Bitka za Bahmut vodi se pod zemljom

RAT U UKRAJINI

Dan nakon nesvakidašnjeg bliskog kontakta ruskih borbenih zrakoplova i američkog vojnog drona iznad Crnog mora s obje strane pljušte optužbe za incident. A na ukrajinskom tlu i dalje traju krvave bitke. Borba iscrpljivanja u ratovanju za Bahmut, razoreni grad na istoku bojišta - ne prestaje dok se Ukrajina priprema za veliku proljetnu ofenzivu.

 

Moldavski ministar: Više ne dobivamo ruski plin

08:31

Ministar energetike Moldavije Victor Parlicov je rekao kako Moldavija više ne prima ruski plin. "Nećemo trpjeti ucjene Gazproma zbog poteškoća u plaćanju zaliha", rekao je Parlicov na televiziji TV8.

Rekao je da Gazprom od prosinca opskrbljuje samo separatističku regiju Pridnjestrovlje u Moldaviji, koju podržava Rusija, a da ništa ne ide središnjim vlastima u Kišinjevu

 

Institut za rat: Wagner nije dovoljan za pobjedu u Bahmutu

08:29

Stručnjaci američkog Instituta za proučavane rata (ISW) kažu da ruska plaćenička skupina Wagner nije dovoljna za pobjedu u Bahmutu, gdje je situacija sve teža. Nedavni Wagnerovi uspjesi sjeverno od Bahmuta sugeriraju da će njihovi gubici u ljudstvu, topništvu i opremi vjerojatno ograničiti njihovu sposobnost da dovrše okruženje Bahmuta ili osvoje značan teritorij.

- Zauzimanje Zalizjanske i drugih sličnih malih gradova sjeverno od Bahmuta vjerojatno neće povećati Wagnerovu sposobnost da zauzme sam Bahmut. Stoga je vjerojatno da se Wagnerova ofenziva na Bahmut sve više približava kulminaciji.

 

Dok bitka za Bahmut bijesni, Kijev se uzda u zapadnu vojnu pomoć

07:12

Dok bitka za Bahmut bijesni, Kijev se uzda u zapadnu vojnu pomoć.

- Danas je bio plodonosan dan za našu zemlju, za našu obranu. Održan je još jedan, deseti sastanak u formatu Ramstein. Razgovaralo se o streljivu za naše ratnike, topništvu, tenkovima, zaštiti ukrajinskog neba. Zahvalan sam Sjedinjenim Američkim Državama koje koordiniraju Ramstein i svim našim partnerima na nepokolebljivoj spremnosti da pomognu. To je posebno važno sada kada osjećamo da se približavamo točki u kojoj možemo slomiti rusku agresiju, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

 

Evakuacija civila iz Bahmuta

07:10

Šef vojne uprave Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je kako je manje od 3000 ljudi, uključujući 33 djeteta, ostalo u Bahmutu.

- Evakuacija se nastavlja, i to ne samo u Bahmutu nego duž cijele bojišnice, kazao je Kirilenko na nacionalnoj televiziji.

 

Kanada šalje vojnu pomoć

07:10

Kanada će poslati otprilike 8000 komada topničkog streljiva i desetak projektila za protuzračnu obranu u sklopu najnovije vojne pomoći za Kijev, objavilo je kanadsko ministarstvo obrane.

 

Kanada šalje rakete za protuzračnu obranu

22:01

Kanada će poslati otprilike 8000 komada topničkog streljiva i desetak projektila za protuzračnu obranu u sklopu najnovije vojne pomoći za Kijev. Kanada će Ukrajini poslati više od 1800 komada streljiva za obuku za borbene tenkove Leopard 1 koje su donirale Danska, Njemačka i Nizozemska, objavilo je kanadsko ministarstvo obrane.

Liberalna vlada premijera Justina Trudeaua Kijevu je poslala vojnu pomoć u vrijednosti od otprilike 730 milijuna dolara otkako je počela ruska invazija prošle godine. Već je ranije najavila da će donirati osam svojih tenkova Leopard 2, koji bi u Ukrajinu trebali stići u narednim tjednima.

 

Nova internetska prijetnja

21:55

Ruski hakeri pripremaju novi val računalnih napada protiv Ukrajine, uključujući prijetnju u obliku ransomwarea (ucjenjivačkog softvera) za organizacije koje održavaju ukrajinske linije opskrbe, stoji u izvješću koji je objavio Microsoft.

Microsoft je od siječnja 2023. primijetio da se ruska kibernetička prijetnja prilagodila kako bi povećala svoje kapacitete za uništavanje i za prikupljanje obavještajnih podataka o strateškoj opremi Ukrajine i njenih partnera, stoji u izvješću.

Kako se čini, jedna se skupina priprema za novu destruktivnu kampanju, dodaje se.

 

Moskva ima zahtjev za Washington

20:52

Moskva je Washingtonu poručila da se drži podalje od njenog zračnog prostora nakon što su ruski borbeni zrakoplovi presreli američki dron koji je potom pao u Crno more, što je bio prvi izravni sukob između supersila otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu.

- Amerikanci stalno govore da ne sudjeluju u vojnim operacijama. Ovo je najnovija potvrda da izravno sudjeluju u tim aktivnostima - u ratu, rekao je tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev.

Čini se da Washington želi smiriti situaciju. Glasnogovornik State Departmenta Ned Price je govoreći za američki televizijski kanal MSNBC izjavio da je incident vjerojatno bio nenamjerni čin Rusije.

- Neprihvatljiva aktivnost američke vojske blizu naših granica je razlog za zabrinutost. Prestanite letjeti blizu ruskih granica, kazao je u priopćenju ruski veleposlanik Anatolij Antonov. Optužio je Washington da koristi dronove kako bi prikupio obavještajne podatke koje bi vlada u Kijevu mogla iskoristiti protiv Rusije.

 

Bitka u Bahmutu preselila se pod zemlju

18:31

Bitka u Bahmutu preselila se pod zemlju - ispod "Artjomovskog zavoda za obradu metala" - AZOM-a, u tunele koji sežu na dubinu do 320 metara. Ruski mediji javljaju kako su plaćenićke snage Wagner, u žestokom naletu na podzemlje grada, kako od ishoda tih borbi u mnogome ovisi sudbina ukrajinskih postrojbi. Mnogi Bahmutu predviđaju sudbinu Mariupolja. Vrhovno vojno zapovjedništvo u Kijevu složno je u odluci kako nema predaje gradića na istoku.

Ukrajinski borci još na ulicama Bahmuta. No, jasno je kako je ova bitka više od samo želje za njegovim osvajanjem. I ruske i ukrajinske snage uložile su znatno više resursa u zauzimanje, odnosno obranu grada, koji nije od izrazito velike strateške i vojne važnosti. Dakle, ovo je ponajprije bitka iscrpljivanja.

Ono što je možda usporilo rusko napredovanje u Bahmutu ima i političku pozadinu. Sve je više dokaza da je osnivač Wagnera, Jevgenij Prigožin, "odrezan" od ruskog vojnog i političkog vrha. Ukrajinska, pak, strana, uz već obećana oklopna vozila željno iščekuje dolazak više od sto tenkova sa Zapada.

 

Ono što se događa u Bahmutu, ponavlja se u Luhansku

18:00

 Ono što se događa u Bahmutu, sada se ponavlja na sjeveru, u regiji Luhansk - više ruskih trupa, oružja i agresivne taktike za koje se Moskva nada da će rezultirati prijeko potrebnim probojem njihovih snaga.

Iz male kuće u teško bombardiranoj Kremini, Andrij "Tuman" danonoćno zapovijeda svom bataljunu ne bi li obuzdao sve intenzivnije ruske napade.

- Ovo je, poslije Bahmuta, drugi glavni pravac koji je neprijatelju vrlo zanimljiv, jer ako dođu do Limana i dalje, tu su Kramatorsk i Sloviansk. Predstavljat će 'klještastu' prijetnju, zbog čega se pokušavaju tako snažno boriti za ovo područje - ovo nije ništa manje važno od Bahmuta, kaže.

 

Rusija će pokušati iz mora izvaditi ostatke američkog drona

16:10

Rusija će pokušati izvaditi ostatke američkog vojnog drona koji je pao u Crno more, rekao je tajnik ruskog vijeća za nacionalnu sigurnost Nikolaj Petrušev, a glasnogovornik Bijele kuće John Kirby je izjavio da ga se možda nikada neće naći.

Patrušev je za TV kanal Rosija-1 rekao: "Ne znam hoćemo li to moći izvući ili ne, ali, da, to mora biti učinjeno. I svakako ćemo raditi na tome. Nadam se, naravno, uspješno."

- Drugo, što se tiče drona - Amerikanci stalno govore da ne sudjeluju u vojnim operacijama. Ovo je posljednja potvrda da oni izravno sudjeluju u tim aktivnostima - u ratu, rekao je.

Američka vojska je u utorak objavila da je ruski borbeni zrakoplov udario u propeler špijunskog drona koji se potom srušio u Crno more. Rusija to niječe i tvrdi da je letjelica pala zbog "oštrog manevriranja".

Kirby kaže da ostaci drona nisu pronađeni. "I nisam siguran da će ikada biti, jer je pao u jako duboko more. Još analiziramo postoji li način da ga izvadimo. Možda ne postoji", izjavio je Kirby CNN-u.

Ako ga izvade Rusi, američke vlasti su poduzele mjere da ne mogu izvući korisne informacije, dodao je.

- To je naše vlasništvo.

 

Kremlj: Odnosi sa SAD-om u žalosnom stanju u jeku incidenta s dronom

14:18

Kremlj je priopćio u srijedu da su odnosi sa Sjedinjenim Državama u "žalosnom stanju" i na najnižoj točki, nakon što je Washington optužio Rusiju za rušenje jednog od njegovih izviđačkih dronova nad Crnim morem.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da s Washingtonom nije bilo kontakata na visokoj razini u vezi s incidentom te da nema što dodati priopćenju ruskog ministarstva obrane.

Rekao je da su bilateralni odnosi na "najnižoj točki, u vrlo žalosnom stanju" no da istodobno Rusija nikad nije odbila konstruktivan dijalog, pa ga ne odbija ni sada".

Američki dužnosnici rekli su ruskom veleposlaniku u Sjedinjenim Državama da Moskva mora biti opreznija kada leti u međunarodnom zračnom prostoru, rekao je u srijedu glasnogovornik Bijele kuće John Kirby, nakon pada američkog vojnog drona u Crno more.

Kirby je također rekao da nadzorni dron MQ-9 nije pronađen i da možda nikada neće biti pronađen, s obzirom na dubinu Crnog mora gdje je pao.

 

Taktika - "sve je na kocki"

12:17

Ukrajina je u srijedu, nakon incidenta s ruskim lovcima i američkim dronom iznad Crnog mora, optužila Moskvu da nastoji rat u Ukrajini proširiti na druga područja.

- Incident s američkim dronom MQ-9 Reaper, koji je Rusija izazvala u Crnom moru, pokazuje da je Vladimir Putin spreman proširiti zonu sukoba i umiješati druge strane, objavio je na Twitteru tajnik ukrajinskog Vijeća za sigurnost Oleksej Danilov.

- Rusija koristi taktiku "sve je na kocki", sukladno stalnom povećanju uloga, rekao je Danilov.

SAD je u utorak priopćio da su ruski ratni zrakoplovi iznad Crnog mora presreli i oštetili američki dron Reaper te izazvali njegov pad.

Rusija to opovrgava i tvrdi da njezini borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom koji se srušio u Crno more, ustvrdivši da je bespilotna letjelica pala zbog oštrog manevriranja.

Moskva objašnjava da su ruski lovci uočili u području poluotoka Krima američki dron koji se približavao ruskoj granici.  

Također navodi da je dron letio s ugašenim transponderima te da je prekršio privremeni režim korištenja tog zračnog prostora uspostavljenog zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini.

 

Ruska protuzračna obrana oborila tri projektila

11:04

Ruska protuzračna obrana oborila je tri projektila iznad ruskog grada Belgoroda na granici s Ukrajinom, priopćile su u srijedu vlasti.

- Krhotine su pogodile naseljeno područje, objavio je guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov u utorak navečer. 

Jedna djevojka lakše je ozlijeđena od razbijenog stakla i oštećeno je nekoliko kuća. Gladkov nije govorio o porijeklu raketa. 

Gladkov i vlasti regija Brjansk i Kursk koje se nalaze blizu granice, više puta su se žalili na granatiranje s ukrajinske strane.

Gradonačelnik Belgoroda Valentin Demidov rekao je da je stanovnicima oštećenih kuća savjetovano da odsjednu u hotelu.

Popravak oko 11 kuća trebao bi započeti u srijedu.

- Uglavnom su oštećeni prozori i krovovi, a ima i štete na automobilima, napisao je Demidov.

 

Ruski veleposlanik u SAD-u pozvao Washington da prekine "neprijateljske letove"

09:29

Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov pozvao je u srijedu Washington da prestane s "neprijateljskim" letovima u blizini ruskih granica, dan nakon što se američki dron kojeg su presreli ruski lovci srušio u Crno more.

- Polazimo od načela da bi se SAD trebao suzdržati od daljnjih špekulacija u medijskom prostoru i prestati s letovima u blizini ruskih granica, priopćio je Antonov na Telegramu.

- Svaku akciju u kojoj se koristi američko naoružanje smatramo neprijateljskom", napisao je Antonov i istaknuo da "Rusija ne želi sukob i ostaje otvorena za pragmatičnu suradnju u interesu naroda naših zemalja.

SAD je u utorak priopćio da su ruski ratni zrakoplovi iznad Crnog mora presreli i oštetili američki dron Reaper te izazvali njegov pad.

Rusija tvrdi da njezini borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom koji se srušio u Crno more, ustvrdivši da je bespilotna letjelica pala zbog "oštrog manevriranja".

Moskva objašnjava da su ruski lovci uočili u "području poluotoka Krima" američki dron koji se približavao ruskoj granici.

- Ruski lovci nisu koristili svoje naoružanje, nisu došli u kontakt s bespilotnom letjelicom i sigurno su se vratili na svoj matični aerodrom, priopćilo je ministarstvo obrane.

Rusija također navodi da je dron letio "s ugašenim transponderima" te da je "prekršio privremeni režim korištenja tog zračnog prostora uspostavljenog zbog specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

 

Reakcije nakon rušenja drona

08:32

Incident Washington i Moskva opisuju drugačije. No, sudeći prema prvim službenim reakcijama, usprkos oštroj retorici, nijedna strana ne želi podizanje tenzija.

Pentagon tvrdi da je dron "Reaper" bio u rutinskoj misiji u međunarodnom zračnom prostoru kada su ga dva ruska aviona pokušala presresti. Jedan od ruskih zrakoplova udario je u propeler drona nakon čega su američke snage oštećenu letjelicu bile prisiljene srušiti u međunarodnim vodama.

Rusija niječe da su zrakoplovi ostvarili kontak s dronom koji se, tvrde, srušio u more nakon "oštrog manevra".

Moskva incident smatra provokacijom, izjavio je ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov nakon sastanka u State Departmentu na koji je hitno pozvan.

No, razgovor s američkom diplomatkinjom Karen Donfried, koja mu je prenijela negodovanje i zabrinutost američke strane zbog neprofesionalnog i nesigurnog presretanja, te kršenja međunarodnog prava, nazvao je konstruktivnim.

Moskva traži pragmatične odnose, a ne sukob sa SAD-om, izjavio je novinarima ruski diplomat nakon sastanka u State Departmentu.

 

Akrap: Doći će do intenziviranja aktivnosti u Ukrajini

07:50

Gordan Akrap sa Sveučilišta Sjever gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" te rekao kako će doći do intenziviranja aktivnosti u Ukrajini.

- S jedne strane Rusija neće moći dugo izdržati ovaj ritam napada i pokušaja okupiranja dodatnih područja u Ukrajini, a s druge strane kada se stvore klimatološki uvjeti, doći će do pokretanja proljetnih i ljetnih ofenziva s ciljem oslobađanja okupiranih teritorija. To je očekivani slijed događaja u narednih 5-6 mjeseci, naglašava.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/rat-u-ukrajini-77-10664360

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.