“Jedno je projekt, drugo je gdje su projektanti dosljedno poštovali propise, a treće je konstrukcija, odnosno koliko je ta konstrukcija kvalitetna i koliko se zapravo izvodi u skladu s projektnom dokumentacijom. Ovdje također treba reći da je došlo do ubrzanja temeljnih tla u ovom potresu koja su bila znatno veća, tamo od 30 do 40 posto veća nego što je definirano prema važećim turskim propisima”, pojasnio je Pipenbacher .

Turske vlasti već su uhitile neke od osumnjičenika koji su bili odgovorni za građevinske radove u pogođenom području, optužujući ih za nemar. Turska ima stroga pravila za gradnju u potresnim zonama, ali ona uglavnom vrijede samo na papiru. Pipenbacher poznaje područje i kaže da je gradnja na niskoj razini, a mnoge su zgrade izgrađene prije nego što su donesena pravila gradnje u potresnim područjima.

"Samo što kada ima puno kretanja, stupovi pucaju i onda doslovno jedan kat pada na drugi, baš kao tornjevi blizanci u New Yorku. I to je najgore jer to zapravo nitko ne može preživjeti jer je doslovno ploča na ploči  i stisne te", rekao je, dodavši da je važno da su zgrade pravilno uzemljene.

"Tlo se pomaknulo ulijevo za 40 do 50 centimetara, a u sljedećih sekundu i pol udesno za više od metar. To su ogromna ubrzanja i zgrade ili objekti bi to trebali izdržati. S druge strane, svi mogu vidjeti snimke autocesta gdje se pomaknuo tlo i zapravo autocesta se pomaknula za tri i pol metra. A za takve stvari se ne mogu dimenzionirati ni ceste ni mostovi, jer bi bili beskrajno skupi", dodao je slovenski inženjer. Pipenbacherova nit vodilja projektiranja bila je seizmička stabilnost mostova. 
Foto: Osobni arhiv , izvor: rtvslo