Trump još nema odluku vezano za Siriju

Trump još nema odluku vezano za Siriju

Američki predsjednik Donald Trump sastao se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost zbog stanja u Siriji, a nije donesena nikakva konačna odluka, priopćila je Bijela kuća.

Nastavljamo procjenjivati obavještajne podatke i razgovarati s našim partnerima i saveznicima stoji u priopćenju koje dodaje kako će Trump razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i britanskom premijerkom Theresom May.

Američki predsjednik ranije danas relativizirao je vlastito ranije upozorenje na Twitteru o vojnom napadu na Siriju nakon navodnog kemijskog napada na civile kazavši da bi napad mogao biti vrlo uskoro ili ne tako skoro uopće.

Nikad nisam rekao kada bi se dogodio taj napad na Siriju, napisao je Trump na Twitteru.

Obećao je poduzeti brzu i odlučnu akciju protiv Sirije nakon izvješća o navodnom napadu otrovnim plinom u kojem su ubijeni deseci ljudi. Damask je zanijekao odgovornost za incident koji je proširio jaz između Zapada i Moskve, koja podupire sirijsku vladu.

Iako je Trump u srijedu rekao da neće objavljivati svoje korake u Siriji, on je u poruci na Twitteru rekao da će projektili stići, lijepi, novi i 'pametni'! Američki ministar obrane James Mattis upotrijebio je mnogo oprezniji ton kazavši da Washington još uvijek istražuje o navodnom kemijskom napadu.

 

Francuska ima dokaz o sirijskoj uporabi kemijskog oružja


Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je kako imaju "dokaz" da je sirijski režim uporabio kemijsko oružje 7. travnja blizu Damaska. Dodao je kako će na vrijeme u dogovoru sa Sjedinjenim Državama odlučiti o mogućim napadima odmazde.

Merkel isključila njemačko sudjelovanje u eventualnom napadu na Siriju

 

Njemačka kancelarka Angela Merkel isključila je mogućnost njemačkog sudjelovanja u eventualnim vojnim napadima u Siriji. Njemačka u eventualnim napadima, i to moram naglasiti - eventualnim - jer još nema nikakve odluke, neće sudjelovati, rekla je Angela Merkel nakon razgovora s danskim premijerom Larsom Rasmussenom u Berlinu.

Ona je istodobno naglasila kako treba učiniti sve da se jasno dade do znanja da je upotreba kemijskog oružja neprihvatljiva. Za Njemačku to znači da podržava aktivnosti Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Organizacije za zabranu kemijskog oružja, rekla je Merkel. I Merkel i danski premijer Rasmussen su odbili komentirati prijetnje Donalda Trumpa napadima na Siriju.

I Italija je objavila da neće sudjelovati u mogućem vojnom napadu na sirijsku vladu, ali kako je rekao trenutačni obnašatelj dužnosti premijer Paolo Gentiloni, spremna je pružiti logističku potporu.

Švedska je predložila rezoluciju Vijeću sigurnosti UN-a kojom traži da glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pošalje tim za razoružanje koje će u Siriji jednom za svagda ispitati navodnu uporabu kemijskog oružja.

 

Ruski veleposlanik u UN-u: Situacija oko Sirije "veoma opasna"

 

Ruski veleposlanik u Ujedinjenim narodima Vasilij Nebenzia pozvao je Sjedinjene Države i njihove saveznike da se suzdrže od vojne akcije u Siriji zbog navodne upotrebe kemijskog oružja, ustvrdivši kako je trenutni prioritet izbjeći opasnost rata.

Upitan govori li o ratu između SAD-a i Rusije, veleposlanik je odgovorio: Nažalost ne možemo isključiti nijednu mogućnost jer smo vidjeli poruke koje dolaze iz Washingtona. Bile su veoma ratoborne. Opasnost od eskalacije je veća od same Sirije jer je naša vojska tamo pa je situacija veoma opasna, rekao je Nebenzia i zaključio kako se nada da neće biti točke bez povratka.

hrt/HIA.com.hr
foto:

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.