Napad na Siriju podržale Turska,EU, Kanada...

Napad na Siriju podržale Turska,EU, Kanada...

Zračni napad na Siriju podržale su  Turska, Izrael, EU i, Australija, Kanada i Japan poručivši da su opravdani jer onemogućuju sirijski režim u upotrebi kemijskog oružja, dok ih je Iran osudio. Kina, koja je uz Ruse brana američkim pritiscima na East Riveru, poziva na mir i suzdržanost.

 

Podrška

Turska je pozdravila zračne udare na snage sirijske vlade kao primjeren odgovor, objavio je izvor u turskom ministarstvu vanjskih poslova. Turski predsjednik Tayyip Erdogan pozdravi je zračne udare SAD-a, Britanije i Francuske na Siriju izjavivši da je ta operacija poslala poruku sirijskom čelniku Basharu al-Assadu da njegovi masakri neće biti ostavljeni bez odgovora. "Trebalo je već davno braniti nevini sirijski narod", dodao je Erdogan.

Izrael je opravdao američke, francuske i britanske udare u Siriji ustvrdivši da režim te zemlje nastavlja s ubojitim akcijama, kazao je izraelski dužnosnik. Prošle godine američki predsjednik Donald Trump rekao je da će upotreba kemijskog oružja prijeći crvenu liniju. Noćas su pod američkim vodstvom Francuska i V. Britanija djelovale posljedično. Sirija nastavlja ubojite akcije, dodao je neimenovani izraelski dužnosnik.

EU:Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poručili su da Europska unija podržava savezničke udare na snage sirijskog režima i pozvali ga da prestane korisititi kemijsko oružje.
Tusk je u poruci na Twitteru napisao da udari SAD-a, Francuske i Britanije jasno pokazuju da sirijski režim zajedno s Rusijom i Iranom ne mogu produžiti ovu ljudsku tragediju, barem ne bez cijene. EU će stajati uz naše saveznike na strani pravde, poručio je Tusk.

Juncker je pozvao sirijsku vladu da prestane koristiti kemijsko oružje. Ovo nije prvi puta da sirijski režim koristi kemijsko oružje protiv civila no mora biti posljednji, poručio je Juncker u priopćenju.

Saudijska Arabija izrazila je potporu zračnim napadima triju zapadnih zemalja na Siriju, ocijenivši da je riječ o "odgovoru na zločine sirijskog režima". Rijad je izrazio žaljenje što je međunarodna zajednica "ostala nemoćna" i što "nije odlučno djelovala" protiv režima Bašara al-Asada, rekao je jedan dužnosnik saudijskog ministarstva vanjskih poslova, a prenosi agencija Spa. Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova tom ocjenom nije iznenađeno. "Ne iznenađuje da vahabitski režim podržava tripartitnu agresiju na Siriju, posebno nakon predaje njegova terorističkog instrumenta Jaish al-Islama", rekao je jedan izvor iz ministarstva za državnu televiziju. Pobunjenici Jaish al-Islama kontrolirali su istočnu Gutu kod Damaska. U nedjelju su pristali na dogovor s režimom da se evakuiraju iz Dume.

Kanada podupire udare protiv Sirije, kazao je premijer te države Justin Trudeau i dodao da odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde. Kanada osuđuje na najsnažniji mogući način upotrebu kemijskog oružja u prošlotjednom napadu na istočnu Gutu", kazao je u priopćenju Trudeau.

Japan: "Japanska vlada podupire odlučnost SAD-a, Velike Britanije i Francuske da ne dopuste uporabu i širenje kemijskog oružja. Shvaćamo da je noćašnji napad izveden kako bi se spriječilo pogoršavanje situacije vezano uz to oružje", izjavio je premijer Shinzo Abe.

Osuda

Iran, glavni regionalni saveznik Damaska, upozorio je na regionalne posljedice udara SAD-a, Francuske i V. Britanije na Siriju odlučno ih osudivši. SAD i njegovi saveznici bez ikakva su dokaza te čak prije zauzimanja stava Organizacije za zabranu kemijskog oružja izveli tu vojnu akciju protiv Sirije i odgovorni su za regionalne posljedice, objavilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova. Iranski vrhovni vođa Hamenei poručuje kako je napad zločin, a SAD, Velika Britanija i Francuska kriminalci. Iranska revolucionarna garda tvrdi, pak, da slijed događaja svakako neće biti u američkom interesu.

Libanonski Hezbolah odao je priznanje sirijskoj protuzračnoj obrani na rušenju raketa te poručio da će američki napori propasti i da SAD neće ostvariti svoje ciljeve u tom dijelu svijeta.

 

hrt/HIA.com.hr
foto:

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.