Počeo sastanak Putina i Xija u Kremlju, NATO poslao upozorenje

XI/PUTIN

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozdravio je u utorak kineskog kolegu Xi Jinpinga u Kremlju na summitu posebno posvećenom sukobu u Ukrajini i sve bližim bilateralnim odnosima Pekinga i Moskve. Prema snimci koju su emitirali ruski televizijski kanali, Putin je pozdravio Xija iskrenim rukovanjem, a zatim je vojni orkestar odsvirao himne dviju zemalja.

 

Nakon ceremonije dočeka, dvojica čelnika imat će službene razgovore, dan nakon prvog "neformalnog" sastanka koji je u ponedjeljak trajao više od četiri sata.

Kremlj je u utorak objavio da su Xi i Putin tijekom prvog dana razgovora temeljito razmijenili mišljenja, među ostalim o kineskom mirovnom prijedlogu za Ukrajinu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je dati više detalja te je novinarima rekao da pričekaju zajedničko priopćenje kasnije u utorak, nakon drugog dana razgovora dvojice čelnika. 

 

Gospodarska suradnja u središtu današnjih razgovora


U utorak će gospodarska suradnja zauzeti središnje mjesto u razgovorima Xi Jinpinga i Vladimira Putina. Dvije strane trebale bi potpisati dva velika sporazuma o proširenju "sveobuhvatnog partnerstva" i "strateške suradnje", prema Kremlju.

Sastanku će nazočiti i ruski ministar obrane Sergej Šojgu. Na dnevnom su redu i pitanja vojno-tehničke suradnje, navodi Moskva. Prema Kremlju, izjave Putina i Xija planirane su nakon pregovora.
 

Xi pozvao Putina u Kinu ove godine


Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da ove godine posjeti Kinu, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti. U Kinu je pozvan i ruski premijer Mihail Mišustin. Kineski je predsjednik, piše kineska agencija Xinhua - pozvao i na redovite sastanke premijera dviju država.

Kremlj je objavio da su Xi i Putin tijekom prvog dana razgovora temeljito razmijenili mišljenja, među ostalim, o kineskom mirovnom prijedlogu za Ukrajinu - dokumentu u 12 točaka koji poziva na deeskalaciju i eventualni prekid vatre. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je dati više detalja te rekao novinarima da pričekaju zajedničko priopćenje nakon današnjih razgovora. 

 

Putin pohvalio prijedlog Pekinga o sukobu u 12 točaka 


Xijevo putovanje u Moskvu smatra se velikim poticajem za njegova strateškog partnera Putina, koji je predmet tjeralice Međunarodnog kaznenog suda zbog optužbi za nezakonitu deportaciju ukrajinske djece. U ponedjeljak su Xi i Putin razgovarali četiri i pol sata, nazivajući jedan drugoga "dragim prijateljem", a međunarodno izolirani ruski čelnik rekao je da je otvoren za razgovor o kineskim prijedlozima o rješenju rata u Ukrajini.

U rijetkom potezu, Putin je otpratio Xija do njegova automobila nakon razgovora, a njih su dvojica viđena kako se zajedno smiješe. Ruski je čelnik tijekom sastanka rekao da je otvoren za razgovore o Ukrajini i pohvalio prijedlog Pekinga o sukobu u 12 točaka, koji uključuje poziv na dijalog i poštovanje teritorijalnog suvereniteta svih zemalja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da bi pozdravio razgovore sa Xijem, iako iz Pekinga nije bilo naznaka takvih planova.


Stajalište Pekinga o Ukrajini izazvalo je kritike zapadnih zemalja, koje su rekle da Kina prešutno podupire oružanu intervenciju Moskve. Kina se nastoji prikazati kao neutralna strana u ukrajinskom sukobu, ali Washington je rekao da bi potezi Pekinga mogli značiti "taktiku odugovlačenja" koja pomaže Moskvi. SAD je optužio Peking da razmišlja o izvozu oružja u Moskvu, što je Kina energično demantirala. 

 

Stoltenberg upozorio Kinu da ne isporučuje oružje Rusiji

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u utorak Peking da ne isporučuje Moskvi smrtonosno oružje, dok su se čelnici Rusije i Kine sastali u Moskvi na razgovorima.

- Nismo vidjeli nikakve dokaze da Kina isporučuje smrtonosno oružje Rusiji, ali smo vidjeli neke znakove da je to bio zahtjev Rusije i da je to pitanje koje kineske vlasti razmatraju u Pekingu, rekao je Stoltenberg na novinskoj konferenciji u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/gospodarski-odnosi-u-sredistu-razgovora-putina-i-xija-10673353

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.