Ukrajinci pogodili elektranu u Rusiji, žestoki napadi Rusa na istoku

Ukrajinci pogodili elektranu u Rusiji, žestoki napadi Rusa na istoku

Ne prestaju snažni ruski napadi na Ukrajinu koja se još oporavlja od intenzivnih ruskih granatiranja usmjerenih uglavnom na energetsku infrastrukturu. Ipak, opskrba električnom energijom počinje se stabilizirati.

A prema ruskim izvorima, ukrajinske snage pogodile su elektranu u ruskoj regiji Kursk, što je izazvalo djelomičan nestanak struje. Najteže borbe u Ukrajini i dalje se vode za grad Bahmut u Doneckoj oblasti gdje ruske snage pojačavaju napade.

Ukrajina pojačava osiguranje u veleposlanstvima nakon eksplozije u Španjolskoj

16:15

Ukrajina je danas pojačala osiguranje svojih veleposlanstava u svijetu nakon što je španjolska policija objavila da je zaposlenik ukrajinske ambasade u Madridu ranjen kada je otvorio pismo bombu.

Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio je da ukrajinske ambasade "hitno" pojačaju osiguranje, priopćilo je njegovo ministarstvo.

- Tkogod stoji iza napada "ne može uspjeti omesti ukrajinske diplomate u radu za jaču Ukrajinu i u borbi protiv ruske agresije", rekao je Kuleba.

Španjolska policija je ranije danas objavila da je zaposlenik ukrajinskog veleposlanstva u Madridu ozlijeđen u eksploziji koja se dogodila dok je rukovao pismom. Član osoblja pretrpio je lakše ozljede i sam je otišao u bolnicu, dodala je policija.

Kijev pozdravlja prijedlog EK o osnivanju posebnog suda za zločine u Ukrajini

13:33

Kijev je danas pozdravio prijedlog Europske komisije o osnivanju posebnog suda za ruske ratne zločine u Ukrajini.

- To je upravo ono što predlažemo već dugo, objavio je šef kabineta ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak, nakon što je Europska komisija objavila da će raditi na uspostavi posebnog suda za ruske ratne zločine u Ukrajini.

Uz to, EK je predložila konfiskaciju zamrznute ruske imovine iz koje bi se djelomice nadoknadila šteta Ukrajini.

- Rusija će platiti za svoje zločine i uništavanje, to je neminovno, dodao je Jermak.

Predsjedica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je nešto ranije da dok nastavljamo podržavati Međunarodni kazneni sud, mi predlažemo uspostavu posebnog suda uz potporu Ujedinjenih naroda koji bi istraživao i sudio ruske ratne zločine u Ukrajini.

- EK će u međunarodnoj zajednici tražiti što širu podršku za uspostavu takvog suda, dodala je.

Zelenski: Situacija je teška na prvoj crti bojišta

12:08

- Situacija je teška na prvoj crti bojišta. Unatoč iznimno velikim gubicima, okupatori i dalje pokušavaju napredovati u Doneckoj oblasti, učvrstiti svoj položaj u regiji Luhansk, probiti se u Harkivsku oblast, planiraju nešto na jugu, naglasio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

EK: posebni sud za ruske zločine i korištenje zamrznute imovine za obnovu Ukrajine

09:45

Europska komisija zauzima se za formiranje posebnog suda za kažnjavanje ruskih ratnih zločina u Ukrajini i korištenje zamrznutih ruskih sredstava za obnovu Ukrajine.

Rusija mora platiti za svoje grozne zločine. Radit ćemo s Međunarodnim kaznenim sudom i pomoći u upostavi posebnog suda za suđenja za ruske zločine, objavila je preko Twittera predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Osigurat ćemo s našim partnerima da Rusija plati za razaranja koje je uzrokovala, zamrznutim sredstvima oligarha i imovinom njezine središnje banke, istaknula je von der Leyen.

 

 

NATO danas o zemljama izloženima destabilizacijskom utjecaju Rusije

09:34

Europa mora ojačati prisutnost na zapadnom Balkanu i zemljama u susjedstvu Rusije da ograniči njezin utjecaj i ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a završni dan sastanka u Bukureštu šalje poruke da podržavaju njihovu neovisnost.

Šefovi diplomacija članica NATO-a u utorak su obećali više pomoći Ukrajini u oružju i opremi za obnovu infrastrukture koju Rusija uništava bombardiranjima koristeći se "zimom kao oružjem" i ciljanim napadima na ukrajinsku energetsku infrastrukturu kako bi stanovništvo lišio grijanja, struje, vode.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će 30-člani savez danas razgovarati s Moldavijom, Gruzijom i Bosnom i Hercegovinom, državama suočenima "s pritiskom Rusije".

- Poduzet ćemo dalje korake kako bismo im pomogli da štite svoju neovisnost, jačaju svoje obrambene sposobnosti, rekao je.

- U NATO-ovom je interesu poskrbiti se za njihovu sigurnost, rekao je Stoltenberg.

Rat u Ukrajini otvorio vrata ulaganja u digitalizaciju vojske

08:00

Rat u Ukrajini, u kojem se upotrebljavaju dronovi i GPS-sustavom navođeni precizni projektili, otvorio je vrata novog geopolitičkog razdoblja u kojem zemlje sve više novca troše na digitalno opremanje vojske.

Ranjeni vojnik, bez desne noge i obliven krvlju, leži na krevetu u operacijskoj sali. Liječnik mu nastoji pružiti prvu pomoć. Mjesto gdje je vojnik nekoć imao nogu, a sada batrljak, liječnik previja bijelim zavojem.

No i unesrećeni vojnik i vješti liječnik su digitalni. Nalaze se na ekranu kompjutera u zgradi na sjeveru Rige, glavnog grada Latvije.

Liječnikovim rukama upravlja 20-godišnji dugokosi mladić s bežičnim upravljačem u ruci. S posebnim naočalama preko lica, poput ronilačke maske, mladić uranja u virtualnu operacijsku salu stojeći pokraj kompjutera.

- Ovo je simulacija stvarnosti na ratištu koja bi mogla spašavati živote vojnika, kaže Sandis Kondrats, predsjednik uprave kompanije Exonicus. 

Kompanija s dvanaestero zaposlenih razvila je Simulator traume, softverski program preko kojeg vojni liječnici, ali i civilni zdravstveni radnici mogu vježbati.

Tim se simulatorom od 2019. koristi američka vojska u nekoliko svojih baza u SAD-u, a zatim su ga uvele i vojske Latvije, Estonije i Njemačke.

Prije su vježbali na lutkama, svinjama ili mrtvim ljudima, radeći na temelju pokušaja i pogrešaka, objašnjava Kondrats, latvijsko-američki državljanin koji je osnovao Exonicus 2014.

- Ova simulacija omogućuje zdravstvenim radnicima stjecanje automatizma. Pomaže im da pravovremeno i točno donose odluke u traumatičnim situacijama, dodaje Kondrats koji je živio u američkom gradu Seattleu.

Ondje je, kaže, upoznao američkog vojnog dužnosnika koji je navodno bio nezadovoljan što su im za takve vježbe potrebne stotine tisuća lutki.

Kondrats kaže i da trenutačno razgovara s vojskama Poljske, Češke i Slovačke, a da mu je cilj proširiti simulaciju na sve zemlje članice NATO-a.

Možda jednog dana bude korišten i u Hrvatskoj premda zasad o tome ne razgovaramo, kaže u sjedištu kompanije u sjevernoj četvrti Jauna Teika, tehnološkom središtu Latvije.

5G Techritory

Boris Golob, sa Znanstveno tehnologijskog parka sveučilišta u Rijeci (STEP RI), skeptičan je prema primjeni te tehnologije u liječenju ozlijeđenih.

Osoba će naučiti redoslijed, korake, ali ne i kako zaustaviti krv. Moraš naprosto osjetiti tijelo, dobiti osjećaj da bi to mogao raditi u praksi.

- Nema tu ni napada adrenalina i straha, kaže.

-  Meni se čini da je to primjena tehnologije zato što je to zgodno. To je kao kada su ljudi očekivali da će letjeti zato što su si stavili perje na ruke, dodaje.

No kaže da ovakva tehnologija, poznata kao metavers, može imati primjenu u vojnoj industriji.

- Kada se treba snaći s mašinom, popraviti laptop ili pronaći žicu na električnom stroju, tu takva tehnologija pomaže, dodaje.

Baltičke zemlje Estonija, Latvija i Litva, u stalnom strahu od života na granici s Rusijom, osjetno su povećale izdatke za vojsku.

- Ne znam ništa o budućnosti, ali znam ponešto o sadašnjosti, rekao je latvijski premijer Krišjanis Karinš jučer na otvaranju tehnološke konferencije 5G Techritory u Rigi.

Ulrik Knudsen, zamjenik glavnog tajnika gospodarskog kluba OECD te bivši danski diplomat, kaže da je "počela nova geopolitička era koja otvara vrata digitalnoj transformaciji".

Kompanija Exonicus nije razvila samo simulaciju liječenja ranjenih vojnika nego i napade otrovnim plinom sarinom koji djeluje na živčani sustav, a također i simulaciju potencijalnih borbi u geografskim krajolicima Afganistana i Sirije.

 

 

Ukrajinske snage pogodile elektranu u Rusiji - guverner

04:42

Ukrajinske snage pogodile su jučer elektranu u višestrukim napadima na rusku regiju Kursk, prouzročivši djelomičan nestanak struje, rekao je lokalni guverner.

- Ukupno je bilo oko 11 lansiranja. Pogođena je elektrana, rekao je Roman Starovojt, guverner regije Kursk, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

- Zbog toga je došlo do djelomičnog nestanka struje u okruzima Sudža i Korenevo.Ti su okruzi dio ruske regije Kursk koja graniči s Ukrajinom, dodao je. 

Zasad nema informacija o mogućim žrtvama, dodao je guverner.

Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Ukrajina nije preuzela odgovornost niti je komentirala.

Ruske vlasti u regijama koje graniče s Ukrajinom opetovano optužuju Kijev za napade na ciljeve poput dalekovoda i skladišta goriva i streljiva.

 

 

I grad Nikopolj je granatiran

00:25

Ministarstvo je navelo da su gradovi Verhnokamjansk, Andrivka i Vodjane napadnuti iz zraka.

Izvješća se poklapaju sa sličnim izjavama ukrajinskog glavnog stožera, koje se odnose na masivnu koncentraciju ruskih trupa duž fronte na tom području.

Jučer su četiri ruske rakete pogodile središnji ukrajinski grad Dnipro, prema regionalnim dužnosnicima. Nema izvješća o žrtvama.

Proizvodni pogoni "privatne tvrtke" teško su oštećeni u napadu, napisao je guverner regije Dnipropetrovska Valentin Rezničenko na Telegramu.

Grad Nikopolj, koji se nalazi južnije na rijeci Dnjepar, također je granatiran, prema guverneru.

Napadi su uslijedili dok se Ukrajina još uvijek oporavlja od intenzivnog ruskog granatiranja diljem zemlje prošlog tjedna, uglavnom usmjerenog na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Prema ukrajinskoj strani, Rusija je jučer granatirala i brojne objekte civilne infrastrukture u Ukrajini.

Vojska je zabilježila 26 zračnih napada i jedan raketni napad, navodi se u priopćenju vojnog vrha u Kijevu.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rusija-i-ukrajina-izvjestavaju-o-napadima-10472289

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.