Kremlj zabrinut zbog "provokacija" u Gruziji

KREMLJ

Nakon jučerašnjih teških ruskih napada diljem Ukrajine, u toj zemlji danas ipak malo mirnije. Prebrojavaju se žrtve i utvrđuje materijalna šteta. Ruski su projektili, uz vojne ciljeve, ponovno bili usmjereni na gospodarsku i energetsku infrastrukturu, pa se i danas osjećaju posljedice. Neki dijelovi Ukrajine još su bez električne energije, a dežurne službe, unatoč opasnosti od ruskih projektila, pokušavaju osigurati struju za sve građane.

 

Kremlj zabrinut zbog "provokacija" u Gruziji

11:50

Kremlj je u petak rekao da vidi rizike zbog mogućih "provokacija" u Južnoj Osetiji i Abhaziji, dvjema odmetnutim pokrajinama u Gruziji koje podržava Rusija, nakon višednevnih prosvjeda u toj zemlji zbog prijedloga zakona o "stranim agentima", prenosi Reuters. Gruzijski parlament u petak je odustao od tog prijedloga zakona, koji je izazvao trodnevne masovne prosvjede u Tbilisiju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da Moskva zabrinuto prati situaciju.

Dodao je da vidi "ruku" Sjedinjenih Država iza "proturuskih osjećaja" koji su prema mišljenju Moskve izvor prosvjeda u Gruziji.

Komentirajući potporu prosvjednicima, koju je u četvrtak u New Yorku izrazila gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili, istaknuo je da se ona obraća svojem narodu, ne iz Gruzije nego iz Amerike.

To je znak da "nečija dobro vidljiva ruka nastoji izazvati proturuske osjećaje", rekao je Peskov, prenio je AFP.

 

ISW: Wagner uzima ‘taktičku pauzu’ u Bahmutu

10:57

Čini se da ruska plaćenička skupina Wagner uzima privremenu taktičku stanku u istočnom Bahmutu, procjenjuje američki think-tank Institut za proučavanje rata (ISW).

Bahmut je već mjesecima mjesto žestokih borbi, a iz Wagnera je rečeno da su početkom ovog tjedna preuzeli kontrolu nad istočnim dijelom grada. Međutim, prema Institutu za proučavanje rata (ISW) nije jasno hoće li skupina zadržati svoju operativnu premoć u budućim ruskim ofenzivama u gradu.

- Nije bilo izvješća o borcima Wagnera koji izvode ofenzivne operacije iz istočnog Bahmuta u središnje dijelove grada, otkako su ruske snage zauzele cijeli istočni Bahmut, koji se nalazi istočno od rijeke Bahmutka, navodi se u posljednjem izvješću ISW-a.

ISW također vjeruje da su Wagnerovci čekali dok ne stigne dovoljno pojačanja konvencionalnih ruskih trupa kako bi imali manju, pozadinsku ulogu u bitci za grad.

 

Na jugu Ukrajine ponovno proglašena zračna uzbuna

10:56

Na jugu Ukrajine ponovno je proglašena zračna uzbuna u Dnjepru, Zaporožji i Harkivu, javlja The Guardian. Prije, jutros upalio se još jedan zračni alarm koji je završio nakon sat i 15 minuta.

 

Ništa od nastupa Zelenskog na Oscarima

08:24

Ovogodišnja sezona dodjela nagrada naglo je završila za ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Komičar, koji je postao političar, navodno je razmišljao o virtualnom gostovanju na nedjeljnoj 95. dodjeli Oscara, ali je odbijen, izvijestio je Variety u četvrtak.

 

Von der Leyen: Rusko namjerno gađanje civila je ratni zločin

07:59

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen reagirala je na posljednji veliki val ruskih raketnih napada u kojima je tijekom noći ubijeno najmanje šest ljudi.

- Rusko namjerno gađanje civila i energetske mreže ratni je zločin, napisala je u tvitu. 

Šefica EU-a razgovarala je prije s Volodimirom Zelenskim, gdje je također osudila napade. 

 

Papa: Rat u Ukrajini nije vođen samo interesima ruskog carstva

07:47

Rat u Ukrajini vođen je interesima nekoliko "carstava", a ne samo Rusije, rekao je papa Franjo u intervjuu objavljenom u petak.

Franjo je rekao da je sukob potaknut "imperijalnim interesima, ne samo Ruskog carstva" nego i carstava iz drugih dijelova svijeta.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-76-10653927

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.