U ruskom raketnom napadu pogođena ključna infrastruktura u Kijevu

U ruskom raketnom napadu pogođena ključna infrastruktura u Kijevu

Čini se da se borbe za Soledar ipak nastavljaju unatoč ruskim tvrdnjama da su preuzeli potpuni nadzor nad tim gradom u Doneckoj regiji. Navodno imaju potpunu kontrolu nad zapadnim dijelom Soledara, dok u drugim dijelovima grada i dalje postoje džepovi otpora i još se vode žestoke borbe. Zauzimanje Soledara bio bi prvi veliki ruski uspjeh od ljeta.

Kijev: U ruskom raketnom napadu pogođena ključna infrastruktura

11:26

U ruskom raketnom napadu u subotu ujutro pogođena je ključna infrastruktura u Kijevu, a napadnuti su i Harkiv i Zaporižja, priopćili su dužnosnici.

Prije nego je označena zračna uzbuna u Kijevu je odjeknulo više eksplozija, a vlasti su pozvale stanovnike da odu u skloništa.

- Raketni napad na objekte ključne infrastrukture. Detalji se provjeravaju, objavio je zamjenik šefa kabineta predsjednika Ukrajine Kirilo Timošenko.

Kijevska vojna uprava nije objavila o kojoj se infrastrukturu radi.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko pozvao je stanovnike da odu u skloništa. Rekao je i da su ostaci projektila pali na nenaseljeno područje na zapadu Kijeva.

Radi se o prvom velikom napadu na ukrajinsku prijestolnicu od Nove godine.

Guverner ukrajinske Čerkaske oblasti upozorio je da bi Rusija tijekom dana mogla izvesti snažan raketni napad te je također pozvao stanovništvo da se skloni na sigurno.

Guverner južne Mikolajevske oblasti Vitalij Kim upozorio je da je 17 ruskih bombardera Tupoljev poletjelo iz zračnih baza. Njegova izjava je uslijedila netom nakon zračnih napada na Kijev i Harkiv.

 

 

Zelenski tvrdi da se borbe za Soledar nastavljaju

07:11

Unatoč ruskim izvješćima o pobjedi i zauzimanju malog istočnoukrajinskog grada Soledara, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da se borbe za taj grad nastavljaju.

- Teška borba za Donjeck se nastavlja, istaknuo je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju u petak navečer. Borba za Bahmut i Soledar, za Kreminu, za druge gradove i sela na istoku naše države se nastavlja, rekao je.

Osobno se zahvalio ukrajinskim vojnicima koji su obranili Soledar i Bahmut od ruskih napada.

- Veliko hvala borcima iz jedinice 'Kraken' za odlučne akcije uništavanja neprijatelja u području Soledara, rekao je Zelenski.

U Bahmutu je pak odao počast, među ostalima, Međunarodnoj legiji, postrojbi koju čine strani borci.

Rusko vojno vodstvo i ozloglašena ruska plaćenička jedinica Wagner raspoređena u Soledaru objavili su da su zauzeli grad.

Rusko ministarstvo obrane u petak je priopćilo da je ruska vojska preuzela kontrolu nad rudarskim gradom, što bi bio prvi veći ruski uspjeh na bojnom polju nakon pola godine vojnih neuspjeha protiv ukrajinskih snaga.

Obje strane pretrpjele su velike gubitke u borbi za kontrolu nad gradićem poznatim po rudnicima soli.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/zelenski-borbe-za-soledar-se-nastavljaju-10554871

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.