Dodao je da bi situacija mogla potpuno izmaći kontroli ako temperatura poraste za više od dva stupnja, a posebno su ugrožene zemlje poput Bangladeša, Kine, Indije i Nizozemske. Napomenuo je da u obalnim područjima diljem svijeta živi gotovo 900 milijuna ljudi, što je oko deset posto svjetske populacije. Svi će se oni naći u ozbiljnoj opasnosti.

"Masovno iseljavanje biblijskih razmjera"

"Nisko ležeće zajednice i cijele zemlje mogle bi zauvijek nestati. Svjedočili bismo masovnom egzodusu cijelog stanovništva biblijskih razmjera", rekao je. UN-ov Međuvladin panel o klimatskim promjenama (IPCC) navodi da je razina mora porasla između 15 i 25 centimetara između 1900. i 2018. godine.

Ako se svijet zagrije "samo" za dva Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko doba, razina mora će do 2100. porasti za 43 centimetra. Ako zatopli za tri ili četiri Celzijeva stupnja, razina mora mogla bi porasti za čak 84 centimetra, navodi IPCC. Prema Guterresu, Vijeće sigurnosti ima ključnu ulogu u rješavanju razornih sigurnosnih izazova koji proizlaze iz porasta razine oceana.