Zuckerberg priznao krivnju za neovlašteno korištenje facebook profila

Zuckerberg priznao krivnju za neovlašteno korištenje facebook profila

Glavni ravnatelj Facebooka Mark Zuckerberg  u utorak je bio na prvom od dva ispitivanja u američkom Kongresu. Priznao je krivnju za dilanje podataka s Facebook  profila ali nije dao dodatna obećanja da će podržati novi zakon ili promijeniti način na koji ta društvena mreža posluje.

Zuckerberg se ispričao

U gotovo pet sati, koliko su ga ispitivala 44 američka senatora, Zuckerberg se ponovno ispričao za niz problema s kojima se suočava Facebook, od manjkave zaštite podataka do ruskih agenata koji su iskoristili tu društvenu mrežu kako bi utjecali na američke izbore. No 33-godišnji internetski mogul nije dao obećanje da će podržati kongresnu regulaciju najveće svjetske društvene mreže i drugih američkih internetskih kompanija.

U petak je Zuckerberg podržao predloženi zakon, poznat kao zakon o poštenim oglasima, koji će tražiti da društveni mediji objave identitet kupaca internetskih oglasa u političkim kampanjama.

U utorak, međutim, nije želio dalje govoriti u korist tog zakona. Odgovarajući na pitanje demokratskog senatora Toma Udalla hoće li biti snažan zagovornik tog zakona kako bi bio usvojen on je rekao: "Senatore, mislim da je najveća stvar koju možemo učiniti je provesti ga". Dodao je kako je Facebook već planirao dragovoljno ga se pridržavati. Zuckerberga će u srijedu saslušati odbor za energetiku i trgovinu Zastupničkog doma američkog Kongresa.

Facebook dio0nice porasle

"Moj će tim dalje surađivati s vama", rekao je Zuckerberg na zajedničkom ispitivanju senatskih odbora za trgovinu i pravosuđe upitan što misli kakva je regulativa potrebna.
Investitore se dojmio njegov nastup. Dionice Facebooka postignule su najveći rast u gotovo dvije godine te je ostvaren dobitak od 4,5 posto.

Prošli mjesec kada se doznalo da je Cambridge Analytica, politička konzultantska tvrtka čiji je klijent među ostalim bila i izborna kampanja američkog predsjednika Donalda Trumpa, od Facebooka prikupila na milijune osobnih informacija korisnika dionice Facebooka su naglo pale . Najnovija procjena je da je time pogođeno do 87 milijuna korisnika Facebooka.

vecernji.hr/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.