Jača ruska ofenziva na istoku Ukrajine; Von der Leyen stigla u Kijev

ZELENSKI/VON DER LEYEN

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u Kijev na sastanke kojima je svrha pružiti potporu Ukrajini dok se bliži prva godišnjica ruske invazije. Sutra će se Von der Leyen i predsjedatelj Europskog vijeća Charles Michel sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na samitu EU - Ukrajina. Istodobno jača ruska ofenziva na istoku zemlje.

 

Banožić i Blaszczak: Zagreb i Varšava nastavit će podržavati Kijev

12:34

Hrvatska i Poljska nastavit će podržavati i biti solidarne s Ukrajinom, rekli su ministar obrane Mario Banožić i poljski potpredsjednik vlade i ministar nacionalne obrane Mariusz Blaszczak u četvrtak u Zagrebu.

 

- Zajedno s Poljskom i ostalim saveznicima i partnerima, Hrvatska će nastaviti pružati snažnu i sveobuhvatnu potporu Ukrajini, rekao je Banožić na zajedničkim izjavama za medije u ministarstvu obrane, bez mogućnosti postavljanja pitanja.

 

Blaszczak je naglasio da je "bitno pokazati solidarnost zemalja članica NATO-a i EU-a", pošto postoji "opasnost od ponovnog stvaranja ruskog imperija putem napada Rusije na Ukrajinu". Poljski ministar je naglasio da su veze Varšave i Zagreba "čvrste", pohvalio je suradnju zemalja i dodao da se njome treba "jačati sposobnost EU-a i NATO-a".

 

Oružane snage RH od 2017. sudjeluju u aktivnostima Ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj. U siječnju je ondje ispraćen 11. hrvatski kontingent i poslane su bitnice Panzer haubice PzH 2000. Hrvatske i poljske snage sudjeluju u NATO misiji u Iraku i u operaciji KFOR na Kosovu, a Hrvatska u prvoj polovici ove godine sudjeluje u borbenoj skupini Europske unije pod vodstvom Poljske, naglasio je hrvatski ministar koji krajem veljače odlazi u posjet Poljskoj.

 

Ministri su razgovarali o situaciji u jugoistočnoj Europi. Poljski ministar izrazio je zadovoljstvo produljenjem misije Althea u Bosni i Hercegovini u kojoj sudjeluju poljske snage, ali ne i hrvatske.

 

- Opasnosti ne dolaze samo s istoka, već i s juga. I mi želimo izraziti solidarnost s našim saveznicima. Tako je to uvijek bilo, tako je i tako će uvijek biti, rekao je Blaszczak.

 

Prošle godine je Hrvatsku posjetilo 1,3 milijuna turista iz Poljske, a poljski ministar se nada da će se taj broj povećati s obzirom na ulazak Hrvatske u šengenski prostor što je, ističe, Varšava oduvijek podržavala. 

 

Lavrov optužio zapad da potporom Ukrajini želi riješiti "rusko pitanje"

12:28

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je u četvrtak zapad da podržava Ukrajinu kako bi konačno riješio "rusko pitanje" te je osudio posjet šefice Europske komisije Ursule von der Leyen Kijevu.

 

- Gospođa von der Leyen je rekla da ishod rata mora biti poraz Rusije i to takav poraz da se ruska ekonomija neće moći oporaviti za nekoliko desetljeća, rekao je Lavrov u razgovoru za rusku televiziju.

 

- Nije li to rasizam, nacizam i pokušaj konačnog rješenja ruskog pitanja?, zapitao se ruski šef diplomacije u izjavi koja aludira na "konačno rješenje židovskog pitanja", tj. holokausta u režiji nacista.

 

Lavrov je ponovio da opetovane izjave zapada o potpori Ukrajini smatra "pokušajem da se jednom zauvijek riješi rusko pitanje". Također je napomenuo da Moskva planira zasjeniti proukrajinska događanja koje priprema zapad kako bi se obilježila godišnjica početka slanja ruskih snaga u Ukrajinu 24. veljače. Izrežirana zapadna događanja i skupovi u New Yorku i drugdje "nisu jedina koja će privući pažnju svijeta", rekao je Lavrov. Potom je rekao da je SAD direktno umiješan u eksplozije kojima su teško oštećeni naftovodi Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. Za tu sabotažu je predsjednik Vladimir Putin ranije prvenstveno okrivio Veliku Britaniju.

 

Lavrov je u televizijskom intervjuu također rekao da su tvrdnje o navodnom odbijanju Rusije da pregovara s Ukrajinom laž te da zapad pokušava okrenuti Moldaviju, Gruziju i bivše sovjetske republike u središnjoj Aziji protiv Moskve.

 

- Naša diplomacija ima mnogo posla, konstantno, pravovremeno objašnjava što se sve dešava. Razotkrivamo laži, posebno one u kojima se tvrdi da ne želimo pregovarati, rekao je Lavrov.

 

On je dodao da svi žele da se rat u Ukrajini završi, ali da je kvaliteta ishoda, a ne vremenski okvir, ono što je važno ruskom narodu. Ponovio je i da vojna potpora zapada Ukrajinu samo još više "eskalira" taj sukob, upozorivši da će ruska strana odgovoriti na mogući isporuku dalekometnih projektila Kijevu i pokušati odbaciti ukrajinske snage što dalje od svojih granica kako bi stvorili svojevrsnu tampon zonu.

 

Sedamdeset ukrajinskih vojnika stiglo u Njemačku na obuku

11:51

Skupina od 70 ukrajinskih vojnika stigla je u utorak Njemačku kako bi sudjelovala u obuci za korištenje protuzračnog obrambenog sustava Patriot, koji će Berlin staviti na raspolaganje Ukrajini kao pomoć u obrani od ruskih zračnih napada.

Prema sigurnosnim izvorima u Berlinu obuka ukrajinskih vojnika trebala bi početi u četvrtak.

Njemačka vlada je, nakon konzultacija sa SAD-om, pristala u siječnju prebaciti sustav protuzračne obrane Patriot u Ukrajinu kako bi podržala zemlju dok se brani od ruskih napada.

U međuvremenu, sustavi Patriot koji su raspoređeni u Poljskoj, koja graniči s Ukrajinom, "inicijalno su operativno spremni", izvijestilo je u srijedu Operativno zapovjedništvo.

Nakon raketnog udara na poljski teritorij u studenome, tadašnja njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht i njen poljski kolega Mariusz Błaszczak složili su se da će tri njemačka proturaketna obrambena sustava Patriot biti raspoređena u Poljskoj.

Njemački vojnici stacionirani su u Poljskoj, članici zapadnog obrambenog saveza NATO-a, od 16. siječnja kako bi osigurali sigurnu isporuku sustava.

Cilj misije je zaštita zračnog prostora NATO-a kao i poljskog teritorija te infrastrukture i stanovništva zemlje.

 

Austrija protjeruje četiri ruska diplomata

09:58

Četiri ruska diplomata, od kojih su dvojica akreditirana pri UN-u u Beču, bit će protjerana iz Austrije, objavilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih poslova.

Oni su djelovali "na način koji nije usklađen s njihovim diplomatskim statusom", kaže se u priopćenju.

"Navedene osobe pozvane su da napuste austrijski teritorij najkasnije do 8. veljače", dodaje vlada, bez navođenja što im se konkretno stavlja na teret.

Protjerivanje diplomata vrlo je rijetko u Austriji, neutralnoj zemlji koja je prije ruske invazije na Ukrajinu bila bliska Moskvi.

Rusija ima veći broj diplomata u Austriji na bilateralnoj razini, ali i onih koji ju predstavljaju pri UN-u, kao i pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Stručnjaci smatraju da je od kraja Hladnog rata Austrija mjesto česte međunarodne špijunaže.

Austrija se nije pridružila Velikoj Britaniji i većem broju europskih zemalja u protjerivanju ruskih diplomata nakon trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja 2018. za koje se smatra da je odgovoran Kremlj.

Beč je protjerao ruskog diplomata optuženog za špijunažu u kolovozu 2020., prvi puta u povijesti te zemlje. Još četvoro ih je protjerano u travnju 2022., u okviru koordinirane reakcije europskih zemalja nakon otkrivanja masakra nad civilima u Buči kod Kijeva.

 

Von der Leyen stigla u Kijev na razgovore

09:40

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u četvrtak u Kijev na sastanke kojima je svrha istaknuti potporu Ukrajini dok se bliži prva godišnjica ruske invazije.

- Dobro je vratiti se u Kijev, četvrti put od početka ruske invazije. Ovaj put, sa svojim timom povjerenika, napisala je na Twitteru ispod fotografije dolaska na kijevski željeznički kolodvor.

- Ovdje smo zajedno kako bismo pokazali da EU stoji uz Ukrajinu čvrsto kao i uvijek. I kako bismo dodatno produbili našu potporu i suradnju, dodala je.

Članovi Europske komisije sastat će se u četvrtak s članovima ukrajinske vlade.

U petak će se Von der Leyen i predsjedavajući Europskog vijeća Charles Michel sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskim na summitu EU-Ukrajina.

Dvodnevni posjet dolazi nakon što je ukrajinska vlada objavila priopćenje u kojem se kaže da od EU-a očekuje smjernice za početak službenih pregovora o članstvu "što je brže moguće i što uspješnije".

Na sastanku će se vjerojatno priznati napredak Ukrajine u nekim područjima, poput reformi pravosuđa, te će se raspravljati o drugim oblicima kratkoročne i dugoročne potpore.

Očekuje se da će EU najaviti obuku dodatnih 15.000 vojnika kao dio aktualne misije obuke, a vjerojatno će se razgovarati i o financijskoj i humanitarnoj potpori te kontinuiranoj pomoći za održavanje izvoza hrane unatoč ratu.

Na dnevnom redu je i potpora EU-a najavljenom planu Zelenskog u 10 točaka za ponovnu uspostavu mira, obnovu Ukrajine i pravdu za ratne zločine koje je počinila Rusija.

Raspravljat će se i o ukidanju naknada za roaming za ukrajinske korisnike mobilnih telefona u sklopu nastojanja da se ukrajinsko gospodarstvo približi jedinstvenom tržištu EU-a.

 

Rusija obilježava 80 godina od bitke kod Staljingrada

08:19

Rusija u četvrtak obilježava 80. obljetnicu sovjetske pobjede u bitci za Staljingrad, velike prekretnice u Drugom svjetskom ratu i simbola domoljublja koje s udvostručenom snagom zagovara Vladimir Putin u jeku ofenzive u Ukrajini.

Obilježavanje bitke za Staljingrad dolazi u vrijeme žestokih borbi između ruskih snaga i ukrajinskih vojnika u toj bivšoj sovjetskoj republici, poprištu više od godinu dana ruske ofenzive pokrenute, prema Kremlju, radi "demilitarizacije" i "denacifikacije" te susjedne zemlje.

Sam ruski predsjednik ne libi se povući paralelu između otpora protiv Hitlera i ofenzive u Ukrajini.

- Zaboravljanje lekcija iz povijesti uzrokuje ponavljanje strašnih tragedija. Dokaz za to su zločini nad civilima, etničko čišćenje (i) kaznene akcije koje organiziraju neonacisti u Ukrajini, ustvrdio je tako prošlog petka, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Upravo protiv tog zla naši se vojnici hrabro bore, dodao je.

Ove izjave izazvale su žestoke reakcije. Šefica francuske diplomacije Catherine Colonna opisala ih je kao "strašne" i "šokantne", te "nedostojnu provokaciju" na dan sjećanja na žrtve holokausta.

 

Jača ofenziva ruskih snaga u Donbasu

07:16

Jača ofenziva ruskih snaga u Donbasu. Rusija je dobila zamah na bojnom polju, najavljujući napredovanje sjeverno i južno od grada Bahmuta, koji je već mjesecima Rusima glavna meta.

- Zabilježeno je povećanje ofenzivnih operacija okupatora na bojišnici na istoku naše zemlje. Situacija je postala teža. Zahvalan sam svim našim vojnicima koji su spremni za to i pokazuju otpornost koja je Ukrajini potrebna. Čvrsto smo stajali cijelo ovo vrijeme - od veljače do veljače. Neprijatelj sada pokušava nešto postići kako se bi to moglo pokazati na godišnjicu invazije, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Ukrajinsko ministarstvo obrane ističe da bi već na godišnjicu invazije mogla početi nova velika ofenziva koju priprema Rusija.

- Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da je Moskva nagomilala tisuće vojnika i da bi mogla "pokušati nešto" kako bi obilježila godišnjicu početne invazije prošle godine.

Napad bi također obilježio ruski Dan branitelja domovine 23. veljače, koji slavi vojsku.

U više zapadnih zemalja u tijeku je obuka ukrajinskih vojnika.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius obišao je na terenu tenkovsku brigadu njemačke vojske. Vlada u Berlinu obećala je Ukrajini isporuku svojih teških tenkova Leopard 2, a ministar Pistorius istaknuo je da je ključno što brže dostaviti ih Kijevu.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/jaca-ofenziva-ruskih-snaga-u-donbasu-10588388

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.