Putin osudio američki napad u Siriji

Putin osudio američki napad u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je napad SAD-a, Francuske i Velike Britanije na Siriju. Zračni napad nazvao je činom agresije na suverenu državu te protiv Povelje Ujedinjenih naroda.

Rusija najodlučnije osuđuje napad na Siriju gdje ruski vojnici pomažu legitimnoj vladi u borbi protiv terorizma, izjavio je ruski predsjednik u priopćenju koje je izdao Kremlj.

Predsjednik Putin također je objavio da Rusija saziva hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a radi rasprave o agresivnom djelovanju SAD-a i njegovih saveznika u Siriji.

Zapadni udari vođeni su bez pristanka Vijeća sigurnosti UN-a, kršeći Povelju UN-a, norme i načela međunarodnog prava, te predstavljaju čin agresije spram suverene države koja se nalazi u prvim redovima u borbi protiv terorizma, nastavio je Kremlj.

Ruski vojni stručnjaci koji su došli na lice mjesta tog imaginarnog incidenta nisu pronašli nikakav trag korištenja klora ili druge toksične supstance. Nijedan lokalni stanovnik nije potvrdio kemijski napad, dodao je Putin u izjavi.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je sirijska protuzračna obrana presrela većinu zapadnih raketa ispaljenih na Siriju, a ruski vojni izvori navode da tijekom zračnih udara američkih, britanskih i francuskih snaga nisu gađane ruske snage raspoređene u Siriji.

Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bašara al Asada, odgovorila je ljutito na napade i predsjednik ruskog vanjskopolitičkog parlamentarnog odbora poručio je da je vrlo vjerojatno razlog napada pokušaj ometanja misije Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja je trebala istražiti zapadne navode o korištenju kemijskog oružja u Dumi.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je Sirija presrela većinu zapadnih raketa ruskom vojnom tehnologijom uključujući raketni sustav Buk.

Ministarstvo obrane navodi da nije pogođena nijedna ruska zračna ili pomorska baza u Siriji. Nijedna od krstarećih raketa SAD-a i njegovih saveznika nije ušla u područje odgovornosti ruskih zračnih snaga u Tartusu i Hmeimimu, navodi ministarstvo obrane.

 

HRT/HIA.com.hr
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.