Nastavljene borbe do iscrpljivanja, u Moskvu stiže kineski predsjednik

PUTIN/XI

Na bojišnici u Bahmutu borbe do iscrpljivanja ne prestaju. A Moskva očekuje važnoga gosta, kineskog predsjednika Xi Jinpinga, koji stiže u trodnevni posjet Rusiji. Za Vladimira Putina bit će to svojevrstan znak potpore jednog od njegovih najvećih saveznika.

 

Diplomatski hod po žici

09:30

Kineski predsjednik najistaknutiji je svjetski državnik koji dolazi na sastanak s Putinom od početka rata. Xi u Moskvu dolazi u vrijeme sve napetijih odnosa sa Sjedinjenim Državama, nakon rušenja kineskog špijunskog balona i tvrdnji novinske kuće Politico da Kina vojno pomaže Rusiji.

- Nema sumnje da su i Kina i Rusija - a to je točno navedeno u strategiji nacionalne sigurnosti - dvije zemlje koje se bore protiv ovog međunarodnog poretka temeljenog na pravilima koji su Sjedinjene Države i naši saveznici izgradili od kraja Drugoga svjetskog rata. Oni bi željeli promijeniti globalna pravila igre i sigurno su u posljednje vrijeme povećali svoju suradnju i odnose, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, Peking balansira između izbjegavanja kritike Moskve i pozivanja na uspostavu mira u Ukrajini. Jedna od važnih stavki razgovora bit će i ruski prijedlog za izgradnju novog plinovoda prema Kini.

 

Galić: Bahmut je klaonica

08:12

Vojni analitičar Mario Galić izjavio je u emisiji HRA "U mreži Prvog" da je situacija u Bahmutu kritično stabilna.

- To je postala klaonica, a Rusi ga ne uspijevaju osvojiti pa troše abnormalne snage tamo, ne samo materijalne nego i ljudske. To omogućava ostatku Ukrajine da stabilizira bojišta, što Rusi nisu napravili u ovoj proljetnoj ofenzivi, pa se smatra, u teoriji, da bi mogli pokrenuti svoju ofenzivu za mjesec, dva, s obzirom na to da Rusi nisu sa sobom učinili ništa značajno dosad. S obzirom na to da su potrošili jako puno ljudstva, a i tehnike, ne očekuje se da bi mogli ostvariti nešto više, rekao je.

Smatra da bitka za Bahmut neće odrediti daljnji tijek zbivanja u ratu. 

 

U Moskvu stiže kineski predsjednik Xi Jinping

07:14

U Moskvu danas stiže kineski predsjednik Xi Jinping. Na poziv Vladimira Putina, Xi dolazi u prvi državni posjet Rusiji u trećem mandatu na čelu Kine. U središtu trodnevnog susreta bit će jačanje partnerskih odnosa dviju zemalja, ali i razgovor o međunarodnim i regionalnim pitanjima.

Kina se pokušava nametnuti kao mirotvorac u ukrajinskoj krizi, predlažući i 12 točaka za uspostavu mira. Xi Jinping u posjet Moskvi dolazi samo nekoliko dana nakon što je Haaški sud izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina.

 

U Londonu ministri pravosuđa iz cijelog svijeta

07:05

Ministri pravosuđa iz cijelog svijeta sastat će se u Londonu kako bi razgovarali o povećanju potpore Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) nakon što je prošli tjedan izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

CC je optužio Putina za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine. Moskva odbacuje optužbe, nazivajući taj potez neprihvatljivim i ističući da nema pravnu snagu u Rusiji koja nije članica tog suda.

 

U Bahmutu se vode borbe za svaku ulicu i zgradu

07:00

U Bahmutu se vode borbe za svaku ulicu i zgradu, ali i pod zemljom, u tunelima metalurškog kompleksa AZOM. Iako im Rusi pokušavaju presjeći opskrbne linije, Ukrajinci tvrde da uspijevaju u Bahmut dostaviti streljivo, hranu i lijekove.

Inače, ruski predsjednik Vladimir Putin nenajavljeno je jučer posjetio Mariupolj. To je prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorij ukrajinske regije Doneck pod ruskom okupacijom od početka rata, izvijestili su u nedjelju ruski državni mediji.

Tijekom posjeta Sevastopolju, središtu ruske crnomorske flote na Krimu, obišao je umjetničku školu i dječji centar, što se smatra njegovim odgovorom Haaškom sudu, koji ga optužuje za deportacije ukrajinske djece. 

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/nastavljene-borbe-do-iscrpljivanja-u-moskvu-stize-kineski-predsjednik-10671364

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.