HTV iz Ukrajine: Nekoliko detonacija odjeknulo na zapadu Kijeva

RAT U UKRAJINI

Sutra je godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu. Deseci tisuća žrtava, uništeni gradovi, milijuni izbjeglica... U posljednjih 12 mjeseci svijet se iz temelja promijenio. Mir još nije na vidiku. Na istočnom bojištu traju silovite borbe za Bahmut i Liman.

 

Finska šalje Leoparde u Ukrajinu

14:01

Finska će poslati tri tenka Leopard 2 u Ukrajinu, priopćilo je finsko Ministarstvo obrane.

Vrijednost najnovijeg finskog obrambenog paketa pomoći Ukrajini je 160 milijuna eura, a uključuje tri tenka i obuku.

Inče, Finska, koja s Rusijom dijeli granicu dugu 1300 km, ima malo malo manje od 200 tenkova Leopard 2.

 

U Ženevi pregovori Ukrajine i Rusije u atmosferi "maksimalne diskrecije"

13:53

- U Ženevi su počeli pregovori o situaciji u Ukrajini, priopćio je švicarski ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis.

Radi se o pregovorima koji se održavaju u atmosferi "maksimalne diskrecije".

Detalji razgovora se ne znaju.

- Uvijek nudimo svoje dobre usluge, a vidjet ćemo što će Rusija i Ukrajina s time učiniti. Pregovori koji se trenutno vode, ne vode se na najvišem nivou, rekao je Cassis za "Le Temps".

 

Više od 15 tisuća raseljenih Ukrajinaca dobilo je pomoć Hrvatskog Crvenog križa

12:56

U godini dana nakon ruske agresije na Ukrajinu 15.196 osoba obratilo se Hrvatskom Crvenom križu (HCK), kojima je podijeljena materijalna humanitarna pomoć u ukupnom iznosu od 987.210 eura, uključujući prehranu, odjeću te psihosocijalnu podršku, priopćio je u četvrtak HCK.

Prve osobe koje su iz Ukrajine potražile spas u Hrvatskoj stigle su 26.veljače prošle godine, dva dana nakon početka ruske agresije.

- U tom je razdoblju HCK, koji je i dočekao prve raseljene osobe, osigurao pomoć za 15.196 osoba koje su zatražile pomoć Crvenoga križa. Podijeljena im je materijalna humanitarna pomoć u vrijednosti 987.210 eura, a riječ je uglavnom o prehrambenim namirnicama, higijenskim potrepštinama i dječjim paketima, istaknuli su iz HCK-a.

Prehrambene namirnice, posteljinu, odjeću, obuću i druge artikle koji nisu obuhvaćeni standardnim paketima humanitarne pomoći, Crveni je križ osigurao zahvaljujući donacijama hrvatskih građana od kojih je prikupljeno 575.826 eura, dodali su.

Za raseljene osobe iz Ukrajine također je osigurana individualna i grupna psihosocijalna podrška, koja je u godinu dana pružena ukupno 24.388 puta.

Osim toga, Službe traženja HCK-a pomaže Ukrajincima u Hrvatskoj u ostvarivanju kontakta s članovima obitelji koji su ostali u Ukrajini.

- U prvim mjesecima za raseljene osobe iz Ukrajine osigurana je i 2.891 telefonska kartica, kao i 160 mobitela. Uz to, Služba traženja zaprimila je i 11 zahtjeva za traženje od čega je njih 8 riješeno, a tri su još uvijek u postupku, navodi Crveni križ.

U odgovoru na ukrajinsku krizu dosad je sudjelovalo više od 500 volontera i više od 400 djelatnika Crvenoga križa. Na terenu diljem Hrvatske 105 društava redovito pruža pomoć raseljenim osobama.

Materijalnu humanitarnu pomoć u vrijednosti 165.268 eura HCK je poslao u Poljsku i Ukrajinu, dok je još 20.000 eura novčanih donacija uplaćeno Međunarodnoj federaciji Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, kao i Međunarodnom odboru Crvenoga križa

Iz HCK-a najavljuju i projekt "CRO Country Plan" čija je ukupna vrijednost 3 021 250 švicarskih franaka koji će se iskoristiti za pružanje podrške najranjivijim skupinama među raseljenim osobama iz Ukrajine. Projekt financiraju Međunarodna federacija Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca.

 

Oporbena vojvođanska Liga traži u Srbiji osudu agresije Rusije na Ukrajinu

12:25

Oporbena stranka Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uputila je danas Skupštini Vojvodine na usvajanje deklaraciju kojom se osuđuje agresija Rusije na Ukrajinu, nastavljajući time politiku protivljenja širenju ruskog utjecaja u Srbiji.

Prošlo je točno godinu dana od kada je Ruska Federacija započela barbarsku agresiju na državu Ukrajinu. Do sada je u ovoj krvavoj agresiji poginulo najmanje 300.000 ljudi, navodi se u prijedlogu Deklaracije koju je uputio šef kluba zastupnika Vojvođanska fronta - LSV, VP u Skupštini Vojvodine Saša Šućurović.

Podsjećajući da je rusku agresiju na Ukrajinu osudio cijeli svijet, kao i Srbija u Općoj skupštini UN-a, Šućurović je pozvao vojvođanske zastupnike da potporom Deklaraciji pridonesu bržem prekidu agresije i povlačenju ruske vojske na međunarodno priznate granice iz 1991. godine.

LSV i njezin koalicijski partner Vojvođanski klub jedine su političke opcije u zemlji koje otvoreno govore o, kako navode, malignom utjecaju Rusije u Srbiji.

- Ruske službe slobodno mešetare po našoj zemlji. Neki mediji predstavljaju prave informativne službe ruskog glavnog stožera. Rad takozvanog Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu su od samog formiranja, prije 11 godina, pratile kontroverzije, među kojima je jedna od najvećih sumnja da je riječ o ruskoj obavještajnoj, pa i vojnoj bazi, priopćila je LSV sredinom ovoga mjeseca.

- Umjesto da taj centar zatvori, istaknula je Liga, Srbija dopušta ruske akcije u Srbiji i regiji, i tako praktično destabilizira i samu sebe.

 

Detonacije na zapadu Kijeva

12:15

Ekipa HRT-a javila se iz Ukrajine. 

- U zapadnom dijelu Kijeva odjeknulo je nekoliko detonacija i eksplozija, za sada nema informacija o čemu je riječ. Špekulira se da je ukrajinska protuzračna obrana oborila neke dronove koji su upućeni prema Kijavu. Vojnoobavještajna zajednica Ukrajine objavila je priopćenje da su unutar 48 sati mogući raketni udari, ne samo na Kijev, već i na ostale ciljeve u Ukrajini, izvijestio je u podnevnom Dnevniku naš reporter Petar Vlahov koji se javio uživo iz Irpinja.

- To je grad mučenika, ovdje su počinjeni ratni zločini. Ubijeno je 270 civila, masovne grobnice pronađene su na mjesnom groblju. Većina stanovnika Irpinja zakopani su iza kuća, u samim dvorištima. Godina dana je prošla, ali počela je i obnova. Ljudi koji su se vratili, svojim novcem obnavljaju kuće, ističe Vlahov. 

Dodaje da se godinu dana nakon početka ruske invazije, šteta na infrastrukturi procjenjuje na oko 160 milijardi dolara.

- To teško da će Ukrajina sama moći obnoviti, bit će potrebna pomoć međunarodne zajednice, rekao je u javljanju.

 

Napad na Kupjansk

13:05

Ruske snage nastavile su s napadima na Kupjansk u harkivskoj oblasti.

Jedna je osoba ozlijeđena, a dvije su zatrpane nakon što je granata pogodila zgradu lokalne administracije, piše Suspilne News na Twitteru.

 

Nebenzya: Spremni smo na pregovore s Washingtonom o Ukrajini

11:42

Stalni predstavnik Ruske Federacije pri UN-u, Vasilij Nebenzya, rekao je na Glavnoj skupštini UN-a da je ono što se događa u Ukrajini rat sa Zapadom "za opstanak", prenosi ruska novinska agencija Tass.

- Ovo je rat sa Zapadom za opstanak, za budućnost naše zemlje, za našu djecu, za naš identitet, rekao je Nebenzya dodajući da je Ukrajina "samo pijun" u cijeloj priči.

Također, rekao je da oko prestanka ratnih djelovanja trebaju pregovarati Washington i Moskva te da je Rusija spremna tražiti diplomatsko rješenje.

- Zadatak rješavanja ove situacije, koja može dovesti do negativnih posljedica za cijelo čovječanstvo u slučaju izravnog sukoba NATO-a i Rusije, je da dođe do razgovora sa Zapadom, ne više s Ukrajinom. Prvenstveno s Washingtonom koji podupire kijevski režim. Spremni smo za razgovore o dugoročnom diplomatskom rješenju za ovu krizu i to stalno ponavljamo. Naši protivnici i dalje gaje iluzije da mogu poraziti nuklearnu silu, ističe stalni predstavnik pri UN-u. 

 

Moldavija odbacila navode o ukrajinskom planu napada na Pridnjestrovlje

10:34

Ruska novinska agencija RIA objavila je da Ukrajina, koja graniči s Moldavijom, planira inscenirati lažni napad ruskih snaga iz Pridnjestrovlja na Ukrajinu, što bi iskoristila kao povod za invaziju. Rusija ima svoje vojne postrojbe u odcjepljenoj regiji.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Galuzin rekao je kako je Zapad naložio moldavskoj vladi da prekine svu interakciju s vlastima u Pridnjestrovlju koje podupire Moskva.

Moldavska je vlada objavila priopćenje na Telegramu u kojem stoji da moldavske državne vlasti "ne potvrđuju" navode ruskog ministarstva obrane.

- Pozivamo na smirenost i na primanje informacija iz službenih i vjerodostojnih izvora Republike Moldavije, navodi se.

 

"Rat će se nastaviti dok Zapad ne zaključi što raditi s ruskim energentima"

10:30

Financijer Bill Bowder, jedan od najvećih stranih investitora u Rusiji, a sada kritičar Kremlja, smatra kako su sankcije prema Moskvi uvedene prekasno.

Poručuje da sankcije kao takve neće promijeniti razmišljanje Vladimira Putina i odagnati ga od daljnjih ratnih djelovanja.

Također, navodi da je veliki problem što Rusija i sada snabdijeva i istok i zapad s naftom i plinom.

- Svaki dan Rusija prodaje Zapadu i Istoku između 500 milijuna do jedne milijarde dolara vrijedan plin i naftu. Taj se novac koristi za ubijanje Ukrajinaca, istaknuo je Bowder.

- Rat će se nastaviti dok Zapad ne zaključi što napraviti s ruskom naftom i plinom, kaže Bowder, a prenosi Sky News

 

Ruski Su-25 srušio se u regiji Belgorod, pilot poginuo

10:16

Ruski zrakoplov Su-25 srušio se u regiji Belgorod, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane.

- Zrakoplov se vraćao na aerodrom nakon izvršavanja vojne misije. Pilot je poginuo, navodi ministarstvo, a prenosi ruska novinska agencija Tass.

Letjelica je pala na području koje nije naseljeno, navode, dodajući da se prema prvim informacijama radilo o tehničkom kvaru koji je doveo do pada. 

Inače, regija Belgorod graniči s Ukrajinom, a u blizini je drugi po veličini ukrajinski grad, Harkiv.

 

"Tijekom noći zaustavljen proboj ruskih snaga"

09:08

Ekipa HRT-a i dalje je u Kijevu. Od tamo se javio naš reporter Petar Vlahov.

- Za sada nema nekih posebnih reakcija na Putinove poruke. Niti državnoga vrha, no niti medija. Putin očito nastavlja sa svojom zapaljivom retorikom i prijetnjama nuklearnim arsenalom. Mediji kao prvu vijest donose da su završile obuke ukrajinskih tenkovskih posada u Poljskoj i Velikoj Britaniji, izvijestio je dodajući da su se Ukrajinci nadali bržoj isporuci tenkova.

Dodaje da je završila obuka za 35 tisuća dragovoljaca.

Osvrnuo se i na aktualnu situaciju.

- Razmjenjuje se topnička vatra, a ukrajinski stožer javlja da je tijekom noći zaustavljen jedan od žešćih pokušaja proboja obrambenih linija prema Bahmutu. 

 

Rusija planira veliku ofenzivu kod Vuhledara?

08:43

Postoji realna mogućnost da Rusija planira novu ofenzivu u istočnoj Ukrajini kod grada Vuhledara, navodi britanskom Ministarstvo obrane.

Rusi su pokušali zauzeti taj grad u dva navrata, ranije u veljači ove godine kao i na kraju prošle - oba puta bezuspješno.

Britanci također navode da je Vuhledar pod žestokim udarom ruskog topništva, a da su teške borbe nastavljene u Bahmutu u posljednjih 48 sati. 

 

Nove prijetnje Vladimira Putina

08:03

Današnje obraćanje u povodu ruskog praznika Dana branitelja domovine predsjednik Vladimir Putin iskoristit će kako bi zaprijetio jačanjem nuklearnih snaga.

Kremlj je objavio izjavu Vladimira Putina u kojoj je najavio je da će prvi put interkontinentalni balistički projektili tipa Sarmat, oružje koje može nositi više nuklearnih bojnih glava, ove godine ući u sastav ruske vojske. 

- Rusija će nastaviti s jačanjem svoje nuklearne trijade (nuklearni potencijal sa zemlje, zraka i s mora op.a.), poruka je ruskog predsjednika, dva dana nakon što je obznanio da Rusija suspendira nuklearni sporazum s SAD-om naziva Novi START.

Poručio je i sljedeće. 

- Nastavljamo s masovnom proizvodnjom hipersoničnih projektila zrak-zemlja Kinžal, a pokrećemo i masovnu proizvodnju Cirokna, hipersoničnog projektila koji se ispaljuje s mora, poručio je. 

 

Nove prijetnje Vladimira Putina

08:03

Današnje obraćanje u povodu ruskog praznika Dana branitelja domovine predsjednik Vladimir Putin iskoristit će kako bi zaprijetio jačanjem nuklearnih snaga.

Kremlj je objavio izjavu Vladimira Putina u kojoj je najavio je da će prvi put interkontinentalni balistički projektili tipa Sarmat, oružje koje može nositi više nuklearnih bojnih glava, ove godine ući u sastav ruske vojske. 

- Rusija će nastaviti s jačanjem svoje nuklearne trijade (nuklearni potencijal sa zemlje, zraka i s mora op.a.), poruka je ruskog predsjednika, dva dana nakon što je obznanio da Rusija suspendira nuklearni sporazum s SAD-om naziva Novi START.

Poručio je i sljedeće. 

- Nastavljamo s masovnom proizvodnjom hipersoničnih projektila zrak-zemlja Kinžal, a pokrećemo i masovnu proizvodnju Cirokna, hipersoničnog projektila koji se ispaljuje s mora, poručio je. 

 

Umro zapovjednik Azovstala

07:56

Zapovjednike Azovstala u Mariupolju je preminuo, objavila je njegova obitelj.

Oleh Mudrak do zadnjih je dana branio čeličanu Azovstal, nakon čega su ga uhitili Rusi.

Šest je mjeseci proveo u zatočeništvu, a razmijenjen je u rujnu. 

 

Grlić Radman: Hrvatska je najsnažniji zagovornik empatije prema Ukrajini

07:41

Godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, u New Yorku se održava izvanredna sjednica Opće skupštine UN-a. Zemlje članice raspravljaju o rezoluciji koja traži da Rusija odmah, u skladu s Poveljom UN-a, "potpuno i bezuvjetno" povuče svoje snage s ukrajinskog teritorija, te uspostavljanje "sveobuhvatnog, pravednog i potpunog mira". 

 

Izvanredna sjednica Opće skupštine UN-a

07:31

U New Yorku je sinoć počela izvanredna sjednica Opće skupštine UN-a posvećena Ukrajini. Članice raspravljaju o rezoluciji koja bi se trebala danas donijeti, a kojom se traži da Rusija odmah, "potpuno i bezuvjetno" povuče snage s ukrajinskog teritorija, kao i uspostava "sveobuhvatnog i pravednog mira". 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/zestoke-borbe-na-istoku-ukrajine-10626196

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.