Sj.Koreja zatvara nuklearni poligon i lansiranje projektila

Sj.Koreja zatvara nuklearni poligon i lansiranje projektila

Sjeverna Koreja će suspendirati nuklearno i raketno ispitivanje te ukinuti nuklearne pokuse u sjevernom dijelu zemlje u nastojanju da nastavi gospodarski rast i mir na Korejskom poluotoku, priopćili su državni mediji. Korejski čelnik Kim Jong Un naveo je u priopćenju kako njegova zemlja više ne treba provoditi nuklearne pokuse i interkontinentalne pokuse balističkih raketa, objavila je  državna korejska novinska agencija (KCNA).

Trump pozdravlja odluku Sjeverne Koreje

Američki predsjednik Donald Trump pozdravio je najavu korejskoga čelnika Kima Jonga da će odmah obustaviti nuklearne i raketne pokuse te zatvoriti poligon za nuklearne pokuse. Trump je istaknuo kako se raduje sastanku s Kimom."Sjeverna Koreja je odlučila obustaviti sve nuklearne pokuse i zatvoriti glavni poligon za testiranje. Ovo je vrlo dobra vijest za Sjevernu Koreju i svijet - veliki napredak! Veselimo se ssastanku s Kimom", poručio je Trump na Twitteru.

Odluku pozdravlja i južna Koreja

Odluka Sjeverne Koreje da zatvori svoj nuklearni poligon i obustavi testiranje raketa je "važan napredak" za denuklearizaciju korejskoga poluotoka, priopćio je u subotu Predsjednički ured Južne Koreje. "To će također pridonijeti stvaranju vrlo pozitivnog ozračja za uspjeh nadolazećeg skupa na vrhu u Sjedinjenim Državama", izjavio je glasnogovornik južnokorejskoga predsjednika Yoon Young-Chana.

Susret Trumpa i Kim Jong Una

Pet je lokacija ušlo u uži izbor mogućeg mjesta sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-uma najavljenog za kraj svibnja ili početak lipnja. Nijedna nije u SAD-u, priznao je Trump. Peking također gotovo sigurno nije među njima.  Analitičari sugeriraju da je to možda mongolski glavni grad Ulan Bator ili neka od azijskih metropola poput Singapura ili Bangkoka. Možda niti Europa nije bez izgleda?

Odlučujući čimbenik u izboru lokacije mogla biti odluka Kim Jong Una hoće li putovati svojim oklopljenim vlakom, kojim je došao u Peking u ožujku, ili će letjeti. Ne zna se boji li se mladi sjevernokorejski čelnik letenja kao što se bojao njegov otac ili putuje vlakom isključivo iz sigurnosnih razloga. Sjeverna Koreja, izolirana i pogođena sankcijama, ima relativno skromnu zračnu flotu. Ruski Tupoljev Tu-204 može doletjeti do Singapura, čak i do Europe uz jedno zaustavljanje za dolijevanje goriva.

hrt/HIA.com.hr
foto:

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.