Putin: Rusija suspendira sudjelovanje u sporazumu o ograničenju nuklearnog naoružanja New Start

Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je da se specijalna vojna operacija u Ukrajini nastavlja. Objavio je i da Moskva obustavlja suradnju u sporazumu sa Sjedinjenim Državama o ograničenju strateškog nuklearnog oružja Novi Start. Najavio je i "sustavni" nastavak ruske ofenzive u Ukrajini, za što je još jednom okrivio Zapad.

U svom redovitom godišnjem obraćanju, koje dolazi tri dana uoči prve godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, Putin je rekao da je Rusija pokušala riješiti sukob u Donjeckom bazenu mirnim putem. Dodao je da se predanost Zapada miru pokazala kao "prijevara" i "okrutna laž". " Ukrajina i Donjecki bazen postali su simbol potpune laži ", rekao je ruski čelnik, koji je Zapad optužio za kršenje " temeljnih sporazuma " i davanje " licemjernih izjava " te širenje obrambenog saveza NATO-a." Ponavljam: oni su krivi za rat, a mi koristimo silu da ga zaustavimo ", rekao je okupljenim članovima oba doma ruskog parlamenta u centru događanja Gostinskii Dvor u Moskvi, izazvavši veliki pljesak. Objavila je RTVLO.

Ruski predsjednik ponovno je za rat u Ukrajini okrivio zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Državama koje žele "neograničenu moć" u svjetskim poslovima. " Ovo je dokazano izopačena metoda varanja. Oni su beskrupulozno i ​​licemjerno rušili Jugoslaviju, Irak, Libiju i Siriju. Ne mogu se oprati od te sramote ", rekao je između ostalog ruski predsjednik. Prema njegovim riječima, cilj Zapada je dovesti Rusiju do strateškog poraza. Upozorio je da je opstanak Rusije ugrožen. " Zapadne elite ne skrivaju svoj cilj - nanijeti strateški poraz Rusiji. To znači da se žele obračunati s nama jednom zauvijek ", rekao je Putin.

Što više oružja dugog dometa stigne u Ukrajinu, to ćemo više biti prisiljeni odvratiti prijetnju s naših granica ", rekao je u vezi s isporukama zapadnog oružja Ukrajini.Putin je naglasio da se ne radi o povlačenju iz sporazuma, već da Rusija privremeno obustavlja sudjelovanje u sporazumu New Start, jer ne može dopustiti američkim inspektorima da posjete ruska nuklearna postrojenja, dok Washington namjerava nanijeti "strateški poraz" Moskvi .

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.