Nakon Krima Putin iznenada posjetio Mariupolj i bojišnicu, rani ruski napad na rodilište smatra se ratnim zločinom

MARIUPOLJ

 Ruski predsjednik Vladimir Putin iznenada je vojnim helikopterom posjetio Mariupolj u južnoj Ukrajini, koji su zauzele ruske snage nakon teških borbi u svibnju prošle godine, izvijestio je Kremlj. Ujedno to je prvi njegov posjet okupiranom području i bojišnici.

Reuters je izvijestio da je do posjeta došlo nakon što je Putin u subotu otputovao na Krim u nenajavljenom posjetu povodom obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije poluotoka od Ukrajine i samo dva dana nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovo uhićenje.
Mariupolj je konačno pao pod rusku kontrolu u svibnju prošle godine, što je označilo prvu veliku pobjedu Rusije u Ukrajini nakon što nije uspjela zauzeti Kijev i prebacila svoj fokus na jugoistok susjedne zemlje. Ruski mediji javljaju da je Putin posjetio obitelj u četvrti Nevski. Ruska vojska izgradila je novo stambeno naselje, a prvi stanovnici doselili su se prošlog rujna. Potpredsjednik ruske vlade Marat Kusnulin, koji je bio u pratnji Putina, rekao je da se stanovnici aktivno vraćaju u Mariupolj.

Organizacija za sigurnost i suradnju i Europa poručila je da je rusko rano bombardiranje rodilišta u Mariupolju ratni zločin. Ukrajinski predsjednik, Volodymyr Zelenskiy, nekoliko puta je putovao na bojište kako bi podigao moral trupa i razgovarao o strategiji, ali Putin je uglavnom ostao unutar Rusije tijekom rata. Ruski mediji izvijestili su u nedjelju da se Putin također sastao s najvišim zapovjedništvom svoje vojne operacije u Ukrajini, uključujući Valerija Gerasimova, načelnika Glavnog stožera.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.