Biden u Varšavi obećao da će SAD i dalje nepokolebljivo pomagati Ukrajini

BIDEN U VARŠAVI

Američka potpora Ukrajini i dalje je snažna, istaknuo je američki predsjednik Joe Biden u utorak u razgovoru s poljskim kolegom Andrzejem Dudom u Varšavi.

- Mogu reći s ponosom da je naša potpora Ukrajini nepokolebljiva, kazao je američki predsjednik.

Naglasio je i da je Sjevernoatlantski savez "snažniji nego ikad", pred prvu godišnjicu izbijanja rata u Ukrajini.

- Godinu dana kasnije, rekao bih da je NATO snažniji nego ikad, naglasio je Biden.

Istaknuo je da je doista izvanredno kakvu je potporu Ukrajini i Ukrajincima dala Poljska.

- Bidenov posjet Poljskoj važan je znak predanosti SAD-a očuvanju sigurnosti u Europi, rekao je poljski predsjednik Duda. Vaš posjet važan je znak sigurnosti, znak američke odgovornosti za sigurnost svijeta i Europe. Amerika može sačuvati svjetski poredak, rekao je Duda na sastanku s Bidenom.

Biden je u utorak počeo posjet Poljskoj gdje bi u Varšavi poslije podne trebao održati govor. U srijedu bi se u poljskoj prijestolnici trebao sastati sa šefovima država i vlada devet zemalja istočnog krila NATO-a ako bi i njima potvrdio daljnju američku podršku.

 

Biden se sastaje sa saveznicima u Varšavi


Biden je kasno u ponedjeljak stigao u Varšavu nakon nenajavljenog posjeta Kijevu tijekom kojeg se sastao s predsjednikom Volodimirom Zelenskim koji traži više naoružanja u pripremi za navodnu proljetnu ofenzivu protiv Rusa.

Planiran je sastanak Bidena i poljskog predsjednika Andrzeja Dude na kojem će razgovarati o kolektivnoj podršci Ukrajini. Biden će poljskom kolegi zahvaliti na pomoći Varšave Washingtonu i drugim saveznicima u isporuci vojne i humanitarne pomoći.

Dudin savjetnik za vanjsku politiku rekao je da će se također razgovarati o sigurnosti Poljske i povećanju resursa NATO-a na njezinu teritoriju.

- Nije tajna da ćemo razgovarati o jačanju prisutnosti NATO-a, također u smislu infrastrukture, rekao je Marcin Przydacz televiziji TVN 24.

Biden će u utorak navečer održati govor u kojem će podržati Ukrajinu uoči 24. veljače, dana kad će rat ući u drugu godinu. U utorak govor održava i ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Predsjednik Biden jasno će dati do znanja da će Sjedinjene Države nastaviti biti uz Ukrajinu, kao što ste ga već čuli da govori mnogo puta, koliko god to bude potrebno, rekao je John Kirby, glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/biden-se-sastaje-sa-saveznicima-u-varsavi-10622544

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.