Ukrajina demantira da je u napadu na Kramatorsk poginulo 600 vojnika

KRAMATORSK

Ukrajinske snage odbijaju stalne ruske napade na grad Bahmut u istočnoj regiji Donbas i drže svoje položaje u obližnjem Soledaru u vrlo teškim uvjetima, tvrdi ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Rusija je izvijestila o raketnom napadu na Kramatorsk i navodnoj smrti 600 ukrajinskih vojnika smještenih u tamošnjem studentskom domu. Ukrajina je demantirala ruske tvrdnje. 

 

Ruski raketni napad na Kramatorsk

08:24

Reporteri Reutersa obišli su područje Kramatorska, blizu prve crte bojišta i nisu naišli na znakove da su ondje bili vojnici, kao ni tijela ili tragove krvi. Rusija je prethodno izvijestila o  raketnom napadu na Kramatorsk i navodnoj smrti 600 ukrajinskih vojnika smještenih u tamošnjem studentskom domu. Ukrajina je demantirala ruske tvrdnje.

 

Zelenski: Ukrajinske snage odbijaju ruske napade na Bahmut i Soledar

21:25

Ukrajinske snage odbijaju stalne ruske napade na grad Bahmut u istočnoj regiji Donbasa i drže svoje položaje u obližnjem Soledaru u vrlo teškim uvjetima, rekao je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

 

- Bahmut se drži unatoč svemu. I iako je veći dio grada uništen ruskim udarima, naši vojnici odbijaju stalne ruske pokušaje napredovanja, rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju. Soledar se drži iako su razaranja još veća i stanje je jako teško, dodao je.

 

Zelenski je ponovno osudio, kako je rekao, neuspjeh Rusije da poštuje primirje koje je proglasila za pravoslavni Božić. 

 

- Rusi su granatirali Herson zapaljivim streljivom odmah nakon Božića, rekao je govoreći o gradu na jugu zemlje koji su ruske snage napustile u studenom.

 

- Udari na Kramatorsk i druge gradove u Donbasu - na civilne ciljeve i to baš u vrijeme kada je Moskva izvješćivala o navodnom prekidu vatre za svoju vojsku, rekao je Zelenski.

 

Rusija je u nedjelju priopćila da je u raketnom napadu na Kramatorsk, sjeverozapadno od Bahmuta, poginulo 600 ukrajinskih vojnika, no Reutersov izvjestitelj na mjestu događaja nije pronašao dokaze za te tvrdnje.

 

Sve zavisi o proljeću kada bi Rusija trebala u novu ofenzivu

20:00

U Ukrajini raste zabrinutost da bi susjedna Bjelorusija mogla biti iskorištena za izvođenje napada na Ukrajinu sa sjevera jer je u toj zemlji uočena pojačana vojna aktivnost i prijevoz ruskih vojnika. Iz Kijeva se za središnji Dnevnik javila HRT-ova reporterka Elizabeta Gojan.

 

- Potpuno je jasno da ruski predsjednik nije odustao od svog cilja. On je dao do znanja da ne namjerava stati bez obzira što njegova vojska trpi velike gubitke. On želi nastaviti osvajati teritorij Ukrajine. U tom kontekstu je jasna zabrinutost da će se Bjelorusija kao bliski saveznik Rusije iskoristiti kao zemlja iz koje će se sa sjeverne strane ruske i bjeloruske snage krenuti na Ukrajinu, rekla je Gojan.

 

Podsjetila je da su Bjelorusija i Rusija završile s velikim vojnim vježbama prošlog tjedna no bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko već je najavio nove vježbe. Također najavio je da se iz Rusije očekuje nova oprema i oružje što može značiti samo da se Rusija stacionira na teritoriju Bjelorusije. Bjelorusija je cijelo vrijeme tvrdila da se ne želi uvući u rat u Ukrajini no Moskva je u stvari s njenog teritorija počela invaziju 24. veljače i sada koristi zračni prostor Bjelorusije za napade bespilotnih letjelica i raketa, ustvrdila je Gojan.

 

- Glavni zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužnji koji tvrdi da je Rusija u Ukrajini već izgubila 100 tisuća vojnika potpuno je uvjeren da će Rusija u novu ofenzivu krenuti u smjeru Kijeva preko Bjelorusije, a ne na području Donbasa što su mnogi pretpostavljali. Ukrajinske obavještajne službe također upozoravaju da će se sredinom siječnja Moskva početi s novom velikom mobilizacijom do pola milijuna Rusa što je znatno više od one rujanske kada je mobilizirano 350 tisuća ljudi, kazala je Gojan.

 

- Ono što vojni stručnjaci ističu je da svatko tko želi napasti neku drugu zemlju u velikim euroazijskim stepama mora znati da će biti osuđen ostati cijelu zimu u njima. I Napoleon i Hitler i Staljin održavali su svoju vojsku tako da su ih imali u pokretu kako bi preživjeli oštru zimu. Vladimiru Putinu stvari su krenule u suprotnom smjeru. Ne ide mu pa ukopava svoje vojnike za moguću proljetnu ofenzivu. Sve će zavisiti dakle o proljeću kada bi Rusija trebala u novu ofenzivu, zaključila je.  

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajina-demantira-da-je-u-napadu-na-kramatorsk-poginulo-600-vojnika-10545871

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.