Zelenski na skupu u Ramsteinu očekuje snažne odluke

RAT U UKRAJINI

Na ukrajinskom bojištu nastavljaju se žestoke bitke. Novu vojnu pomoć Ukrajini obećalo je 11 zemalja članica NATO saveza. Sjedinjene Države Ukrajini će poslati novi paket vojne pomoći vrijedan dvije i pol milijarde dolara.

 

Zelenski na skupu u Ramsteinu očekuje snažne odluke

10:32

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak će na susretu u zračnoj bazi Ramstein poručiti ministrima obrane NATO-a da očekuje snažne odluke saveznika, što bi moglo uključivati odobrenje slanja njemačkih tenkova Leopard Kijevu.

Sastanak u toj bazi u Njemačkoj posljednji je u nizu skupova održanih od početka ruske invazije na Ukrajinu prije 11 mjeseci. Tamo će se razgovarati o budućim isporukama oružja, s naglaskom na njemačke tenkove Leopard 2 koje koriste vojske diljem Europe.

Berlin ima pravo veta na bilo koju odluku o izvozu tih tenkova, a vlada Olafa Scholza zasad ga oklijeva odobriti iz straha da ne isprovocira Rusiju.

Dio saveznika smatra da je njemačka zabrinutost neumjesna jer je Rusija već u potpunosti uključena u rat, zbog čega slanje tenkova ne bi moglo dodatno eskalirati rat.

Ukrajina i Rusija oslanjale su se prvenstveno na tenkove T-72 iz sovjetske ere, a stotine njih uništeno je u ratu koji je Moskva započela 24. veljače prošle godine.

- Mi zapravo sada čekamo odluku jedne europske prijestolnice koja će aktivirati pripremljene dobavne lance suradnje po pitanju tenkova, rekao je Zelenski u video obraćanju u četvrtak navečer.

Litvanski ministar obrane ranije je rekao da će nekoliko zemalja na sastanku u petak najaviti slanje tenkova Leopard 2.

- Neke od zemalja će definitivno poslati tenkove Leopard u Ukrajinu, to je sigurno, rekao je Arvydas Anušauskas Reutersu u najavi Ramsteina, govoreći nakon pripremnog sastanka 11 zemalja u Estoniji.

Zelenski bi na skupu trebao poručiti okupljenima kako očekuje snažne odluke, najavio je Litvanac.

 

 

Ruske snage granatirale su selo Matviivka i područje oko Zaporižje

08:07

 

Ruske snage granatirale su selo Matviivka, gađajući civilnu infrastrukturu, kao i područje oko grada Zaporižje. Eksplozije često odjekuju i oko nuklearne elektrane Zaporižja, upozorio je čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju tijekom posjeta Kijevu.

- Nužno je isključiti nuklearna postrojenja iz vojnih operacija. Ovo je trajna poruka upućena svima, rekao je Rafael Grossi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Kijev uskoro očekuje novu veliku rusku ofenzivu na istoku zemlje i od Zapada traži novu, snažnu pomoć u naoružanju.

Donatorska konferencija za Ukrajinu, na kojoj će sudjelovati ministri obrane članica NATO-a, održava se tijekom dana u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein.

- Očekujemo snažne odluke. Očekujemo velik paket vojne pomoći od SAD-a, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

I dobit će ga. Sjedinjene Države Ukrajini će poslati novi paket vojne pomoći vrijedan dvije i pol milijarde dolara.

Obuhvatit će stotine oklopnih vozila raznih tipova, ali ne i teške tenkove Abrams, kakvi su Kijevu glavni prioritet.

- Kad je riječ o tenkovima - u ratu poput ovog svaki tip opreme je važan. Rusi se u borbi koriste tenkovima pa ih trebaju i Ukrajinci. Ako protivnička strana ima tenk usmjeren prema tebi, bolje ti je da ga i ti nabaviš, rekao je admiral Rob Bauer, čelnik NATO-ova vojnog odbora.

Desetak europskih zemalja već je najavilo nove pakete vojne pomoći. Njemački kancelar Scholz pod snažnim je domaćim i međunarodnim pritiskom, nakon što su Poljska i Finska obećale Ukrajini poslati svoje teške tenkove Leopard. Naime, takvu isporuku mora odobriti Njemačka kao proizvođač.

- Koalicija partnera već je formirana i sada čekamo na odluku iz jedne europske prijestolnice, koja će aktivirati pripremljene lance suradnje vezano za tenkove. Vjerujem da će snaga njemačkog vodstva ostati nepromijenjena, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

U intervjuu za Euronews premijer Plenković povukao je paralelu između ruske agresije na Ukrajinu i Domovinskog rata.

- Kada je Hrvatska prolazila kroz sličnu situaciju, bili smo pod sankcijama UN-a i svako oružje koje je u našu zemlju stiglo tijekom devedesetih bili smo prisiljeni prokrijumčariti. Ono što Ukrajina danas dobiva neusporedivo je i smatram da postoji politička odlučnost čelnika da se nastavi u tom smjeru, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

Rekao je i da bi se na područje Donecka i Luhanska mogao primijeniti hrvatski model mirne reintegracije kakav je proveden u istočnoj Slavoniji.

 

Washington šalje Ukrajini novi paket vojne pomoći

07:02

Sjedinjene Države su u četvrtak izvijestile o novom paketu vojne pomoći Ukrajini vrijednom 2,5 milijarda dolara, koji obuhvaća stotine oklopnih vozila raznih tipova, ali ne i teške tenkove Abrams.

U ovoj novoj tranši bit će 59 oklopnih vozila Bradley, uz 50 laganih oklopnjaka tog tipa kojih je slanje najavljeno 6. siječnja te 90 transportnih oklopnih vozila Stryker "koji će dati Ukrajini dvije oklopne brigade", navodi se u priopćenju Pentagona.

Američka vojska će uz to dopremiti Ukrajini 53 protuminska oklopna vozila (MRAP) i 350 transportera M998, glasovitih Humveeja.

No ova nova pošiljka ne obuhvaća teške tenkove poput Abramsa, koji SAD još nije spreman poslati Kijevu, opravdavajući se time da bi njihovo održavanje bilo teško za Ukrajinu i zahtijevalo bi veliku logističku potporu.

Washington će poslati ukrajinskim snagama i rezervne rakete za već dopremljene protuzračne sustave NASAMS i HIMARS, 8 protuzračnih sustava kratkog dometa Avenger i tisuće komada raznog streljiva.

Nakon ovog novog paketa, ukupna vrijednost američke vojne pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače penje se na 26,7 milijarda dolara.

Smjerajući na medijske informacije o tome da Berlin neće poslati svoje teške tenkove dok SAD ne pošalje tenkove Abrams, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je u četvrtak otezanje Berlina.

U petak se u američkoj zračnoj bazi u Ramsteinu, u Njemačkoj, održava sastanak ministara obrane glavnih zemalja koje vojno pomažu Ukrajini u obrani od ruske invazije i SAD-a koji će zastupati ministar Lloyd Austin.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-64-10565599

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.