UN odbio ruski prijedlog da osudi napad na Siriju

UN odbio ruski prijedlog da osudi napad na Siriju

Rusija nije uspjela uvjeriti Vijeće sigurnosti UN-a da osudi napade SAD-a, Velike Britanije i Francuske na Siriju zbog navodnog kemijskog napada i za svoj nacrt rezolucije dobila je potporu samo Kine i Bolivije. Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia optužio je, nakon glasovanja, SAD, Francusku i Britaniju da su "demonstrirali otvoreno nepoštivanje međunarodnog prava". Pitao ih je zašto nisu pričekali ishod istrage koju su zatražili.

 

 

Istražitelji OPCW -a u Siriji

Istražitelji Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) nalaze se u Siriji i u subotu su trebali početi istragu navodnog kemijskog napada. Rusija i Sirija tvrde da ne postoje dokazi da se takav napad doista dogodio. A SAD, Francuska i Britanija branili su pred Vijećem sigurnosti svoju vojnu akciju kao legalnu.

"Odmah prekinite s agresijom na Siriju i suzdržite se od toga u budućnosti", poručio je na sjednici VS-a ruski veleposlanik u UN-u Vasilij Nebenzija na izvanrednoj sjednici VS-a. Ovo je huliganizam u međunarodnom odnosu i to ne u malim omjerima. "Rusija čini sve da se uvjeri da SAD i njezine saveznike da odustanu od svojih planova koji mogu doprinjeti daljnjem širenju nasilja. Sjedinjene Države i dalje se oglušuju na međunarodno pravo", kazao je Nebenzija.

Američka veleposlanica u UN-u Nikki Haley potvrdila je na sjednici kako je u napadima uništen pogon za proizvodnju kemijskog oružja. SAD je, dodala je - uvjeren da je sirijski program kemijskog naoružanja onesposobljen. "Sirijski režim nas je prisilio na djelovanje zbog opetovanog korištenja kemijskog oružja", kazala je. "Veliki broj činjenica ukazuje da je sirijski režim koristio u Dumi kemijsko oružje. Slike mrtve djece nisu lažne vijesti već one pokazuju koliko je sirijski režim barbarski i nehuman", dodala je.

 

 

Istražitelji OPCW -a u Siriji

Na početku sjednice Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres ustvrdio je kako je Sirija danas najveća prijetnja međunarodnoj sigurnosti. "Svjedočimo sustavnom kršenju međunarodnog prava, humanitarnog prava i zanemirivanja povelje UN-a. Osam godina narod Sirije pati. Nema vojnog rješenja ove krize, rješenje mora biti političko", kazao je. "Ozbiljnost nedavnih tvrdnji da je u Dumi upotrebljeno kemijsko oružje iziskuje temeljitu istragu neovisnih stručnjaka. Stoga pozivam mjerodavne organizacije da pošalju misiju koja će istražiti te činjenice", poručio je.

HRT/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.