Xi Jinping potvrđen za treći mandat na čelu Kine, obećao izgradnju moderne socijalističke države

Xi Jinping potvrđen za treći mandat na čelu Kine, obećao izgradnju moderne socijalističke države

Narodni kongres Kine 10 ožujka očekivano je dosadašnjem predsjedniku Xi Jinpingu dodijelio treći mandat predsjednika države. Nešto manje od 3000 delegata jednoglasno je odobrilo ponovni mandat za 69-godišnjaka, najutjecajnijeg kineskog političara posljednjih generacija. Mnogi državnici već su mu lestuitali na ponovnom izboru.Imenovanje slijedi nakon razdoblja konsolidacije vlasti za Shia, kojemu je Centralni komitet Komunističke partije Kine u listopadu prošle godine povjerio novi mandat glavnog tajnika i zapovjednika kineskih oružanih snaga.

Od tada je Shi izdržao široke prosvjede protiv kineske politike nulte tolerancije na Covid-19 i brojne smrtne slučajeve koji su uslijedili nakon ukidanja iznimno strogih ograničenja. Niti jedno od ovih pitanja nije bilo tema sjednice Narodnog kongresa koja se odvija prema pažljivo pripremljenom scenariju.Očekivala se potvrda za treći mandat predsjednika. Kongres je za potpredsjednika zemlje imenovao 68-godišnjeg Han Zhenga, bivšeg člana Stalnog odbora Politbiroa. Sada slijedi imenovanje novog premijera i nekoliko ministara. Rečeno je da su to kadrovi lojalni Shiju, uključujući bivšeg šefa stranke u Šangaju Li Chianga, za kojeg se očekuje da će zauzeti mjesto premijera.

Reorganizacija vlade

Narodni kongres odobrio je i Shijeve planove za reorganizaciju vlade koja bi se u budućnosti trebala usredotočiti na vodeću ulogu zemlje na polju tehnologije. Kineski predsjednik, koji vidi sve veći pritisak Sjedinjenih Država, želi Pekingu dati prednost na polju globalne konkurentnosti.Između ostalog, očekuje se ukidanje oko pet posto državnih poslova, najviše od velikog restrukturiranja 1998. Osnovat će se nova Komisija za financijski nadzor koja će preuzeti trenutnu ulogu središnje banke u koordinaciji nadzora banaka, osiguranja i potrošača zaštita.

Izgradnja moderne socijalističke države

Od Mao Zedonga, kineski su čelnici mogli voditi zemlju samo dva mandata. Oba Shiova prethodnika, Zhang Zemin i Hu Jintao, oprostili su se od svojih pozicija nakon deset godina. Xi Jinping je, međutim, uklonio ovo ograničenje 2018., otvarajući put daljnjem vodstvu zemlje.Nakon današnjeg glasovanja, na kojem ga je podržalo svih 2.952 izaslanika, Ši je već položio zapovjedničku prisegu i na skupu, koji je izravno prenosila državna televizija, obećao da će "graditi uspješnu, snažnu, demokratsku, civiliziranu skladna i velika moderna socijalistička država “.

Ovaj novi mandat počinje u trenutku kada se drugo najveće svjetsko gospodarstvo bori s nekoliko problema, od usporavanja rasta do pada nataliteta. Odnosi sa SAD-om su na dosad najnižoj razini, s tim da se dvije supersile sukobljavaju oko niza pitanja od ljudskih prava do trgovine i tehnologije.

Očekuje se da će delegati na kongresu imenovati bivšeg šefa šangajske stranke Li Chianga na mjesto premijera. On će naslijediti Li Keqianga, koji navodno odlazi u mirovinu, javlja francuska novinska agencija AFP.

Premijer u odlasku objavit će cilj gospodarskog rasta od oko pet posto na godišnjem sastanku prije primopredaje poslova, objavljeno je u Pekingu. Kina si je sličan cilj zadala i prošle godine, ali je zbog politike strogih antikoronskih ograničenja ostvarila rast od samo tri posto.

Premijer u odlasku Li Keqiang rekao je na kongresu da su "vanjski pokušaji suzbijanja i obuzdavanja Kine sve veći, prijetnje sve veće". "Kineske oružane snage trebale bi ojačati vojnu obuku i spremnost na svim područjima", rekao je Li dok je predstavljao godišnje izvješće o radu vlade pred gotovo 3000 izaslanika okupljenih u Pekingu.

Novo povećanje izdvajanja za obranu od strane Pekinga dolazi u trenutku kada su odnosi između Kine i Sjedinjenih Država na najnižoj razini u dugo vremena. Dvije su se zemlje u više navrata sukobljavale oko trgovine, ljudskih prava i drugih pitanja posljednjih godina, a odnosi su se pogoršali prošlog mjeseca kada su SAD oborile navodni kineski špijunski balon, što Peking odlučno niječe.

 foto: Xinhua /CROATIAN SERVICE, China Rdaiointernational
 
 
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.