelenski želi ići dalje i vratiti teritorij koji je Rusija prvo okupirala 2014. godine.

Govoreći za Financial Times, Zelenski je rekao:

- Moramo vratiti sve zemlje jer vjerujem da je bojno polje put kada nema diplomacije. Ako ne možete u potpunosti vratiti svoju zemlju, rat je jednostavno zamrznut. Pitanje je vremena kada će se nastaviti, rekao je Zelenski.

Zelenski pod sve zemlje navodi anektirani Krim, zajedno s dijelovima istočnih regija Luhansk i Donjeck, koje su bile djelomično pod vlašću proruskih separatista. 

 

Stoltenberg: NATO neće odustati od podrške Ukrajini

10:59

NATO neće iznevjeriti svoju potporu Ukrajini i također će povećati nesmrtonosnu pomoć za tu zemlju, rekao je u petak glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg.

- NATO će nastaviti stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno. Nećemo odustati, rekao je novinarima u Bruxellesu uoči sastanka ministara vanjskih poslova saveza u Bukureštu sljedećeg tjedna.

- Mnogi ratovi završavaju pregovorima, ali ono što se događa za pregovaračkim stolom ovisi o onome što se događa na bojnom polju, rekao je Stoltenberg. Dodao je da nema trajnog mira ako Rusija pobijedi, a također je rekao da Finsku i Švedsku treba pozdraviti kao punopravne članice saveza.

 

Sigurnost nuklearne elektrane

07:46

U međuvremenu sigurnost ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja ostaje problem. Ruska državna tvrtka Rosatom za nuklearnu energiju podržava stvaranje zaštitne zone oko elektrane prema prijedlogu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ali samo pod ruskim uvjetima.

- Vjerujemo da nam je potrebna. Parametri su jasni i razgovaralo se sa šefom IAEA-e Rafaelom Grossijem, rekao je šef Rosatoma Aleksej Lihačev novinskoj agenciji Interfax. Iznio je svoje prijedloge o tome kako bi zona funkcionirala, uključujući i to da Ukrajini neće biti dopušteno pucati na zonu ili je pokušati vratiti.

- Zauzvrat, to je jasno, Rusija neće postaviti nikakvo ofenzivno oružje ili snage, već samo sredstva za fizičku zaštitu i nadzor postrojenja, rekao je Lihačov.

Grossi predlaže da ni jedna strana ne smije pucati na elektranu i da se u njoj ne smije nalaziti nikakvo oružje koje bi moglo doprinijeti napadu na nju, rekli su diplomati u Beču za dpa.

 

 

Opskrba vodom i strujom u Kijevu uglavnom obnovljena

07:46

Ukrajina je u četvrtak obnovila opskrbu vodom u Kijevu, dan nakon ruskih raketnih napada diljem zemlje, dok se komunalne službe bore da potpuno uspostave opskrbu električnom energijom u glavnom gradu.

Nakon snažnih napada na ukrajinsku infrastrukturu u srijedu, opskrba vodom u gradu s tri milijuna stanovnika potpuno je kolabirala zbog nestanka struje.

U mnogim dijelovima glavnoga grada otkazao je sustav gradskog grijanja i nije bilo struje, interneta, mobilne veze. Dijelovi Kijeva bili su bez električne energije i u četvrtak poslijepodne.

Zamjenik šefa predsjedničkog ureda Kirilo Timošenko imao je optimističnu poruku.

- Zapravo, sva područja Ukrajine su opskrbljena električnom energijom, rekao je Timošenko za ukrajinsku televiziju u četvrtak, ali nije precizirao koliko Ukrajinaca ponovno ima struju.

Na vrhuncu je čak 70 posto grada bilo bez struje, napisao je gradonačelnik Vitalij Kličko ranije na Telegramu.

Komunalne službe radile su bez prestanka na sanaciji štete, ali opskrba Kijeva električnom energijom ovisi i o stabilnosti cjelokupnog energetskog sustava u Ukrajini, rekao je gradonačelnik.

Ruska vojska ispalila je u srijedu oko 70 projektila i bespilotnih letjelica na Ukrajinu, tvrdi Kijev. Kao i u prethodnim napadima, mete su uglavnom bili energetski objekti.

U ruskom granatiranju Hersona u četvrtak ubijeno je sedam osoba, rekao je regionalni guverner Jaroslav Januševič. Dvadesetak ljudi ozlijeđeno je u požaru koji je zahvatio neboder nakon što je bombardiran.

Zelenski pohvalio ukrajinski duh

U redovnom video obraćanju u četvrtak, predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je Ukrajince za duh otpora u ruskoj invaziji.

- Izdržali smo devet mjeseci sveopćeg rata i Rusija nije pronašla način da nas slomi. I neće ga naći, rekao je ukrajinski čelnik.

Zelenski je priznao i koliko je teško bilo obnoviti opskrbu strujom i vodom nakon napada na civilne ciljeve u srijedu, koje je nazvao "osvetom onih koji su izgubili".

Kremlj otvoreno priznaje da ruski napadi teško pogađaju ukrajinske civile. Ukrajinsko vodstvo moglo bi lako okončati patnje civila "ispunjavanjem zahtjeva ruske strane", rekao je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija ne granatira javne objekte, ustvrdio je Peskov.

- Nije bilo i nema napada na društvene objekte, rekao je Peskov, unatoč razaranjima bolnica, škola i domova.

 

 

Lukašenko tvrdi da neće slati vojsku u Ukrajinu

07:00

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je u četvrtak navečer da neće slati svoju vojsku na područje Ukrajine jer to ne bi ništa riješilo, objavio je Sputnjik.

Lukašenko je bjeloruskim novinarima kazao kako neće uvoditi svoju vojsku u Ukrajinu jer za to nema potrebe. Istaknuo je da bi trenutno mogao, na tom području, aktivirati od 35 do 40 tisuća vojnika, no da to neće riješiti problem.

Rekao je i da SAD ne želi mirovne pregovore vezane uz situaciju u Ukrajini, kao i da se Amerikanci samo boje nuklearnog sukoba.

Po njemu SAD vlada preko Poljske i boji se isključivo nuklearnog oružja čije bi korištenje, tvrdi, krajnje uzavrelo situaciju.

Naglasio je i da treba razumno pregovarati, odnosno razgovarati o postizanju mira.

Nešto ranije istaknuo je da vodstvo Ukrajine treba poduzeti korake za okončanje rata, ako ne želi uništenje zemlje i smrt ogromnog broja ljudi.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusi-raketirali-herson-lukasenko-tvrdi-da-nece-slati-vojsku-u-ukrajinu-10461853

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.