Novi siloviti ruski napad na ukrajinska energetska postrojenja

RAT U UKRAJINI

Države članice Europske unije postigle su dogovor o devetom paketu sankcija protiv Rusije čija invazija na Ukrajinu traje gotovo 300 dana! UN upozorava da bi daljnji udari na ukrajinsku infrastrukturu mogli uzrokovati pogoršanje ionako teške humanitarne situacije. SAD planira povećati broj ukrajinskih vojnika na obuci u Njemačkoj, a Ukrajina očekuje da će idućih šest mjeseci rata biti ključno.

 

Novi siloviti ruski napad na ukrajinska energetska postrojenja

11:26

Rusija je u petak s desecima projektila zasula energetska postrojenja diljem Ukrajine, neka područja su ostala bez električne energije, a Kijev je primoran uvesti izvanredno isključenje električne mreže.

Najnoviji u nizu raketnih napada od listopada izveden je s ciljem uništenja ključne infrastrukture, a zbog siline napada stanovnici su morali pronaći spas u skloništima.

U granatiranju je u gradu Krivij Rihu, u središnjem dijelu zemlje, poginulo dvoje ljudi, a jedna je osoba poginula u južnoj oblasti Herson.

Poltava i dio Kijeva su bez struje, a ključna infrastruktura je oštećena u istočnoj oblasti Harkiva, Odese i Vinice.

Kijev su potresle tri eksplozije zbog čega ima i prekida u opskrbi vodom, a ukrajinski operater željeznica je priopćio da je više linija ostalo bez pogona.

Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika, rekao je da su izvanredna isključena struje uvedena diljem zemlje kako bi se popravila šteta nanesena energetskim postrojenjima.

Dva i pol sata nakon zračne uzbune, regionalne vlasti Kijeva su stanovnicima poručile da i dalje ostanu u skloništima.

- Napad još traje. Ostanite u skloništima, na sigurnom, rekao je regionalni guverner Oleksej Kuleba.

Ukrajina tvrdi da su ruski napadi upereni protiv civila, da izazovu što veći jad te predstavljaju ratni zločin. Ruska strana tvrdi da su napadi na temeljnu infrastrukturu vojno opravdani.

 

 

Očekuje se nova ruska ofenziva, zapad nastavlja slati pomoć Ukrajini

08:16

Ukrajinski vojni zapovjednici predviđaju da bi Rusija početkom sljedeće godine mogla pokrenuti novu ofenzivu i možda po drugi puta pokušati osvojiti Kijev, dok zapad jača potporu Ukrajini dodatnom financijskom pomoći i vojnom obukom, piše u petak Reuters.

U razgovoru za The Economist, predsjednik Volodimir Zelenski i generali Oleksandar Sirskij i Valerij Zalužnji su kazali da bi nova ruska ofenziva mogla uslijediti već u siječnju.

Krenula bi iz istočnog dijela Donbasa, a moguće i s juga ili iz susjedne Bjelorusije te bismo mogli svjedočiti i drugom kopnenom napadu na Kijev, rekli su generali.

- Rusi pripremaju novih 200.000 vojnika. Ne sumnjam da će ponovo pokušati napasti Kijev, rekao je Zalužnji.

Ministar obrane Oleksij Reznikov je za Guardian rekao da bi ofenziva mogla početi u veljači, nakon što polovica od 300.000 unovačenih ruskih vojnika završi s obukom. Obje strane su isključile božićno primirje i trenutno nitko ne spominje pregovore za okončanje rata.

U međuvremenu su čelnici EU-a u četvrtak postigli dogovor o zajmu Ukrajini u vrijednosti od 18 milijardi eura i novom, devetom paketu sankcija Rusiji.

Ukrajini će u 2023. EU pozajmiti iznos od 18 milijardi eura, a zajmovi će imati desetogodišnje razdoblje odgode. Države članice pokrit će većinu troškova kamata vanjskim namjenskim prihodima. Jamstva za to pozajmljivanje osigurat će se iz proračuna EU-a ili će ih osigurati države članice.

Njemački kancelar Olaf Scholz je tom prilikom rekao da se radi o "zajedničkoj odlučnosti da se Ukrajina nastavi potpomagati politički, financijski, vojno i humanitarno sve dok bude potrebno".

SAD je najavio da će proširiti obuku ukrajinskog vojnog osoblja u bazama u Njemačkoj. U siječnju se očekuje prvih 500 vojnika, a od travnja više od 15.000.

Ukrajina sada najhitnije traži dostavu protuzračnog naoružanja kako bi spriječila ruske raketne napade na svoju infrastrukturu.

SAD, prema pisanju Reutersa, dovršava plan o slanju sustava protuzračne obrane Patriot.

Kremlj je uzvratio izjavom da će zapadno oružje biti legitimna meta ruskih napada.

 

 

Sirene za zračnu uzbunu čuju se diljem Ukrajine

08:15

Sirene za zračnu uzbunu čuju se u petak diljem Ukrajine, uključujući glavni grad Kijev, signalizirajući još jedan ruski raketni napad, rekli su državni dužnosnici.

- Nemojte ignorirati upozorenja o zračnom napadu, ostanite u skloništima, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ureda predsjednika u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Čak 60 ruskih projektila primijećeno je kako idu prema ukrajinskom zračnom prostoru, rekao je Vitalij Kim, guverner regije Mikolajiv u južnoj Ukrajini.

Jedan dio njih već je iznad sjeverne Ukrajine, napisao je na Telegramu.

Eksplozije su se čule iznad Harkiva, a očevici navode da u Kijevu djeluje sustav protuzračne obrane.

Rusija je od listopada izvela nekoliko valova napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, uzrokujući prekide opskrbe strujom u cijeloj zemlji.

 

 

Rusija planira udvostručiti broj probnih lansiranja balističkih projektila

06:51

Rusija će iduće godine udvostručiti broj probnih lansiranja svojih interkontinentalnih balističkih projektila na osam u odnosu na četiri izvedena lansiranja ove godine, izjavio je u petak zapovjednik strateških raketnih snaga.

Sergej Karakajev izjavio je za glasilo Krasnaya Zvezda da će projektili biti lansirani s dva mjesta - u blizini Murmanska na sjeveru i Volgograda na jugu.

Karakajev je rekao da su četiri ovogodišnja lansiranja "potvrdila visoku pouzdanost raketnih sustava".

Prema Novom START ugovoru o smanjenju nuklearnog naoružanja, koji je stupio na snagu 2011., Rusija i Sjedinjene Države ograničile su broj interkontinentalnih balističkih projektila, svaka na 700.

Karakajev je posebno naveo nuklearni projektil Sarmat koji je prvi put lansiran u travnju ove godine iz Plesecka u sjevernoj Rusiji, pogodivši metu na poluotoku Kamčatka udaljenom 6000 kilometara.

Sarmat je razvijan godinama a testiran je u vrijeme ekstremnih međunarodnih napetosti, u tjednima nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

 

 

SAD će proširiti obuku ukrajinskih vojnika

06:50

Američka vojska objavila je u četvrtak da će proširiti ratnu obuku u Njemačkoj za ukrajinske vojnike koji se bore protiv ruske invazije, a u fokusu će biti zajednički manevri i operacije kombiniranog naoružanja.

Glasnogovornik Pentagona brigadni general Patrick Ryder rekao je da će obuka za oko 500 Ukrajinaca mjesečno započeti u siječnju. Dosad su Sjedinjene Države i njihovi saveznici obučavali više od 15.000 pripadnika ukrajinskih snaga.

Novom obukom Ukrajince se želi osposobiti za upravljanje specijaliziranom zapadnom vojnom opremom vrijednom milijarde dolara, koju su SAD i njihovi saveznici u NATO-u osigurali od početka ruske invazije 24. veljače.

- Rad na obuci manevara kombiniranog naoružanja logičan je sljedeći korak u našim stalnim naporima, rekao je Ryder.

Obuku će provesti zapovjedništvo za obuku u Grafenwoehru u Njemačkoj na svojim poligonima, a fokusirat će se na korištenju sustava koji su već na terenu a ne oružja koje bi se moglo isporučiti u budućnosti.

Ranije ovog tjedna, Reuters je izvijestio da SAD dovršavaju planove da Ukrajini ponude obrambeni raketni sustav Patriot, jedan od najnaprednijih sustava, koji bi mogao zahtijevati mjesece obuke.

Ukrajina je zatražila od svojih zapadnih partnera protuzračnu obranu, uključujući sustave Patriot američke proizvodnje, kako bi je zaštitili od teškog ruskog raketnog bombardiranja, koje obuhvaća i energetsku infrastrukturu.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-58-10506392

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.