Kina izrazila nezadovoljstvo

Kina izražava snažno nezadovoljstvo i protestira protiv američke upotrebe sile za napad na civilnu bespilotnu letjelicu" , navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova, dodajući da zadržava pravo na odmazdu, prenosi francuska novinska agencija AFP.. Kina je više puta obavijestila SAD da je balon bio namijenjen za civilne svrhe i da je ušao u američki zračni prostor "zbog više sile", što je bilo "potpuno slučajno" , izvijestila je njemačka novinska agencija DPA u Pekingu.

Američko ministarstvo obrane objavilo je da je balon koji je uočen iznad SAD-a u proteklih nekoliko dana "neprihvatljivo kršenje" američkog suvereniteta. Predsjednik Joe Biden pohvalio je pilote za uspješno izvođenje zahtjevne operacije. Rekao je da je naredio da se balon obori "što je prije moguće" u srijedu, ali je Ministarstvo obrane željelo pričekati "najsigurnije mjesto za to" kako bi se izbjeglo oštećenje tla od mogućih pada krhotina.

Američki državni tajnik Antony Blinken odgodio je planirani posjet Pekingu u petak nakon što je otkriveno da je navodni špijunski balon iznad američkog teritorija bio kineskog podrijetla, a kasnije je akciju Kine nazvao neodgovornom i neprihvatljivom.