U Afganistanu zbog velike hladnoće polovica od 38 milijuna stanovnika na rubu gladi, a svijet ne želi pomagati talibanima

U Afganistanu zbog velike hladnoće polovica od 38 milijuna stanovnika na rubu gladi, a svijet ne želi pomagati talibanima

Afganistan je zahvatila najgora zima u posljednjih 15 godina, a temperature su od sredine siječnja pale na -33 stupnja Celzijusa. Velika hladnoća već je odnijela više od 160 života. Afganistan se također bori s ozbiljnom nestašicom hrane. Humanitarne agencije upozorile su da je više od polovice od 38 milijuna stanovnika u opasnosti od gladi, a gotovo četiri milijuna djece je pothranjeno. Otkako su talibani preuzeli vlast u zemlji 2021., inozemna pomoć Afganistanu naglo je opala. Zbog sankcija i obustave međunarodne pomoći, Afganistan se našao u teškoj gospodarskoj krizi, zbog koje su ugroženi milijuni stanovnika.

Agencija za prirodne katastrofe u Afganistanu objavila je da je u prošlom tjednu od posljedica hladnoće umrlo 88 ljudi, a u cijelom mjesecu ukupno 166. Podaci su prikupljeni u 24 od 34 pokrajine, prenosi Deutsche Welle.

Kako je objasnio predstavnik agencije Abdul Rahman Zahid, uzroci smrti su poplave, požari, hipotermija i curenje plina iz plinskih plamenika. U nesreći je uništeno stotinjak kuća, a uginulo je gotovo 80.000 grla stoke." Afganistanska zima, kao što svi u Afganistanu znaju, može biti veliki gubitak za mnoge obitelji, pogotovo sada kada se mnogi oslanjaju na humanitarnu pomoć kako bi preživjeli", rekao je predstavnik Ujedinjenih naroda Martin Griffiths .

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je prije nekoliko dana da zbog vrlo loših vremenskih uvjeta ne mogu dostaviti pomoć u pokrajinu Badakhshan na sjeveroistoku zemlje, gdje je 17 osoba umrlo od "akutne respiratorne infekcije ".

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda osudilo je talibansku vladu zbog njene politike prema ženama i djevojčicama i pozvalo je da je promijeni.

Prošli tjedan vlasti su uhitile pet žena koje su sudjelovale u prosvjedima protiv obrazovanja žena u Kabulu. Uhićene su i tri novinarke.

Svjetska banka je u ovotjednom izvješću rekla da su talibanske vlasti, koje su se usredotočile na ekonomsku samodostatnost, prošle godine bile uspješne u prikupljanju poreza i čak povećale izvoz.

 

Izvor: RTVSLO, foto: EPA

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.