Zelenski posjetio Bahmut, kod Harkiva gori rafinerija

Zelenski posjetio Bahmut, kod Harkiva gori rafinerija

Nema mira u Ukrajini, koja ojačava svoju granicu s Bjelorusijom. Onamo šalje dodatne vojne snage i streljivo - nakon sastanka ruskog i bjeloruskog predsjednika, Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka. Ali nije samo Ukrajina u strahu od uključivanja Bjelorusije u rat, nego i bjeloruska javnost, koja se ne želi izravno uključiti u ničim izazvanu agresiju. Istodobno je Putin prvi put situaciju na okupiranim teritorijima Ukrajine nazvao - izrazito teškom.

 

Kod Harkiva gori rafinerije, čuju se eksplozije

13:03

U regiji Harkiv gori rafinerija nakon raketnog napada iz Rusije. Čuju se eksplozije, izvijestio je putem Telegrama načelnik Harkovskog stožera Serhij Melnik, prenosi Ukrinform.

- Kao rezultat neprijateljskog granatiranja izbio je požar u rafineriji nafte. Požar je ugašen na površini od 4,500 četvronih metara, ali još uvijek gore spremnici i poszemni odvodi, ustvrdio je.

 

Zelenski posjetio Bahmut

13:00

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nenajavljeno je posjetio u utorak grad Bahmut na prvoj liniji bojišnice gdje se već mjesecima vode žestoke borbe ukrajinskih i ruskih snaga, javlja BBC.

Susreo se s vojnicima i podijelio im priznanja, priopćio je ured predsjednika. Glasnogovornik predsjednika Sergej Nikiforov rekao je da Zelenski već napustio grad.

Bakhmut je mjesecima u središtu ruske kampanje u regiji Donecka i Moskva je uložila ogromne resurse da ga zauzme.

To bi otvorilo put prema Slovjansku i Kramatorsku, najvažnijim gradovima u regiji Donbasa koji su još uvijek pod kontrolom Ukrajine.

Ostalo je malo civila u gradu koji je prije rata imao 70.000 stanovnika.

Danas je 300. dan ruske invazije na Ukrajinu.

- Što je 300 dana u našoj više od 300 godina dugoj borbi za oslobođenje od Rusije!, napisala je na Facebooku zamjenica ministra obrane Hanna Maljar koja je također posjetila Bahmut.

- Držimo se. Borimo se. Pobijedit ćemo!, dodala je. 

 

Putin naredio FSB-u da pojača nadzor stanovništva i granica

08:02

Predsjednik Vladimir Putin naredio je Saveznoj službi sigurnosti (FSB) da pojača nadzor ruskog društva i granica zemlje kako bi se spriječio rizik izvana i djelovanje domaćih izdajnika, prenos u utorak Reuters.

U govoru povodom Dana sigurnosnih službi, koji se u Rusiji uvelike slavi, Putin je rekao da pojava novih prijetnji znači porebu za pojačanom obavještajnom aktivnošću.

- Moramo ojačati aktivnosti graničnih službi i FSB-a. Svaki pokušaj narušavanja (granice) mora se brzo i učinkovito spriječiti svim snagama i sredstvima koja su nam na raspolaganju, uključujući mobilne jedinice i specijalne snage, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je FSB-u dao naputak da maksimalno koristi operativni, tehnički i ljudski potencijal u cilju strože kontrole društva.

Pojačanu budnost zatražio je i od protuobavještajnih službi, uključujući i vojnu obavještajnu službu.

- Nužno je odlučno spriječiti aktivnosti stranih službi, brzo identificirati izdajnike, špijune i sabotere, rekao je Putin.

FSB, na čijem je čelu Putinov bliski suradnik Aleksandar Bortnikov, pojačano će nadzirati masovna okupljanja, strateška postrojenja i energetsku infrastrukturu.

Priznavši da invazija Ukrajine ne ide glatko, Putin je rekao da je iznimno teško stanje u pripojenim ukrajinskim oblastima i zatražio od FSB-a da se pobrine za sigurnost tamošnjih ljudi, njihova prava i slobode, obećavši "moderno naoružanje i opremu".

Za sada se ne vidi kraj ruske 10-mjesečne invazije na Ukrajinu pokrenute, kako tvrdi Moskva, u svrhu "denacifikacije i demilitarizacije" susjedne zemlje.

 

Goruća točka na bojištu i dalje je Bahmut

07:13

300 je dana prošlo od početka ruske agresije na Ukrajinu. U Bjelorusiji se održavaju vojne vježbe Bjelorusije i njezina ključnog - ruskog partnera. I dok opasnost sve više prijeti i iz te zemlje, ukrajinski predsjednik i dalje poziva zapad da im pomogne - u naoružanju.

- Najvažnije je za Ukrajinu govoriti jednim glasom i braniti naš zajednički interes: sve za pobjedu Ukrajine, sve za pomoć našoj obrani. Goruća točka na bojištu i dalje je Bahmut. Još od svibnja okupatori pokušavaju slomiti naš Bahmut, ali vrijeme prolazi i Bahmut već lomi ne samo rusku vojsku, nego i ruske plaćenike. Razmislite: Rusija je već izgubila gotovo 99 tisuća svojih vojnika u Ukrajini. Uskoro će biti 100 tisuća okupatorskih žrtava. Za što? Nitko u Moskvi ne može odgovoriti na to pitanje. I neće. Oni ratuju i uništavaju tuđe živote, ne svojih najmilijih, ne svoj život, nego živote drugih samo zato što grupa u Kremlju ne zna priznati pogreške i strašno se boji stvarnosti. Ali stvarnost govori sama za sebe, rekao je Volodimir Zelenski, predsjednik Ukrajine.

Unatoč ratu božićno drvo u Kijevu stoji kao simbol nade.

- Mi smo iz malog sela s područja Hersona. Monstrumi su došli i žive u našoj kući. Mučili su ljude, među njima i mojeg sina.

- Osjećam se zbunjeno. Osjećam bol i ne mogu se veseliti jer iako je moja obitelj sada u Kijevu, moj je rodni grad okupiran.

- Mnogo smo raspravljali i odlučili proslaviti Novu godinu i Božić. To je vrlo važno za djecu, a također želimo Rusima pokazati da imamo volju za pobjedu, rekao je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva.

I dok Ukrajinci poručuju Rusiji da im neće ukrasti Božić, Sjedinjene Države optužile su glavnog tajnika UN-a da je popustio ruskim prijetnjama i nije poslao dužnosnike u Ukrajinu da pregledaju bespilotne letjelice kojima se koristi Rusija, a za koje Washington i drugi tvrde da ih je isporučio Iran.

 

 

SAD optužile Guterresa da je popustio ruskim prijetnjama

07:04

Sjedinjene Države optužile su glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da je "očigledno popustio ruskim prijetnjama" i da nije poslao dužnosnike u Ukrajinu da pregledaju bespilotne letjelice koje koristi Rusija, a za koje Washington i drugi tvrde da ih je isporučio Iran, objavio je Reuters.

Rusija je, navodi se, zanijekala da su njezine snage koristile iranske bespilotne letjelice u Ukrajini i tvrdi da službenici UN-a nemaju mandat da putuju u Kijev kako bi istražili porijeklo bespilotnih letjelica.

Iran je, s druge strane, priznao da je opskrbio Moskvu bespilotnim letjelicama istaknuvši, međutim, da su one poslane prije nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Sjedinjene Države i Ukrajina ističu da isporuka bespilotnih letjelica iranske proizvodnje Rusiji krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a iz 2015. kojom se potvrđuje iranski nuklearni sporazum. Očekuju da Guterres pošalje dužnosnike u Kijev da istraže taj problem.

- Žao nam je što UN nije pokrenuo normalnu istragu tog kršenja, rekao je zamjenik američkog veleposlanika pri UN-u Robert Wood, na sastanku Vijeća sigurnosti, u ponedjeljak, o rezoluciji iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015.

U izvješću Vijeću ranije ovog mjeseca, Guterres je rekao da dužnosnici UN-a ispituju dostupne informacije i da će svi nalazi biti dostupni nadležnima u dogledno vrijeme.

Upitan u ponedjeljak o pritisku s kojim se suočio, Guterres je novinarima rekao da se optužbe zapada da je Iran opskrbio Rusiju bespilotnim letjelicama koje se koriste u Ukrajini promatraju u širem kontekstu svega onoga što UN poduzima vezano uz taj rat, a kako bi se utvrdilo bi li i kada trebali poslati dužnosnike u Kijev.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/sad-optuzile-guterresa-da-je-popustio-ruskim-prijetnjama-10513345

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.