Katedrala Notre Dame će se obnoviti do početka ljetne Olimpijade 2024.

Katedrala Notre Dame će se obnoviti do početka ljetne Olimpijade 2024.

Prošle su tri godine od velikog požara koji je zahvatio najpoznatiju francusku katedralu Notre Dame u Parizu. Zbilo se to 9. prosinca 2019., a požar koji je gorio nekoliko dana i progutao dvije trećine krova, toranj i dio unutrašnjosti crkve bio je najveći šok za Francuze ali i za svijet i sve ljubitelje kuture i umjetnosti imajući u vidu i književnu i filmsku baštinu u kojoj je ta crkva proslavljena. A pregovori o obnovi postali su goruća tema klerikalnih i arhitektonskih krugova i traju i danas budući da obnova mora biti u skladu s izvornim graditeljskim i arhitektonskim zamislima. Samo čišćenje trajalo je dvije godine, a plan obnove katedrale Notre Dame je usvojen, objavio je nedavno N1 u razgovoru s Hrvojem Prćićem, glavnim urednikom National Geographica Hrvatska, čija je glavna tema bila upravo te velika obnova slavnog Notre Damea.

“Svaki dio koji se treba napraviti je 3D isprintan da ga isprobaju na licu mjesta. Bilo je tu nekoliko sretnih okolnosti. Ništa što je sveto i vrijedno nije uništeno. Najviše su stradali drveni nosači, propao je toranj, čak su i mnogi vitraji ostali. Nabavljalo se drvo kojim je građena ta proslavljena gotička katedrala, a i kamen u kamenolomu iz kojeg je vađen kad je građena katedrala.

Uključili su se iz svijeta primijenjeni umjetnici, tesari, umjetnici i obrtnici i rade doslovce na isti način, kako se nekad radilo. To će biti fantastičan posao. Postoji art voditelj, Philippe Villeneuve koji vodi restauraciju, ali i glavni organizator koji sve nadzire, francuski predsjednik je tu postavio baš generala koji je bio šef generalštaba.

Kažu da će obnova biti dovršena dovršena 2024. godine kada je Pariz domaćin Ljetnih olimpijskih igara. Zasad ide u dobrom smjeru”, rekao je Prćić.

foto: Twiter screenshot

 

 

 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.