Prema turskoj spasilačkoj agenciji AFAD , više od 2.600 članova spasilačkih timova iz 65 zemalja već je poslano na područje potresa kako bi pomogli turskim spasiocima. Samo iz Carigrada je na to područje poslano 13.000 spasilaca i dobrovoljaca.

Ukupno je do sada podijeljeno 300.000 deka i 41.000 šatora .

Emma Forster, koja radi za Norveško vijeće za izbjeglice ( NRC ) i koja je u Damasku od rujna, rekla je da je u spašavanju ključna brza procjena situacije i što je kome točno u datom trenutku najpotrebnije.

Nakon potresa u Turskoj i Siriji, prioritet je bio poslati spasilačke ekipe. "Ključno je dostaviti hranu, vodu i neku vrstu hitnog skloništa za ljude. Što je trenutno posebno teško u Siriji jer pada jaka kiša" , rekla je za Euronews.

I dok Turska ima snažnu i sposobnu jedinicu za odgovor na katastrofe koja je često raspoređena na drugim lokacijama diljem svijeta, situacija južno od granice puno je gora. Jedina "pozitivna" stvar u zemlji u kojoj još traju oružani sukobi je to što je na tom području već uspostavljena humanitarna mreža pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Bio je to najjači potres u Turskoj od 1999. godine, u kojem je poginulo više od 17.000 ljudi, objavila je rtvslo https://www.rtvslo.si/svet/bliznji-vzhod/turcija-razglasila-sedemdnevno-zalovanje-resevalci-v-boju-s-casom-in-dezjem-iscejo-prezivele/ fotografije: Reuters